Folkbildningen har under detta sekel stått för en stor del av informationen till den svenska allmänheten i olika aktuella frågor. Breda satsningar har t ex genomförts om införandet av momsen och inför folkomröstningen om kärnkraften. Inför varje val genomför också folkbildningsorganisationerna brett upplagda kampanjer för att informera både de politiska partiernas företrädare och andra grupper t ex invandrare, psykiskt utvecklingsstörda och psykiskt sjuka människor både om hur valet går till och partiernas skilda ideologier.
Genom detta arbete har folkbildningsorganisationerna ett brett och väl upparbetat kontaktnät i hela befolkningen och kan genomföra kampanjer för att få många deltagare i sin verksamhet om olika viktiga samhällsfunktioner.
Regeringen planerar att genomföra informationsverksamhet för att svenskar ska få bättre kunskaper om EU och EMU före den eventuella folkomröstningen om ett svenskt deltagande i EMU. Eftersom så stor del av befolkningen genom opinionsmätningar visat sig vara negativa till EU och till och med vill att Sverige ska begära utträde ur unionen är en bred folkupplysning av stort värde. Att människor skaffar sig bättre kunskaper om det de ska ta ställning till och också att de vet mer om den union vi för närvarande lever i är bra i sig. För att få ett rättvist valutslag är dessa kunskaper helt oundgängliga.
Ett effektivt sätt att föra ut information till många människor är att lägga ut ett uppdrag till folkbildningsorganisationerna. Detta bör ges regeringen till känna.
De bör då få medel så att de kan ta fram material och utbilda ledare i ämnet. Dessutom bör de få resurser att rekrytera deltagare till verksamheten. De 21.800 tkr som regeringen föreslår under UO 5 Utrikes förvaltning och internationell samverkan, anslag E 2, bör därför överföras till UO 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid och där anges som ett särskilt anslag. Det bör i propositioner år 2000 och 2001 ökas så att det kan omfatta alla som vill delta i verksamheten. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett uppdrag till folkbildningens organisationer att informera om EU,
2. att riksdagen beslutar uppta ett nytt anslag för ett uppdrag till folkbildningsorganisationerna angående information om EU,
3. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för budgetåret 1999 beslutar om ramar för utgiftsområdena 5 Utrikesförvaltningen och internationell samverkan med - 21 800 000 kr och 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid med + 21 800 000 kr.1
4. att riksdagen till anslaget för folkbildningsorganisationernas information om EU anvisar 21 800 000 kr.
Stockholm den 27 oktober 1998
Margareta Andersson (c) Kenneth Johansson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till FiU.