Det ökade engagemanget för Östersjösamarbetet och arbetet i EU som statsministern redovisade i regeringsförklaringen och som även framgår av budgetpropositionen, må vara nog så hoppfullt, men det får inte ske på bekostnad av att det nordiska samarbetet marginaliseras och blir allt mindre synligt i Stockholm och i övriga Sverige. Det finns emellertid en uppenbar risk för att så sker i framtiden.
I budgetpropositionen föreslås att anslaget för Europainformation skall öka med 14 miljoner kronor samtidigt som Arena Norden, den idag enda utåt- riktade informationsverksamhet som finns i Stockholm om Norden och nordiskt samarbete, inte får något fortsatt ekonomiskt stöd. Det finns inget motsatsförhållande mellan ett nordiskt och ett vidare europeiskt samarbete, båda behövs, och det vore därför mycket olyckligt om inte Arena Norden får ett ekonomiskt stöd som tryggar dess framtida verksamhet. Detta är dessutom särskilt olyckligt eftersom Stockholm inte har någon nordisk institution av rang sedan Nordiska rådets presidiesekretariat 1996 flyttade till Köpenhamn. Trots att Sveriges anslag till Nordiska ministerrådet för 1999 enligt budgetpropositionen kommer att uppgå till 290 miljoner kronor, vilket motsvarar nästan 35 % av ministerrådets budget, är Stockholm idag den enda nordiska huvudstad som inte har någon större nordisk institution. Detta är en situation som regeringen för övrigt särskilt borde beakta.
Arena Norden startade 1995 på initiativ av Föreningen Norden som ett svar på att presidiesekretariatets flyttning från Stockholm påbörjades. Sedan 1997 anlitas Arena Norden av Nordiska rådets svenska delegation för att vara den behjälplig med bl a spridande av information om det nordiska parlamentariska samarbetet. Föreningen Norden har finansierat den inledande verksamheten med medel från egna fonder men har samtidigt i såväl anslagsframställan för 1997 som för 1998 meddelat att den fortsättningsvis inte kan driva Arena Norden utan ett särskilt statligt bidrag. Detta framförde föreningen även i ett brev till statsministern i november förra året. I statsministerns svar framförs bl a följande: "Jag har bett berörda departement att arbeta vidare med att finna en mer långsiktig lösning". Denna långsiktiga lösning finns dock inte att finna i budgetpropositionen utan regeringen föreslår i stället att innevarande års provisoriska anslag utgår, vilket är minst sagt förvånande i ljuset av dels verksamhetens betydelse i sig, dels statsministerns klara besked till Föreningen Norden. Inte blir det mer förståeligt i skenet av propositionens lovord: "Regeringen anser att Föreningen Nordens verksamhet är värdefull och fyller en väsentlig funktion då det gäller att sprida information och ge det nordiska samarbetet en folklig förankring." Att härtill för sjunde året i rad föreslå föreningen ett oförändrat allmänt bidrag klargör inte regeringens handlande. För att kunna fortsätta driva Arena Norden bör därför Föreningen Norden beviljas ett sär- skilt anslag, utöver det allmänna verksamhetsanslaget, motsvarande 1,6 miljoner kronor. Finansieringen bör ske inom ramen för utgiftsområde 5 genom att anslaget till Europainformation sänks med motsvarande belopp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att Föreningen Norden, i enlighet med sin anslagsframställan, beviljas ett särskilt anslag, utöver det allmänna verksamhetsanslaget, motsvarande 1,6 miljoner kronor för informationsinsatserna på Arena Norden.
Stockholm den 27 oktober 1998
Jan Erik Ågren (kd)
Elver Jonsson (fp) Marianne Andersson (c)