Inledning
Första halvåret 2001 tar Sverige över ordförandeskapet i Europeiska unionen för ett halvår. Detta innebär att Sverige får möjlighet att sätta dagordningen för vilka frågor som EU skall prioritera och därigenom ges en viss möjlighet att påverka EU i en önskvärd riktning. Redan andra halvåret år 2000 ingår Sverige i den s k trojkan (vilken består av ordförandeskapet, nästkommande ordförandeland samt förutvarande ordförandeland), vilket innebär att en svensk strategi för huvudlinjerna i de frågor Sverige skall prioritera under det egna ordförandeskapet bör ligga klara senast sommaren år 2000. Regeringen är i realiteten Sveriges enda röst i ministerrådet och är därmed ensamt ansvarig för att utforma Sveriges EU-politik. Detta är naturligtvis demokratiskt undermåligt och innebär att många goda krafter och idéer går förlorade. Miljöpartiet föreslår därför att en parlamentariskt sammansatt kommitté tillsätts för att förbereda ordförandeskapet och lyfta fram vilka politiska frågor Sverige skall prioritera under det halvår Sverige står som värd för ministerrådsmötena, samt under den kommande regeringskonferensen. I en sådan kommitté vore det även önskvärt om representanter ifrån olika EU-kritiska organisationer gavs plats. De representerar en stor del av Sveriges befolkning och har ofta konstruktiva idéer på hur EU kan förbättras.
Det är ett tungt ansvar som vilar på regeringen inför Sveriges ordförande- skap. Ordförandeskapet innebär både en möjlighet och en skyldighet att verka för att infria alla de löften som gavs före folkomröstningen om hur Sverige skall påverka EU till det bättre. Att fortsätta negligera viktiga vallöften även under ordförandeskapet skulle naturligtvis ge en stor svek- debatt, i synnerhet som det kommer att dröja mycket länge innan Sverige får en förnyad chans att driva politik inom EU.
Tyvärr handlade EU-debatten före folkomröstningen i stor omfattning om huruvida EU utvecklades i federalistisk riktning eller inte. Nej-sidan och åtminstone den del av Ja-sidan som utgjordes av Socialdemokraterna och Centern var eniga om att en federalistisk utveckling vore dålig, men av någon anledning blundade socialdemokratin för den utveckling som var tydlig redan då. Idag går det knappast längre att förneka vilka strömningar som råder inom EU och därför är det hög tid att börja den egentliga debatten; vad kommer den federalistiska utvecklingen att innebär för medborgarna? En gigantisk byråkrati, beslutsfattare som inte kan avsättas i demokratiska val, en extrem centralisering med en osannolik detaljreglering av människors vardag, en storebrorsattityd gentemot medborgarna där åsiktsregistrering etc förekommer som naturliga inslag i försöken att kontrollera allt?
Miljöpartiet anser att Sverige ska lämna EU. EU-anhängare använder ofta detta som utgångspunkt för att Miljöpartiet borde hålla sig borta ifrån EU- politiken. Men att vi är så kritiska mot EU att vi vill lämna unionen innebär självklart att vi samtidigt vill förändra EU till det bättre, så länge som Sverige är med! I denna motion vill vi därför lägga fram riktlinjer för hur EU kan förbättras för att uppfylla de krav som ställs på ett demokratiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle.
Vi vill att
? en parlamentariskt sammansatt kommitté tillsätts för att förbereda ordförandeskapet och lyfta fram vilka politiska frågor Sverige skall prioritera under det halvår Sverige står som värd för ministerrådsmötena, samt under den kommande regeringskonferensen, ? ? det i en sådan kommitté även ges plats åt representanter från olika EU- kritiska organisationer. ? Demokrati
Miljöpartiets kanske främsta kritik mot EU är EU:s stora demokratiska underskott. Motorn i unionen, som ska leda utvecklingen för hundratals miljoner EU-medborgare, är EU-kommissionen. Med ensamrätt att lägga lagförslag har kommissionen en oerhörd makt. Ändå finns det ingen demokratisk tillsättning av kommissionärerna och de kan inte heller avsättas i något allmänt val.
Kommissionen befinner sig mycket långt ifrån människors vardag, och då inte bara i form av det geografiska avståndet till Bryssel. Mängder av andra hinder dyker upp längs vägen; språkförbistring, bristande offentlighet, som bl a gör att många avgörande dokument är hemligstämplade och omöjliga att få ut, och en byråkratisk hantering som är mycket krånglig - i svenska ögon. Allt detta gör EU-systemet till en guldgruva för olika lobbyister, dvs personer som är anställda för att påverka de politiska besluten. De som har ekonomiska resurser att anställa lobbyister präglar därför EU-besluten i hög grad, vilket ger multinationella företag och andra kapitalstarka företag och organisationer stor påverkansmöjlighet, medan miljö- och fredsrörelsen m fl har svårt att göra sig hörda. Bristen på insyn i EU-systemet öppnar också möjligheterna för en mycket omfattande korruption. För att bekämpa korruptionen ökar EU den interna kontrollen. Om man i stället införde offentlighetsprincip och meddelarfrihet skulle korruptionen bekämpas avsevärt mycket mer effektivt, samtidigt som det skulle leda till bättre politiska beslut och öppna EU för medborgarnas insyn. Miljöpartiet anser att sådana frågor måste vara högt prioriterade att driva under ordförandeskapet.
Men det är inte bara fråga om ett organisatoriskt problem. Miljöpartiet anser att EU:s omfattande centralisering är ett strukturfel i sig. När beslut flyttas allt längre från de som berörs tappar människor lust att engagera sig, vilket i sin tur urholkar demokratin. Besluten tenderar också att bli sämre ju längre från verkligheten de tas. Ett beslut som är bra för människor i t ex södra Italien fungerar inte alltid bra för människor i norra Sverige. Och tvärtom. Miljöpartiet anser att EU bör överföra kompetens till medlems- länderna och helt skala bort sådana politiska områden som löses bäst på nationell nivå. Detta bör vara en prioriterad fråga för Sverige att driva under regeringskonferensen.
Även om kommissionen har makten över vilka nya förslag EU skall lägga fram är det ministerrådet som fattar de slutgiltiga besluten, inom vissa politiska områden efter yttrande från EU-parlamentet. Denna uppdelning gör det mycket svårt att utkräva politiskt ansvar från ansvariga politiker, dvs även om medborgarna är kritiska mot beslut går det inte att veta vilka politiker som är ansvariga och borde röstas bort i nästa val. Att inte kunna utkräva politiskt ansvar är en oerhörd tillbakagång för demokratin, vilken till viss del kommit till uttryck i det låga valdeltagandet till EU-parlamentet.
Miljöpartiet anser att det är nödvändigt att strukturera om beslutsgången inom EU så att politiskt ansvar kan utkrävas. Det är också viktigt att återföra förslagsrätt till medlemsstaterna. Det är orimligt att den överstatliga EU- kommissionen har den oerhörda makt den har idag. En exakt formulering för hur EU skall organiseras är en för stor uppgift för att rymmas i denna motion, men det bör vara en prioriterad uppgift för Sverige i samband med nästa regeringskonferens att driva frågan hur EU kan omvandlas till att i högre grad vara ett mellanstatligt samarbete. Helt klart är dock att EU- kommissionens roll i en sådan struktur måste minska, dess ensamrätt att lägga förslag måste försvinna. Naturligt vore att i stället ge de nationella parlamenten förslagsrätt
Vi vill att Sverige som ordförandeland i EU driver
? att öka EU:s öppenhet genom att inom alla EU:s organ införa meddelarfrihet och offentlighetsprincip liknande den svenska, ? ? att EU överför kompetens till medlemsländerna och skalar bort sådana politiska områden som löses bäst på nationell nivå, ? ? att driva frågan hur EU kan omvandlas till att i högre grad vara ett mellanstatligt samarbete, ? ? att EU:s politiska organisation måste förändras på ett sätt som möjliggör för väljarna att utkräva politiskt ansvar, ? ? att kommissionens ensamrätt att lägga förslag avskaffas, för att i stället ge de nationella parlamenten förslagsrätt. ? Den inre marknaden
En av de viktigaste grunderna i unionen är den s k inre marknaden. Samtidigt är den inre marknaden full av paradoxer och motsägelser. Den kanske mest uppenbara paradoxen är hur EU parallellt med arbetet att harmonisera den inre marknaden fortfarande upprätthåller tullmurar och handelshinder gentemot omvärlden. Världen är större än EU! Varför jobbar man inte för en fri konkurrens gentemot hela världen? Varför väljer man att bygga upp spänningar, dels mot de stora konkurrenterna USA och Japan, men också gentemot tredje världen? Handelspolitiken gentemot tredje världen bygger på en post-kolonial politik som går ut på att de fattiga länderna i syd sugs ut genom att de förser oss med billiga råvaror medan förädlingsindustrin sker inom EU. En prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap måste vara att driva att EU:s protektionism mot omvärlden minskar; dock med starka sociala och miljömässiga skyddsklausuler mot frihandelns skadeverkningar.
Men även inom EU finner vi att den inre marknaden är allt annat än fri. För att underlätta konkurrensen harmoniseras och standardiseras varu- utbudet. Det innebär att det blir lättare att sälja en och samma produkt inom hela unionen, men till priset av en reducerad mångfald - något som är ytterst allvarligt vad gäller exempelvis handeln med fröer. EU rör sig alltså med någon sorts "omvända språket", man säger sig vilja uppnå en fri marknad, men resultatet blir det omvända - en detaljreglerad marknad. En prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap måste vara att motverka EU:s detalj- reglering av varor samtidigt som den inre marknadens mål om fri rörlighet för varor och ohämmad ekonomisk tillväxt måste ersättas med sociala och miljömässiga mål.
Vi vill att Sverige som ordförandeland i EU driver
? att EU:s protektionism mot omvärlden minskar; dock med starka sociala och miljömässiga skyddsklausuler mot frihandelns skadeverkningar, ? ? att motverka EU:s detaljreglering av varor, ? ? att den inre marknadens mål om fri rörlighet för varor och ohämmad ekonomisk tillväxt ersätts med sociala och miljömässiga mål. ? Europol och Schengen
Det kanske mest häpnadsväckande exemplet på det motsägelsefulla språk som florerar i EU är Schengenregelverket. Syftet sägs vara "gränser utan kontroll". Men den ökade frihet människor får inskränker sig till att vi slipper visa passet vid gränsen till ett annat EU-land. Men för att denna "frihet" inte samtidigt skall leda till ökad gränsöverskridande kriminalitet innehåller regelverket så mycket s k kompensatoriska åtgärder att resultaten blivit "kontroll utan gränser". Skärpt kontroll vid in- och utresa till tredje land, krav på att du kan visa din nationstillhörighet för att ta in på hotell eller camping och möjlighet för länderna att när som helst utföra passkontroll. Även om du inte behöver visa passet vid gränsen måste det vara med hela tiden du vistas i Schengenländerna. Den gemensamma polisen, Europol, får ökade befogenheter och till sin hjälp har man bl a dataregister där det mesta får registreras, bl a politiska åsikter, sexuell läggning etc. Detta är inte acceptabelt i ett demokratiskt fritt samhälle. Miljöpartiet anser att Schengenregelverket måste arbetas om så att den långtgående kontrollen av medborgarna upphör. Vidare anser Miljöpartiet att Europol skall avskaffas, och till så sker måste Europol öppnas för parlamentarisk insyn. Detta måste vara en prioriterad fråga för Sverige att driva under ordförandeskapet.
Men vi som är medborgare i något EU-land kommer lindrigt undan om man jämför med hur personer från tredje land behandlas, icke EU- medborgare måste alltid anmäla sig till ett lands myndighet när de korsat en inre gräns. Över huvud taget är EU:s asylpolitik inhuman och går ut på att skicka flyktingar tillbaka till hemland eller närregion. Exempelvis skickas flyktingar från Turkiet tillbaka trots att EU samtidigt fördömer Turkiet för att landet inte respekterar mänskliga rättigheter.
Med Amsterdamfördraget är Sverige förhindrat att driva en egen asyl- politik och det går inte heller längre att ge asyl till flyktingar från andra EU- länder. FN har klagat på detta eftersom det strider mot Genèvekonventionen. En viktig fråga för Sverige att driva inom EU måste vara att återföra asylpolitiken till nationell nivå. Till så sker måste Sverige naturligtvis driva att alla förslag som innebär en mer restriktiv asyl- och invandringspolitik stoppas.
Vi vill att Sverige som ordförandeland i EU driver
? att Schengenregelverket arbetas om så att den långtgående kontrollen av medborgarna upphör, ? ? att Europol avskaffas, och till så sker måste Europol öppnas för parlamentarisk insyn, ? ? att återföra asylpolitiken till nationell nivå, ? ? att alla förslag som innebär en mer restriktiv asyl- och invandringspolitik stoppas. ? Miljö och jordbruk
EU:s jordbrukspolitik är kanske det mest skrämmande exemplet på hur fel centralisering kan slå. Jordbrukspolitiken tar halva EU:s budget i anspråk, samtidigt som den gynnar storskalig produktion baserad på bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket skapar stora miljöproblem. Vi har idag en överproduktion av såväl spannmål som kött och måste bränna överskottet eller dumpa det i andra länder, vilket i sin tur skapar problem i dessa länder, då deras inhemska produktion slås ut. Jordbruksmarkerna i EU hotas samtidigt att utarmas av det jordbruk som bedrivs inom ramen för EU:s jordbrukspolitik, vilket naturligtvis är en enorm katastrof för kommande generationer. Miljöpartiet anser att en prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap måste vara att driva att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att EU endast ger stöd åt ett ekologiskt hållbart, småskaligt och djurvänligt jordbruk och att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att den i hög grad flyttas till nationell nivå. Naturligtvis måste Sverige även verka för att djurskyddet stärks och de vidriga djurtransporterna upphör.
EU och sund miljöpolitik står i motsatsförhållande. Den inre marknaden i sig är ett miljöhot p g a alla de transporter som blir nödvändiga. Eftersom den inre marknaden alltid kommer först kan inget land heller gå före med hårdare miljökrav på varor. Efter Sveriges EU-anslutning har vi också tvingats acceptera kemikalier och tillsatsämnen i mat som tidigare varit förbjudna av hälso- och miljöskäl. Med Amsterdamfördraget har dessutom den s k miljögarantin försvagats. För att kunna införa strängare miljö- bestämmelser för en vara än vad EU har krävs att landet kan framlägga vetenskapliga bevis för att sådana regler är nödvändiga, vilket naturligtvis totalt strider mot den s k försiktighetsprincipen. Dessutom måste medlems- landet kunna visa att miljöproblemen man vill få undantag för för att komma till rätta med är specifika för det egna landet. Som om dessa krav inte skulle räcka för för att stänga ute alla möjligheter för länder att gå före finns också en regel som gör att om kommissionen anser att ett lands miljökrav stör den inre marknaden måste landet anpassa sig till EU-nivån.
Inför folkomröstningen var ett tungt argument från Ja-sidan att vi genom att gå med skulle påverka EU:s miljöpolitik. Det bör vara en prioriterad fråga under ordförandeskapet att förverkliga denna ambition! Hittills har Sverige som medlem i EU knappast gjort denna vilja påmind. Allt engagemang har lagts ned på att försöka "så gott det går", men "utan att söka konflikt", och att behålla de nationella regler som gällde vid medlemskapsavtalets ingående. Det är det enda man tror sig om att eventuellt klara. Den progressiva kemikaliepolitik som fördes för några år sedan tycks inte vara att tänka på och många tidigare framgångsrika myndighetsprojekt har fått frysas eller helt enkelt avvecklas. Denna feghet måste brytas när Sverige tar över ordförandeskapet och arbetet med att få bort farliga kemikalier från marknaden måste återupptas och intensifieras.
EU:s arbete med uppföljningen av Kyotokonferensen har gått mycket trögt och några steg i riktning mot att bekämpa växthuseffekten har egentligen inte tagits. Sverige bör verka för att införa en koldioxidskatt på EU-nivå. Miljöpartiet anser dock att miljöavgifter och miljöskatter i EU alltid skall vara minimiregler och att avgifterna skall hanteras av medlemsländerna. Vidare bör Sverige driva att EU:s forskningsprogram vad gäller energifrågor helt skall inriktas på forskning och utveckling kring förnyelsebara energikällor, i stället för forskning kring kärnkraft.
EU skall dock inte ses som en organisation som kan lösa alla olika miljö- problem, många problem måste lösas på regional och lokal nivå, exempelvis genom att gynna närproducerade produkter. Här ställer dock EU:s upphandlingsregler till förtret och en prioriterad fråga för Sverige att driva måste vara att ändra EU:s upphandlingsregler, vilka bl a inskränker det kommunala självstyret, så att lokal upphandling kan ske utan inskränkningar.
Vi vill att Sverige som ordförandeland i EU driver
? att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att EU endast ger stöd åt ett ekologiskt hållbart, småskaligt och djurvänligt jordbruk, ? ? att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att den i hög grad flyttas till nationell nivå, ? ? att djurskyddet stärks och de vidriga djurtransporterna upphör, ? ? att miljöfrågor alltid måste vara minimiregler - inte harmoniseringsregler - för att möjliggöra att de länder som så önskar kan införa strängare miljöregler än de EU lagstiftar om; den s k miljögarantin måste därför skrivas om så att den inte inskränks av reglerna för den inre marknaden, ? ? att få bort farliga kemikalier från marknaden, ? ? att införa en koldioxidskatt på EU-nivå, ? ? att miljöavgifter och miljöskatter i EU skall vara minimiregler och avgifterna skall hanteras av medlemsländerna, ? ? att EU:s forskningsprogram vad gäller energifrågor helt inriktas på forskning och utveckling kring förnyelsebara energikällor, ? ? att EU:s upphandlingsregler ändras så att lokal upphandling kan ske utan inskränkningar. ? Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken
Ett stort bakslag med Amsterdamfördraget var utvecklingen inom andra pelaren, dvs EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Ländernas vetorätt försvagades samtidigt som EU nu skapar ett gemensamt utrikesdepartement och en sorts EU-utrikesminister, dvs en befattning som unionens högsta företrädare utåt. Dessutom kopplas VEU tydligare till EU så att EU:s ministerråd kan besluta om militära aktioner. Sveriges tidigare roll på världsarenan som förhållandevis solidariskt med tredje världen har därmed totalt urholkats; Sverige är tvingat att göra som EU i utrikespolitiken vilket innebär att Sveriges tidigare neutralitetspolitik är ett minne blott.
Kommissionen är mycket tydlig i hur man vill ha den fortsatta utvecklingen av EU:s GUSP. Man ser ett gemensamt militärt försvar som slutmålet och vill ge VEU ökade resurser då man anser att EU i allt större omfattning kommer att behöva anlita VEU för att kunna spela en aktiv roll på den internationella politiska scenen.
Miljöpartiet ser mycket allvarligt på denna utveckling och det hot mot världsfreden som gör sig gällande. Miljöpartiet anser att Sverige skall upphöra att vara observatör i VEU. Under nästkommande regeringskonferens anser vi att Sverige skall driva att utrikes- och säkerhetspolitiken helt skall avföras från EU:s kompetensområden. Till så sker måste Sveriges linje naturligtvis vara att aktivt arbeta för att göra EU:s internationella politik så solidarisk som möjligt. Likaså måste Sverige arbeta för att säkerhetssam- arbetet inte definieras i enbart militära termer utan också i sociala, ekono- miska och ekologiska termer.
Vi vill att
? Sverige upphör att vara observatör i VEU, ? ? Sverige verkar för att utrikes- och säkerhetspolitiken helt avförs från EU:s kompetensområden, ? ? Sverige aktivt arbetar för att göra EU:s internationella politik så solida- risk som möjligt, ? ? Sverige arbetar för att säkerhetssamarbetet inte definieras i enbart militära termer utan också i sociala, ekonomiska och ekologiska termer. ? Östutvidgningen
EU omfattas idag av färre än hälften av Europas länder. Dock är en utvidgningsprocess österut i full gång med förhandlingar med ett antal länder. En allmän uppfattning i Sverige är att folken i de forna kommunistländerna inte önskar något högre än att deras länder upptas i EU. Men att ländernas regeringar sökt medlemskap i EU innebär inte nödvändigtvis att detta är demokratiskt förankrat hos folken. Att ensidigt verka för att länderna snabbt kommer med i EU är därför mycket olyckligt; det måste vara människorna i de berörda länderna som i en väl förankrad demokratisk process fäller avgörandet om ett eventuellt medlemskap i EU. Att pressa in ett folk mot dess vilja vore lika olyckligt som att arbeta mot deras möjlighet att bli medlemmar av unionen.
Kännedomen om vad ett EU-medlemskap kommer att innebära är i flera av ansökarländerna mycket låg. Det är därför angeläget att opartiskt visa vad ett EU-medlemskap får för konsekvenser, och detta måste vara Sveriges linje under det egna ordförandeskapet. EU:s agerande idag är på vissa områden olyckligt, framför allt det faktum att olika hjälpinsatser kopplats till själva EU-medlemskapsansökan, dvs att ett medlemskap ses som en förutsättning för EU-stöd. Det lämnar länderna utan alternativ.
I vissa avseenden är EU ännu inte redo att genomföra utvidgningen. Dels är inte de institutionella frågorna lösta, dels försvårar östutvidgningen möjligheten för EU att snabbt bli mer effektivt, dvs en upplevd konflikt mellan fördjupning och utvidgning. Bl a Spanien och Portugal framför också att utvidgningen kommer att leda till negativa ekonomiska konsekvenser för de egna länderna, då fler länder skall vara med och dela på strukturfonderna.
Jordbrukspolitiken är en annan stöttesten. I stället för en lösning där östländerna deltar på lika villkor gynnar förslagen i Agenda 2000 jord- brukarna i nuvarande EU-medlemsländer i och med att kandidatländernas jordbruk under övergångstiden efter det att de blivit medlemmar inte skall vara berättigade till direktstöd, samtidigt som ländernas produktions- utveckling hämmas av kvoter. Naturligtvis påverkas också konsumenterna i kandidatländerna om matpriserna närmar sig EU-nivåns. Miljöpartiet är mycket kritiskt till detta och menar att EU:s jordbrukspolitik måste reformeras på ett sätt som garanterar att östländernas jordbrukspolitik inte diskrimineras i något avseende. Omstrukturering av det östeuropeiska jordbruket riskerar också att orsaka stor arbetslöshet, samtidigt som det finns en risk för en ökad användning av bekämpningsmedel och konstgödsel inom det östeuropeiska jordbruket.
Vi vill att Sverige som ordförandeland i EU driver
? att det är människorna i ansökarländerna som i en väl förankrad demokratisk process fäller avgörandet om ett eventuellt medlemskap i EU, ? ? att inga former av hjälpinsatser kopplas till krav vid ländernas EU- medlemskapsförhandlingar, ? ? att EU:s jordbrukspolitik måste reformeras på ett sätt som garanterar att östländernas jordbruk inte diskrimineras i något avseende. ? Framtiden
Hur kommer den framtida utvecklingen inom EU att se ut? Naturligtvis finns många tänkbara scenarier. Att både fördjupa och utvidga samarbetet, både geografiskt och politiskt, torde dock bli en alltför svår uppgift.
EU kan välja att hörsamma den växande kritiken mot centraliseringen och byråkratin och välja att inrikta sig på de politikområden som inte kan hanteras på regional eller nationell nivå, medan övriga områden decen- traliseras. EU-kommissionen får mindre makt samtidigt som de nationella parlamenten får ökat inflytande i EU:s beslutsprocess. På så sätt demokratiseras EU, samtidigt som unionen blir effektivare inom ett mer begränsat område.
Ett motsatt alternativ är att den federalistiska utvecklingen fortgår trots en allt större kritik från medborgarna. Förr eller senare blir inte bara en majoritet av medborgarna EU-kritiska, utan också deras representanter i det egna parlamentet. Ett parlament med en sådan utgångspunkt kommer naturligtvis inte finna sig i att överlämna makt åt EU, tvärtom kommer man att kräva att återfå kompetens, vilket kan innebära början till en upplösning av unionen.
Innan Sverige tar över ordförandeklubban i EU är det viktigt att Sverige har fullständigt klart för sig i vilken riktning unionens utveckling skall föras. Det är av oerhörd vikt att lyckas lyfta blicken från enskilda kommissions- förslag etc och i stället se till helheten, för att sedan i varje enskilt beslut kunna ta ett steg mot ett demokratiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté för att förbereda och lyfta fram vilka politiska frågor Sverige skall prioritera under ordförandeskapet samt under den kommande regeringskonferensen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i en sådan kommitté även ge plats åt representanter från olika EU-kritiska organisationer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom alla EU:s organ införa meddelarfrihet och offentlighetsprincip liknande den svenska,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att EU bör överföra kompetens till medlemsländerna och helt skala bort sådana politiska områden som löses bäst på nationell nivå,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att driva frågan hur EU kan omvandlas till att i högre grad vara ett mellanstatligt samarbete, 1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att EU:s politiska organisation måste förändras på ett sätt som möjliggör för väljarna att utkräva politiskt ansvar, 1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att kommissionens ensamrätt att lägga förslag avskaffas, för att i stället ge de nationella parlamenten förslagsrätt, 1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att EU:s protektionism mot omvärlden minskar; dock med starka sociala och miljömässiga skyddsklausuler mot frihandelns skadeverkningar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att motverka EU:s detaljreglering av varor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att den inre marknadens mål om fri rörlighet för varor och ohämmad ekonomisk tillväxt ersätts med sociala och miljömässiga mål,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att Schengenregelverket arbetas om så att den långtgående kontrollen av medborgarna upphör,2
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att Europol avskaffas, 2
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva ett öppnande av parlamentarisk insyn i Europol, 2
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att återföra asylpolitiken till nationell nivå,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att alla förslag som innebär en mer restriktiv asyl- och invandringspolitik stoppas,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att EU endast ger stöd åt ett ekologiskt hållbart, småskaligt och djurvänligt jordbruk, 3
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att den gemensamma jordbrukspolitiken förändras så att den i hög grad flyttas till nationell nivå, 3
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att djurskyddet stärks och de vidriga djurtransporterna upphör, 3
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att miljöfrågor alltid görs till minimiregler så att de länder som så önskar kan införa strängare miljöregler än de EU lagstiftar om, 3
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att den så kallade miljögarantin skrivs om så att den inte inskränks av reglerna för den inre marknaden,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att få bort farliga kemikalier från marknaden, 3
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att verka för införandet av en koldioxidskatt på EU-nivå och att miljöavgifter och miljöskatter i EU skall vara minimiregler och att avgifterna skall hanteras av medlemsländerna,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att verka för att EU:s forskningsprogram vad gäller energifrågor helt inriktas på forskning och utveckling kring förnyelsebara energikällor, i stället för forskning kring kärnkraft,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att verka för att EU:s upphandlingsregler ändras så att lokal upphandling kan ske utan inskränkningar, 4
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige upphör att vara observatör i VEU,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att säkerhetssamarbetet inte definieras i enbart militära termer utan också i sociala, ekonomiska och ekologiska termer,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att EU:s internationella politik är så solidarisk som möjligt,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att utrikes- och säkerhetspolitiken helt avförs från EU:s kompetensområden,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att säkerställa att det är människorna i kandidatländerna som i en väl förankrad demokratisk process fäller avgörandet om ett eventuellt medlemskap i EU,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att inga former av hjälpinsatser kopplas till krav vid ländernas EU- medlemskapsförhandlingar,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en prioriterad fråga för Sverige skall vara att inom EU driva att EU:s jordbrukspolitik måste reformeras på ett sätt som garanterar att östländernas jordbruk inte diskrimineras i något avseende. 3
Stockholm den 20 oktober 1998
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Gudrun Lindvall (mp) Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp) Thomas Julin (mp) Mikael Johansson (mp) Barbro Johansson (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Matz Hammarström (mp) Gunnar Goude (mp) Peter Eriksson (mp) Kia Andreasson (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)
1 Yrkandena 3-7 hänvisade till KU.
2 Yrkandena 11-13 hänvisade till JuU.
3 Yrkandena 16-19, 21 och 31 hänvisade till MJU.
4 Yrkande 24 hänvisat till FiU.