Sammanfattning
Den första januari år 2001 övertar Sverige ordförandeskapet i Europeiska unionen. Centerpartiet anser att det är av utomordentligt stor betydelse att Sverige blir framgångsrikt som ordförandeland. Vår ställning som konstruktiv och aktiv kraft, i Europa och globalt, kommer då att prövas.
Regeringen bör verka för största möjliga uppslutning bakom en nationell strategi för ordförandeperioden och omkring målen för Europasamarbetet. Regeringen bör inleda ett översynsarbete på samtliga politiska sakområden. Syftet måste vara att skapa bred parlamentarisk och samhällelig förankring bakom de frågor som Sverige avser driva som ordförande för EU. Riksdagen bör ges möjlighet att påverka innehållet i det svenska ordförandepro- grammet.
Centerpartiet föreslår i motionen att en bred och allsidigt belysande nationell utvärdering görs av de fyra första åren av svenskt EU-medlemskap. Viktiga frågor som bör belysas i en sådan utvärdering är bland annat de ekonomiska, demokratiska, säkerhetspolitiska, judiciella och miljömässiga förändringar som skett i Sverige sedan EU-inträdet. Utvärderingen skall främst vara ett redskap genom vilket Sverige kan utveckla EU-samarbetet.
Genom krångliga regler och dåligt ledarskap har Sverige försvårat möjlig- heterna för enskilda medborgare och för småföretag att dra nytta av de möj- ligheter som det svenska EU-medlemskapet ger. Centerpartiet konstaterar i motionen att regeringen bär det avgörande ansvaret för detta misslyckande.
Regeringen bör ta initiativ som gör det möjligt för hela det svenska sam- hället att axla ett värdskap för det europeiska samarbetet våren 2001. Det svenska föreningslivet, frivilligorganisationerna, folkrörelserna och de idé- burna organisationerna bör uppmuntras att fungera som kraftkällor i det medborgerliga Europasamarbetet. Regeringen bör finna former att stödja det civila samhällets europeiska nätverk.
Centerpartiet lyfter i motionen fram några frågor som måste prioriteras när Sverige tar över ordförandeklubban i EU:
1. Sverige skall verka för att öppna EU för världen runtom. EU-samarbetet skall utvecklas i alleuropeisk riktning och EU skall fungera som en bro- byggare mellan de länder som är med i gemenskapen och de som står utanför.
2. Sverige bör arbeta för att få bort all onödig byråkrati och för att göra närhetsprincipen till en bärande och fungerande princip i EU:s arbete.
3. Centerpartiet anser att EU:s medlemsländer skall ta täten och omsätta de globala miljö- och klimatöverenskommelserna från Rio och Kyoto i praktisk handling. EU bör anta en kretsloppsstrategi. Sverige skall aktivt verka för en skärpning av EU:s gemensamma miljöregler och verka för att stärka konsumenternas ställning på den inre marknaden.
4. Centerpartiet vill göra mer för att öka sysselsättningen. EU kan bidra till kampen mot arbetslösheten genom att komplettera medlemsstaternas in- satser.
5. Sverige bör som ordförande för EU stärka samarbetet på jämställdhetens område.
Sverige som ordförande för EU
Den första januari år 2001 övertar Sverige ordförandeskapet i Europeiska unionen. Den första juli samma år tar Belgien över ansvaret. Sverige kommer att efterträda Frankrike. Från den första juli år 2000 till den sista december 2001 ingår Sverige i den så kallade Trojkan, som har att representera EU inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, GUSP.
Ordförandeskapet i EU har en praktisk sida som regleras i fördraget om Europeiska unionen och i de fördrag som bildar de tre Europeiska gemenskaperna. Ordförandelandet kallar till, förbereder och leder alla ministerrådets möten. Landet svarar också för att leda alla förberedande möten och alla arbetsgrupper. Landet fungerar som ordförande vid mötena med Brysselambassadörerna, Coreper, och för unionens talan i internationella organisationer såsom OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, vid FN:s konferenser etc. Ordförandelandet sköter kontakterna med icke EU-länder och har att svara för rådet inför Europaparlamentet. Sammantaget handlar det om tusentals möten som våren 2001 skall ledas av Sverige.
Ordförandeskapet har också en politisk sida. I ordförandeprogrammet gör ordförandelandet sina prioriteringar, viktar sina intressen. Självklart har man att se till unionen som helhet, men lika självklart är att ordförandelandet kan påverka det aktuella arbetet inom EU, likaså unionens framtoning. På den globala scenen får EU:s ordförande stor uppmärksamhet. EU är en ekonomisk stormakt på det globala planet.
Ordförandelandet har att hantera den "europeiska agendan". Man ärver projekt och frågor från föregångarna på ordförandeposten. Sedan Sverige blev medlem av unionen har vi sett ordförandeländer komma och gå. Vi kan konstatera att det spelar roll vilket land som styr. Förhandlingarna inom ramen för regeringskonferensen och det pågående förhandlingarbetet med kommissionens agenda 2000 illustrerar detta.
Det roterande ordförandeskapet i EU, där små som stora länder presiderar lika ofta och lika länge, är ett tydligt uttryck för EU:s i grunden mellan- statliga karaktär. Att ordförandeskapet roterar är viktigt, politiskt och symbo- liskt. All erfarenhet visar att små länder fungerar minst lika väl som stora i rollen som EU:s ordförande.
Viktigt för Sverige
Ordförandeskapet för EU är en stor utmaning för Sverige. Centerpartiet anser att det är av utomordentligt stor betydelse att Sverige blir framgångsrikt som ordförandeland. Vår ställning som konstruktiv och aktiv kraft, i Europa och globalt, kommer då att prövas. Det är regeringen som leder rådets möten och för mycket av förarbete och konsultationer svarar den svenska administrationen. Men det är Sverige som land som kommer att bedömas för insatsen. Det är Sverige som land som är ordförande i EU.
De bästa förutsättningarna för framgång skapas om hela Sverige görs redo för EU och för det svenska ordförandeskapet. Regeringen bör nyttja det som är den svenska demokratins styrka; de många människornas delaktighet och kunskaper, det aktiva föreningslivet och folkrörelserna, folkbildnings- traditionen, samförståndsandan och öppenheten. Regeringen bör verka för största möjliga uppslutning bakom en nationell strategi för ordförandeperio- den och omkring målen för Europasamarbetet. På så sätt skapas god bered- skap för svenska ställningstaganden i centrala europeiska frågeställningar. Centerpartiet anser att regeringen bör initiera ett brett folkbildningsarbete om Europasamarbetets olika dimensioner. Arbetsmodellen, som användes för att sprida kunskap och skapa samhällsdebatt i frågor med koppling till EU:s regeringskonferens, bör kunna tjäna som föredöme.
Vad som ovan anförs om behovet av en nationell strategi för Sveriges ordförandeskap i EU bör ges regeringen till känna.
Regeringen bör inleda ett översynsarbete på samtliga politiska sakområden för att identifiera frågor som kan bli föremål för debatt och beslut på europeiskt plan den närmaste femårsperioden. Detta arbete skall bedrivas med god parlamentarisk insyn. Syftet måste vara att skapa bred parlamen- tarisk och samhällelig förankring bakom de frågor som Sverige avser driva som ordförande för EU. Riksdagen bör ges möjlighet att påverka innehållet i det svenska ordförandeprogrammet.
Vad som ovan anförts om en bred parlamentarisk förankring av de frågor som Sverige avser driva som ordförande för EU bör ges regeringen till känna.
Ett sådant översynsarbete bör inledas skyndsamt. Frågor måste i god tid lyftas upp på den europeiska agendan, och in i de administrativa systemen, om målet är att få förslagen färdiga för beslut under Sveriges ordförande- period. Som ett framgångsrikt exempel på ett sådant arbetssätt kan nämnas det finländska initiativet om den nordliga dimensionen, där redan kommis- sionen arbetat fram en diskussionsrapport och nu bereder en interimsrapport i frågan. Finland övertar ordförandeskapet för EU i juli 1999. Finlands för- beredelsearbete, samt agerande som ordförande, bör nära följas av svenska myndigheter.
Utvärdera det svenska medlemskapet
Sverige har snart varit medlem av Europeiska unionen i fyra år. Beslutet om det svenska medlemskapet föregicks av en folkomröstning, i vilken 52,3 procent röstade ja och 46,8 procent nej. Valdeltagandet uppgick till 83,3 procent. Fyra år senare kan Centerpartiet konstatera att det finns en utbredd kritik av hur EU-samarbetet fungerar men också - och mer beklagligt - en stark misstro mot EU. Upprepade opinionsundersökningar ger vid handen att svenskarna är EU:s mest kritiska medborgare. Mest kritiska förefaller kvinnorna vara. För Centerpartiet står det klart att det på denna grund kommer att vara svårt att skapa en bred nationell uppslutning bakom den svenska ordförandeperioden.
Centerpartiet föreslår att en bred och allsidigt belysande nationell ut- värdering görs av de fyra första åren av svenskt EU-medlemskap. Syftet skall vara att på ett sammanhållet och trovärdigt sätt belysa hur och i vilken omfattning det svenska samhället påverkats av EU-medlemskapet. Det är viktigt att tillåta att olika synsätt bryts mot varandra. Vetenskaplig medling skulle kunna användas som metod för att, på områden där det finns olika uppfattningar bland forskare, tydligt kunna redovisa var enighet respektive oenighet råder.
Viktiga frågor som bör belysas i en sådan utvärdering är bland annat de ekonomiska, demokratiska, säkerhetspolitiska, judiciella och miljömässiga förändringar som skett i Sverige sedan EU-inträdet. Intressanta frågeställ- ningar torde vara att studera hur enskilda människors och företags kontakter över gränserna har förändrats, respektive hur närdemokratin och människors tilltro till det politiska systemet påverkats. Utvärderingen skall främst vara ett redskap genom vilket Sverige kan utveckla EU-samarbetet. En sådan utvär- dering bör också kunna bilda en god grund för det svenska ordförandeskapet och för samhällsdebatten i viktiga europeiska problemställningar.
Vad som ovan anförts om en nationell utvärdering av de fyra första åren av svenskt EU-medlemskap bör ges regeringen till känna.
Inhemska misslyckanden
Genom krångliga regler och dåligt ledarskap har Sverige försvårat möjligheterna för enskilda medborgare och för småföretag att dra nytta av de möjligheter som det svenska EU-medlemskapet ger. Exempelvis har effekten av EU:s strukturpolitik i Sverige blivit mycket sämre än vad som hade varit möjligt. Centerpartiet konstaterar att regeringen bär det avgörande ansvaret för detta misslyckande. Regeringen har snålat med den nödvändiga nationella medfinansieringen och med resurserna för administration av EU-stöden. Sverige har skapat de mest komplicerade nationella reglerna i hela EU och konstruerat ett centraliserat system för kontroll och utbetalning.
På den gemensamma jordbrukspolitikens område har regeringen visat ointresse för att ta tillvara den potential till ersättning för jordbrukets insatser som Sverige förhandlat sig till. Regeringen bär också det yttersta ansvaret för alla de inhemska regler som försvårat hanteringen av ersättningar från EU på jordbruksområdet.
Det är hög tid att bryta ned den nationella centralism som förlamar och försinkar våra mellanfolkliga och regionala kontakter i Europa. Centerpartiet anser att den svenska regeringen och svenska institutioner inte tillräckligt väl förmått att göra medborgarna delaktiga i Europapolitiken. På den gemensamma jordbrukspolitikens och den gemensamma regionalpolitikens områden har den svenska regeringen intagit ståndpunkter som på ett allvarligt sätt hotar förutsättningarna för levande regioner. Det behövs mer av helhetssyn och en bättre förankring av den svenska Europapolitiken.
Vad som ovan anförs om den svenska hanteringen av ersättningar och stöd från EU bör ges regeringen till känna.
Förbered samhället för Sveriges ordförandeskap
Centerpartiet har ovan redogjort för de utgångspunkter partiet har inför det svenska ordförandeskapet och för den vikt partiet tillmäter detta. Det är nödvändigt att ge den svenska administrationen goda förutsättningar att kunna axla de förpliktelser som ordförandeskapet för EU medför.
Den svenska administrationen står inför nya och krävande arbetsuppgifter. Insatser för att anpassa Regeringskansliets organisation och insatser för att kompetensutveckla personalen har Centerpartiets stöd. Det förefaller naturligt att regeringen tar initiativ till att ge också statliga myndigheter förutsättningar att förbereda sig inför sina uppgifter under Sveriges ordförandeskap.
Men att förbereda den centrala administrationen är inte tillräckligt. Regeringen bör dessutom ta initiativ som gör det möjligt för hela det svenska samhället att axla ett värdskap för det europeiska samarbetet våren 2001. Centerpartiet anser att det svenska föreningslivet, frivilligorganisationerna, folkrörelserna och de idéburna organisationerna bör uppmuntras att fungera som kraftkällor i det medborgerliga Europasamarbetet. På samma sätt som det mellanfolkliga samarbetet bär upp relationerna i Norden kan fördjupade europeiska kontakter ge EU-samarbetet ökad folklig legitimitet.
Det svenska samhällets europeiska relationer bör stimuleras. Regeringen bör finna former att stödja det civila samhällets europeiska nätverk. Den kompetens och kreativitet som dessa organisationer besitter bör utnyttjas i förberedelserna inför och under det svenska ordförandeskapet.
På samma sätt bör Sveriges kommuner, landsting och regioner uppmuntras att aktivt utnyttja EU-samarbetet och göras delaktiga i arbetet inför och under den svenska ordförandeperioden. Regeringen bör tillse att hela Sverige görs delaktigt när Sverige fungerar som värd för övriga medlemsstater. Sverige bör ta vara på det tillfälle ordförandeskapet innebär och i aktiv handling söka förmedla en bred och mångfacetterad bild av vårt land. Centerpartiet förutsätter att regeringen har en strategi för detta och att regeringen i den fortsatta planeringen av möten, konferenser, informationssatsningar etc. låter ett decentralistiskt och regionalpolitiskt perspektiv genomsyra upplägg- ningen. Som exempel kan nämnas att EU:s nuvarande ordförande, Österrike, förlagt de informella ministerrådsmötena till landets olika delstats- huvudstäder.
Vad som ovan anförts om att på olika sätt förbereda det svenska samhället för ordförandeskapet i EU bör ges regeringen till känna.
Utvecklingen inom EU
Europeiska unionen, EU, är genom samarbetets bredd och djup den mest kraftfulla politiska och ekonomiska samarbetsorganisationen i Europa idag. Centerpartiet vill medverka till att forma den gemensamma europeiska framtiden.
EU:s ursprungliga syfte och alltjämt främsta uppgift är att främja freden i Europa. EU spelar en viktig säkerhetspolitisk roll genom att knyta länderna närmare varandra. EU har fungerat säkerhetshöjande i vårt närområde. Utvecklingen mot en gemensam säkerhetspolitik har gett en stabilare säkerhetspolitisk situation och fredliga förhållanden i vårt närområde.
Centerpartiet betonar EU:s i grunden mellanstatliga karaktär och arbetar för ett aktivt och utvecklande alleuropeiskt samarbete mellan självständiga stater. EU skall inte utvecklas till en förbundsstat.
Regeringsförhandlingarna som ledde fram till Amsterdamfördraget avslutades under 1997. Fördraget måste godkännas i alla nationella parla- ment innan det kan träda i kraft.
Sverige har deltagit i hela förhandlingsprocessen och Centerpartiet har konstruktivt bidragit med synpunkter till regeringen inför och under förhand- lingens gång. Centerpartiet anser att fördraget innebär steg i rätt riktning i många viktiga frågor som medborgarnas rätt, sysselsättning, miljö och mänskliga rättigheter. Centerpartiet beklagar dock oförmågan att nå enighet om institutionernas reformering då det försämrar beredskapen för EU:s kommande utvidgning. Sveriges riksdag röstade den 29 april i år ja till en ratificering av Amsterdamfördraget. Centerpartiet stod bakom detta beslut.
Centerpartiet avvisar ett svenskt medlemskap i EMU. Grunden är lagd för att Sverige skall ha tillräcklig ekonomisk styrka att varaktigt stå utanför EMU. Centerpartiets syn på EMU utvecklas i partiets ekonomisk-politiska motion.
Prioriterade frågor för det svenska ordförandeskapet
Centerpartiet vill lyfta fram några frågor som måste prioriteras när Sverige tar över ordförandeklubban i EU. Centerpartiet har ovan föreslagit att regeringen bör ge riksdagen möjlighet att påverka det svenska ordförandeskapsprogrammet.
Det går inte att förbättra och förändra EU utan en plan för hur det skall göras. Det går inte att vänta på att andra ska göra vad man själv borde ha gjort. Centerpartiet vill se mer av svenskt ledarskap i EU. Det duger inte för ett land som vill ha inflytande att bara parera andras förslag, att bara agera defensivt. Centerpartiet välkomnar därför att regeringen nu förespråkar en - vad som kan tolkas vara - mer offensiv svensk Europapolitik.
Öppna EU för världen utanför
Sverige bör verka för att öppna EU för världen runtom. EU-samarbetet skall utvecklas i alleuropeisk riktning. EU skall fungera som en brobyggare mellan de länder som är med i gemenskapen och de som står utanför. Sverige skall vara pådrivande för att EU:s handelspolitik skall utvecklas i en liberalare riktning gentemot omvärlden med utgångspunkt i strävan att nå hållbar utveckling. EU skall konsekvent stå upp för att värna demokrati och mänskliga rättigheter i samarbetet med andra länder. EU skall utveckla en gemensam och generös asyl- och flyktingpolitik.
EU är förpliktad att stå öppen för alla europeiska stater som uppfyller kriterierna för medlemskap. Utvidgningen av Europeiska unionen till länderna i Central- och Östeuropa, inklusive Baltikum, innebär en historisk möjlighet för EU att medverka till ökad stabilitet och säkerhet på vår kontinent. Det bör vara en svensk strävan att när Sverige tar över ordförandeskapet skall flera av kandidatländerna, däribland Estland, Lettland och Litauen, stå nära ett inträde i Unionen.
Det är till fördel för Sverige och för den europeiska säkerheten om EU utvecklar mer effektiva instrument inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, GUSP. En tydligare gemensam profil förbättrar EU:s möjligheter att agera för fred och säkerhet inom och utanför Europa.
Centerpartiet delar regeringens bedömning att vidareutvecklingen av EU:s nordliga dimension blir en central uppgift för Sverige som ordförande i EU.
Decentralisering och enklare regler
Sverige bör arbeta för att få bort all onödig byråkrati och för att göra närhetsprincipen till en bärande och fungerande princip i EU:s arbete. Centerpartiet delar regeringens bedömning att det behövs politiska och finansiella reformer av samarbetet. Även EU:s arbetssätt och institutioner måste reformeras.
En helt ny öppenhetskultur måste genomsyra verksamheten, arbets- organisationen måste ses över, ansvar och befogenheter måste kunna decentraliseras inom EU-systemet och flyttas utanför EU-institutionerna. EU måste i högre grad nyttja de resurser som finns i fristående organ, nationella myndigheter och enskilda organisationer. Subsidiaritetsprincipen måste bli ett levande verktyg inom unionen.
Regeringen bör överväga att ta initiativ till en fullständig genomgång av EU:s fördrag och gemenskapslagstiftning för att pröva om de motsvarar en konsekvent tillämpning av subsidiaritetsprincipen. Centerpartiet såg positivt på det arbete som genomfördes under regeringskonferensen för att förenkla och konsolidera EU:s olika fördrag samt för att skapa enklare och mer lättförståeliga beslutsprocedurer. Arbetet med att slå samman direktiv och inriktningen att i större utsträckning arbeta med ramdirektiv på Europanivå bör intensifieras. Sverige bör verka för en radikal förenkling av den gemen- samma jordbrukspolitiken.
Frågan om att upprätta en normhierarki som tydliggör olika beslutsnivåers ansvar och den detaljeringsgrad som respektive nivå bör hålla sig till bör på allvar diskuteras i Europasamarbetet. En sådan normhierarki skulle kunna innebära att rådet ägnar sig åt ramlagstiftning i större utsträckning medan mer detaljerade föreskrifter kan utfärdas av respektive medlemsland. In- förandet av en normhierarki bör kombineras med upprättandet av en kompetenskatalog, vem gör vad, över lämpliga kompetensområden för unionen, medlemsstaterna samt regionala och lokala organ.
Centerpartiet ser positivt på den diskussion som tagit fart omkring EU:s framtida roll. Hur skall samarbetet utformas för att fungera också när unionen har tio till femton ytterligare medlemmar. Finns det nya sätt att dela makt globalt, subregionalt, nationellt och lokalt? I denna centrala framtidsdiskussion måste Sverige aktivt delta. Centerpartiet anser att Sverige bör ta nya initiativ för att främja subregionalt samarbete, interregionalt samarbete och för att stärka regionernas roll i Europa. De nationella parlamentens roll i det europeiska samarbetet behöver bli tydligare.
Global tätposition på miljöområdet
Centerpartiet anser att EU:s medlemsländer skall ta täten och omsätta de globala miljö- och klimatöverenskommelserna från Rio och Kyoto i praktisk handling. Sverige bör, som ordförandeland, ta fram en europeisk aktionsplan för förnybar energi. Vi vill också se ett svenskt engagemang för en europeisk kretsloppsanpassning. Sverige bör verka för att EU antar en kretsloppsstrategi.
Centerpartiet anser att Sverige, som en mycket viktig uppgift, har att aktivt verka för en skärpning av EU:s gemensamma miljöregler. Strävan måste vara att EU, på område efter område, lyfter den gemensamma lagstiftningen upp i nivå med det land som har de strängaste reglerna.
Sverige skall kraftfullt stödja EU:s kamp mot import av hormonbehandlat kött och omärkta genmanipulerade produkter. Rätten att, inom ramen för GATT-systemet, upprätthålla ett förbud mot sådan import, skall värnas. Sverige måste också intensifiera ansträngningarna att nå en överens- kommelse om miniminivåer för miljöbeskattning, däribland för koldioxid, i medlemsländerna som tvingar alla dessa att införa sådana skatter.
Miljö- och konsumenthänsyn väger ännu alltför för lätt på den inre marknaden. På den inre marknaden har producenthänsyn konsekvent ställts framför konsumenternas intressen. Sverige bör aktivt verka för att stärka konsumenternas ställning på den inre marknaden.
Sysselsättning och jämställdhet
Centerpartiet delar regeringens strävan att göra mer för att öka sysselsättningen. En av Sveriges huvuduppgifter inom EU skall vara att verka för ett ekonomiskt och politiskt samarbete som inriktas på full sysselsättning. Centerpartiet ser med tillfredsställelse på det nya instrument, "en samordnad sysselsättningsstrategi", som läggs fast genom Amsterdamfördraget. Vi anser att samordnade sysselsättningsstrategier kan bli viktiga instrument, likaså möjligheten att komplettera nationella åtgärder med insatser på EU-nivå. EU kan bidra till kampen mot arbetslösheten genom att komplettera medlemsstaternas insatser.
På jämställdhetens område har förutsättningarna för ett konstruktivt samarbete förbättrats genom Amsterdamfördraget. Jämställdhet blir ett övergripande mål för unionens politik, principen om lika lön för likvärdigt arbete markeras starkare och varje medlemsstat kan behålla eller införa regler om positiv särbehandling av det underrepresenterade könet. Sverige bör som ordförande för EU särskilt stärka samarbetet på detta område.
Vad som ovan anförs om prioriteringar för det svenska ordförandeskapet i EU bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell strategi för Sveriges ordförandeskap i EU,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bred parlamentarisk förankring av de frågor som Sverige avser driva som ordförande för EU,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell utvärdering av de fyra första åren av svenskt EU-medlemskap,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska hanteringen av ersättningar och stöd från EU,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på olika sätt förbereda det svenska samhället för ordförandeskapet i EU,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriteringar för det svenska ordförandeskapet i EU.
Stockholm den 26 oktober 1998
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Åsa Torstensson (c)
Elanders Gotab, Stockholm 1999