Fattigdomen i världen
De globala skillnaderna i människans levnadsvillkor ökar. Fattigdomen i världen har totalt sett minskat, men ökat drastiskt i vissa delar av världen - till exempel i många länder söder om Sahara. Skillnaderna i konsumtion är enorma. Enligt UNDP är det så att den rikaste femtedelen av världens befolkning
? står för 86 % av världens konsumtion, ? ? konsumerar 45 % av allt kött och all fisk i världen, medan den fattigaste femtedelen förbrukar endast 5 %, ? ? förbrukar 58 % av all energi, medan den fattigaste femtedelen förbrukar mindre än 4%, ? ? har 74 % av alla telefonlinjer, medan den fattigaste femtedelen har 1,5 %, ? ? äger 87 % av världens fordonspark, medan den fattigaste femtedelen äger mindre än 1 %. ? Ett barn som föds i i-länderna ökar under sin livstid resursförbrukningen och föroreningarna mer än 40 barn som föds i u-länderna. Kampen mot fattigdomen är den mest övergripande och viktigaste frågan inom biståndspolitiken. En översyn av biståndsmålen bör dock ske, för att få en väl sammanhållen politik. Detta vill vi ge regeringen till känna.
En procent-målet
Inledningsvis vill vi framhålla att ökningen av det svenska biståndet med ytterligare 100 miljoner mer i bistånd än vad som tidigare var planerat i år är en välkommen förändring. Dock anser vi den knappast vara tillräcklig för att fungera som en tydlig, klar och konsekvent inledning till en marsch mot det en gång proklamerade en procent-målet. Möjligen kan den tolkas som en viljeinriktning hos regeringen.
När det gäller användningen av de tidigare omnämnda 100 miljonerna har Vänsterpartiet också synpunkter på deras användning. Vi är inte ensamma om att betrakta de svenska folkrörelserna och frivilligorganisationerna som en omistlig del av den svenska biståndsverksamheten. Vi anser att dessa 100 miljoner skall användas för svenska folkrörelsers och frivilligorganisationers biståndsverksamhet. Detta vill vi ge regeringen till känna.
I Vänsterpartiets politik för rättvisa, jobb, tillväxt ingår en strategi för global utveckling och internationell solidaritet. För att utjämna skillnaderna mellan fattiga och rika länder och skillnaden mellan rika och fattiga inom länder krävs en politik där ändrade handelsvillkor, skuldavskrivningar, ett förstärkt FN, nedrustning och ökat internationellt bistånd ingår. Biståndet är sålunda inte det enda instrument vi förfogar över för att åstadkomma en mer rättvis värld. Det utgör dock ett väsentligt medel.
När det gäller biståndspolitiken utgjorde Sverige ett exempel för många andra rika länder både när det gäller biståndets kvantitet och kvalitet. Sverige proklamerade för många år sedan att målet för biståndet skulle vara 1 % av bruttonationalinkomsten (BNI). Successivt närmade sig Sverige detta mål och under 1980-talet var man nästan uppe i 1 %. Vid det socialdemokratiska maktövertagandet 1994 fann den nya regeringen emellertid att Sveriges statsfinanser var i olag och att landet led av ett kraftigt budgetunderskott och en stor statsskuld. Dessa förhållanden anfördes som argument för att man skulle sänka biståndet till vad biståndsminister Pierre Schori kallade skam- mens gräns, d.v.s. 0,7 %, den gräns som FN rekommenderat som nedre gräns för rika länder när det gällde internationellt bistånd. Den socialdemokratiska regeringen genomdrev sin nya biståndspolitik, dock utan att den årliga biståndsumman sjönk. Andelen av BNI sjönk dock.
I verkligheten sjönk dock biståndet mer än vad som framgår av procent- siffror och absoluta tal, eftersom i biståndet också räknades in en ny före- teelse som tidigare inte funnits med i biståndet. Kostnaderna för Sveriges flyktingmottagande skulle räknas in i det svenska biståndet. Man kan fråga sig om t.ex. Tanzania någon gång tänkte sig sitt flyktingmottagande från Uganda under Idi Amins tid som bistånd till Uganda. Det är uppenbarligen endast rika länder förbehållet att benämna sitt flyktingmottagande för bistånd.
I år beräknas det svenska biståndet uppgå till 0,75 % av BNI. Avståndet till en procent-målet är avlägset, trots att Sveriges ekonomiska situation för- bättrats avsevärt sedan den dramatiska sänkningen till 0,7 %.
Det svenska biståndspolitiken har en lång historia, och aldrig någonsin tidigare har det svenska biståndets storlek relaterats till svängningar i den ekonomiska konjunkturen i Sverige såsom skedde 1994.
Det svenska biståndet skall i första hand inte ses i relation till konjunktur- svängningar och andra ekonomiska förhållanden i ett rikt land som Sverige. Det skall i första hand ses i relation till den tredje världens behov. Ty samtidigt med att Sveriges ekonomi försämrades, försämrades i ännu högre grad många länders ekonomi i tredje världen. Det är uppenbart att klyftorna mellan rika och fattiga länder vidgats avsevärt under det senaste decenniet. Därför är och förblir en hänvisning till försämrad ekonomi i Sverige som motivering för en kraftig procentuell biståndssänkning ett dåligt argument. Detta i all synnerhet som Sverige satt fattigdomsbekämpningen och en global utjämning av världens resurser som en av de främsta punkterna i sin biståndspolitik. (Se Skr 1996/97:16)
Vänsterpartiet kräver därför en planerad ökning av det svenska biståndet till 1 % av BNI. En sådan plan torde kunna vara genomförd vid innevarande mandatperiods slut. Detta vill vi ge regeringen till känna. Genom en planerad återgång till en procent-målet av BNI och nya planerade satsningar på internationell samverkan och bistånd kan Sverige återvinna sin plats som ledstjärna för andra biståndsgivande länder.
Handel, globalisering och skuldavskrivningar
Ett vanligt förekommande slagord i biståndsdebatten har genom åren varit "trade - not aid". Många rika länder håller sig med omfattande restriktioner när det gäller import från fattiga länder i tredje världen. Detta gäller inte minst EU- länderna. Dessa restriktioner fungerar diskriminerande gentemot de länder i tredje världen som kämpar för att utveckla sitt näringsliv. EU uppmuntrar inte heller fattiga länder att exportera förädlade produkter. EU inriktar sig för egen del främst på import av råvaror från tredje världen. Vilken betydelse handeln kan ha för den ekonomiska utvecklingen framgår av vad som hänt i Israel-Palestina under de senaste åren, då israeliska myndigheter stängt av handeln mellan Israel och Gaza och Västbanken. Dessa avstängningar vållade så stora skador på den palestinska ekonomin att de vida översteg det EU-bistånd som kom palestinierna till del. Vi framhåller detta exempel i det dubbla syftet att visa både på det orättfärdiga i de israeliska myndigheternas diskriminerande uppträdande och på handelns betydelse i relation till det direkt förmedlade biståndet.
Bistånd till Kuba och Guatemala
Se särskilda motioner
Bistånd och demokrati
De senaste åren har visat att satsningar på demokrati och mänskliga rättigheter i längden leder till ekonomisk utveckling för befolkningen. Det är lätt att ta negativa exempel på demokratiska brister och ekonomisk nedgång. Men det finns också positiva exempel. I förra årets UNDP- rapport där följande står att läsa om exempelvis delstaten Kerala i Indien:
Wether growth translates into human poverty reduction depends on social and economic factors. Kerala for example, ensured big reductions in income poverty, despite slow economic growth, through political activism and rapid, equitable expansion of opportunities. Nationwide. India did not see a consistent drop in poverty in the first period because of a greater emphasis on total output than on distribution. (Human Development Report 1997, s. 52)
Årets nobelpristagare i ekonomi Amartya Sen har förklarat att "svält är lätt att undvika, men de flesta icke demokratiska regeringar har ingen anledning att göra det. De styrande är en elit som fortsätter att leva opåverkade av att människor dör."
Vidare finns det många beskrivningar av hur bistånd till länder i tredje världen använts ineffektivt och som medel i korruption. Det är av största vikt att varje krona som går till internationellt bistånd används effektivt och i rätt syfte. Korruption i alla dess former måste bekämpas. Vissa insatser för att skapa exempelvis fungerande förvaltningar och skattesystem har ett direkt syfte att stoppa korruption. Samma effekt torde även skapandet av demo- kratisk insyn och demokratiskt fungerande institutioner ha. Av stor betydelse för det svenska biståndet torde därför vara att ekonomiskt bistånd kom- bineras med satsningar till stöd för en demokratisk utveckling och på försvaret av mänskliga rättigheter i världens fattiga länder. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Barnperspektivet i biståndet
I samband med 1996 års budgetproposition lades det fram en flerpartimotion om att införa ett barnperspektiv i det internationella biståndet. Detta fick riksdagens helhjärtade stöd. Regeringen uppfyllde riksdagens krav och i stora delar av förra årets budgetproposition var biståndspolitiken utformad utifrån ett barnperspektiv. Vi anser dock denna fråga vara så viktig att det inte räcker med det som regeringen föreslår i årets budgetproposition. Där föreslår man en redovisning till år 2001. Vi anser att bevakning av genomförandet av bistånd utifrån ett biståndsperspektiv och en utvärdering av genomförandet måste inledas redan nu.
De tidigare omnämnda 100 miljonerna i ökat bistånd till folkrörelser och frivilligorganisationer kan med fördel också kopplas till biståndsprojekt med ett tydligt barn- eller ungdomsperspektiv. Likaså skulle dessa medel kunna användas för att ge unga människor stipendier för högre studier, i linje med vad Vänsterpartiet föreslog i förra årets motion Fira tusenårsskiftet - med vision och konkreta idéer om global rättvisa. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Biståndet till de funktionshindrade
I samband med förra årets budgetproposition när det gällde biståndet motionerade Vänsterpartiet om ett starkare stöd till de funktionshindrade i de fattiga länderna - särskilt funktionshindrade kvinnor och barn, vilka är de bland biståndsmottagarna som har det allra svårast. Funktionshinder innebär ofta diskriminering när det gäller möjligheterna att bilda familj, till utbildning och försörjning. Världen över möter funktionshindrade bristande respekt och ojämlik behandling av det omgivande samhället. Diskrimineringen av funktionshindrade, särskilt kvinnor och barn, har utgjort en lågprioriterad fråga under de 50 år som FN:s Deklaration om Mänskliga Rättigheter funnits. Sverige medverkade till att en resolution om handikapp och mänskliga rättigheter antogs vid MR-kommissionens 54 session i april 1998. Regeringen har angivit att den övergripande strategin för att stärka funktionshindrade människors rättigheter genom att dessa integreras som en del i all utrikespolitik och biståndsverksamhet. Strategier handlar dock fortfarande bara om ord. Sådana måste omsättas i handling.Vi vill att denna fråga uppmärksammas i större utsträckning än vad som varit fallet hittills. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Bistånd till Guinea-Bissau
Ett av världens fattigaste länder är Guinea-Bissau. Det genomkämpade ett mångårigt krig mot kolonialt förtryck under Portugal och har sedan dess brottats med att efter den kolonialistiska vanskötseln få ordning på sin ekonomi. Man har haft stora problem med korruption, brist på utbildade människor m.m. Biståndsgivande länder och deras biståndsmyndigheter hade i hög grad en snedvriden bild av landets folk och kultur. Dessa förhållanden skapade missnöje och misshälligheter som ledde till spänningar mellan olika maktgrupperingar inom landet, som sommaren 1998 ledde till både inbördeskrig och interventionskrig. Senegal blandade sig i Guinea-Bissaus angelägenheter. Under den svåra tid som föregick kriget drog sig svenska myndigheter ur landet. Det bistånd som var anslaget till Guinea-Bissau skulle användas till att hjälpa Guinea-Bissau att betala sina utlandsskulder - något som inte på något sätt bidrog till att lösa den guineanska befolkningens problem. Likaså drog Sverige in sin diplomatiska representation i landet, som varit starkt kopplad till biståndet.
I dag är Guinea-Bissau ett förött land. Huvudstaden ligger till stora delar i ruiner. Förhandlingar mellan de stridande grupperna, och en bräcklig vapenvila, har inletts. Det är uppenbart att Guinea-Bissau är i stort behov av återuppbyggnadsbistånd. Vi anser att Sverige, som sedan många år stött landet såväl under befrielsekampen som därefter, har särskilda förpliktelser att förbereda ett återuppbyggnadsbistånd som kan inledas så snart stabilare politiska förhållanden inträtt i landet. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Biståndet till Indien
I många år hade det spekulerats om Indien och Pakistan höll på att skaffa sig kärnvapen. Så detonerade den första kärnvapensprängningen på våren 1998 i Indien, efter ett beslut av den hindunationalistiska regeringen. Några dagar senare detonerade en annan kärnsprängning i Pakistan. Sedan decennier är det väl känt att det råder konflikt mellan Indien och Pakistan, dels grundad i religiösa motsättningar, dels i vilket av länderna som skall ha överhöghet över Kashmir. Omvärlden reagerade med bestörtning. Även den svenska regeringen gjorde det. Flera länder reagerade på de båda ländernas kärnsprängningar med att tillgripa sanktioner. Den svenska regeringen stoppade vapenexporten till Pakistan (sedan Boforsaffären bojkottar Indien Sverige när det gäller vapeninköp). Sanktionerna skulle dock inte gälla de s.k. följdleveranserna - ett begrepp som är dåligt definierat och med åren blivit allt vidare. Men den svenska regeringen gjorde inte bara detta. Den beslöt att dra in biståndet till Indien. Men biståndet till Indien är av mycket olika beskaffenhet. I Rajastan pågår bland annat ett projekt som främst går ut på att ge flickor och unga kvinnor möjlighet till utbildning, ökat självförtroende och självaktning. Projektet är därför omstritt. Konservativa krafter ser med oblida ögon på att unga indiska kvinnor reser sig ur sin underordnade och nedtryckta position i samhället. Delstatsregeringen i Rajastan är i dag, trots att den är inblandad i projektet, inte mer än nödvändigt entusiastisk över det.
Dessa flickor och unga kvinnor tillhör inte dem som är anhängare av de indiska kärnsprängningarna. Det är de konservativa och nationalistiska krafterna som drivit fram kärnsprängningarna. Den svenska politiken gentemot Indien och Pakistan har således blivit helt absurd. Till Pakistan kan följdleveranserna av krigsmateriel fortsätta medan progressiva utbildnings- projekt för kvinnor raseras. Vi anser att progressiva utbildningsprojekt för flickor och unga kvinnor eller biståndsprojekt administrerade och genom- förda av frivilligorganisationer på lokal nivå inte skall drabbas av den alltför generellt utformade sanktionspolitik som Sverige bedrivit mot Indien. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Kampen mot fattigdomen är den mest övergripande och viktigaste frågan inom biståndspolitiken. En översyn av biståndsmålen bör dock ske, för att få en väl sammanhållen politik. Detta vill vi ge regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den förstärkning av årets biståndsbudget på 100 miljoner förslagvis kan användas för svenska folkrörelsers och frivilligorganisationers biståndsverksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av biståndsmålen,
3. att riksdagen begär att regeringen utarbetar en plan för en ökning av Sveriges internationella biståndsverksamhet så att biståndet under en överskådlig tidsperiod, vilken förslagsvis kan vara avslutad vid innevarande mandatperiods slut, uppnår 1 % av BNI,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ekonomiskt bistånd i större utsträckning kombineras med satsningar till stöd för en demokratisk utveckling och på försvaret av mänskliga rättigheter i världens fattiga länder,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidigareläggning av bevakning och utvärdering av genomförandet av barnperspektivet i Sveriges biståndsverksamhet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de funktionshindrades situation, särskilt kvinnors och barns, uppmärksammas i större utsträckning än hittills,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige förbereder ett återuppbyggnadsbistånd som kan inledas så snart stabilare politiska förhållanden inträtt i Guinea-Bissau,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndsprojekt administrerade och genomförda av frivilligorganisationer på lokal nivå inte skall drabbas av den alltför generellt utformade sanktionspolitik som Sverige bedrivit mot Indien sedan kärnvapensprängningarna.
Stockholm den 24 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Eva Zetterberg (v)