Nästa år har Europarådet verkat i 50 år för ett Europa grundat på demokrati, mänskliga rättigheter och respekt för rättsstatens principer. Sverige tillhörde grundarna när Europarådets stadgar undertecknades av tio västeuropeiska stater i London 5 maj 1949. Sedan dess har det politiska landskapet förändrats och i dag är Europarådet med sina fyrtio medlemsländer på väg att uppfylla sin alleuropeiska kallelse med nästan alla europeiska stater som medlemmar. Europarådet står nu inför nya stora utmaningar. Frågan om Europarådets roll i det europeiska samarbetet engagerar just nu medlemsstaternas regeringar och parlament.
Tyvärr sker det ständigt i medierna och bland allmänheten en förväxling av EU:s högsta beslutande organ rådet och Europarådet. Det var mycket olyckligt att EU valde att döpa rådet till Europeiska rådet, trots att det redan fanns något som hette Europarådet. Detta har lett till precis det som man kunde vänta sig, nämligen en ständig sammanblandning av dessa. Det har också skett olycksfall i arbetet i Utrikesdepartementet och i riksdagen.
Ett sätt att göra skillnaden tydligare kunde vara att vi i fortsättningen i alla officiella svenska handlingar använder beteckningen "EU-rådet" eller "Europeiska unionens råd" på det som i dag ofta kallas "Europeiska rådet". Det kan också vara motiverat att Sverige i EU verkar för att man till exempel på engelska använder uttrycket The European Union Council i stället för The European Council.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i officiella sammanhang använda beteckningen EU-rådet eller Europeiska unionens råd för det som i dag oftast kallas Europeiska rådet.
Stockholm den 23 oktober 1998
Jan Bergqvist (s)