1 Sammanfattning
Centerpartiet utvecklar i denna motion partiets syn på Sveriges utvecklingssamarbete. Ökad rättvisa mellan världens rika och fattiga är en förutsättning för fred och en långsiktigt hållbar utveckling. Centerpartiet föreslår för framtiden en problemorienterad anslagsstruktur. Det bilaterala svenska biståndet skall i högre grad koncentreras på att ge människor bättre möjlighet att tillgodose sina grundläggande behov. Satsa på småskalighet i biståndet med tyngdpunkt på landsbygdsutveckling, hållbar utveckling och miljö, jämställdhet, anpassad teknik och hjälp till självhjälp. Fortsätt stödja utbildning och hälso- och sjukvård. Bistånd som särskilt kommer kvinnor till del bör prioriteras.
Centerpartiet anser att biståndsmålet på en procent av BNI stegvis skall återupprättas. Regeringen bör ge Sida i uppdrag att planera för hur en återgång till en biståndsram på en procent av BNI kan genomföras med bibehållen kvalitet. Centerpartiet är kritiskt till att regeringen och dess samarbetspartier har så låga ambitioner för det svenska biståndet.
Centerpartiet anser att biståndsramen för 1999 bör uppgå till 12 942 miljoner kronor, eller till 0,71 procent av BNI. För år 2000 föreslår Centerpartiet en biståndsram om 0,73 procent av BNI och för budgetåret 2001 en biståndsram om 0,75 procent av BNI.
Centerpartiet förespråkar en höjning av utgiftsramen för Internationellt bistånd med 102 miljoner kronor jämfört med regeringen. Anslaget för samarbete med Central- och Östeuropa föreslås öka med 25 miljoner kronor jämfört med regeringen. Anslaget för Internationellt utvecklingssamarbete bör höjas med 77 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Centerpartiet föreslår att det upprättas gemensamma globala strategier. FN kan och bör spela rollen som samordnare av bilaterala insatser och för att koordinera många länders och organisationers insatser. Strävan efter ökad samstämmighet, koherens, är central.
Centerpartiet anser att inslaget av villkor bör öka i det bilaterala biståndet. Vi kräver att regeringen årligen lämnar en redogörelse över tillståndet för demokratin och de mänskliga rättigheterna i länder som mottager svenskt bistånd. Sverige bör avhålla sig från att ge omfattande bistånd till länder och via regimer som inte eftersträvar demokratisering. Centerpartiet anser att olika former av demokratibistånd till diktaturer endast bör kunna ges via enskilda organisationer.
Centerpartiet föreslår en generell neddragning av respektive landram med tio procent. Dessa medel omfördelas till de regionala anslaget för Afrika respektive Asien.
Jämfört med regeringen föreslår Centerpartiet bland annat:
+ 50 miljoner kronor till bistånd genom Enskilda organisationer
+ 47 miljoner kronor till miljöprogram
+ 15 miljoner kronor till program för demokrati och mänskliga rättigheter
+ 30 miljoner kronor till Ekonomiska reformer
+ 20 miljoner till Europas utvecklingsländer
+ 25 miljoner till samarbete med Central- och Östeuropa
+ 116 miljoner kronor till regionala insatser i Afrika
+ 63 miljoner kronor till regionala insatser i Asien
Centerpartiet föreslår minskade anslag till forskningssamarbete, informa- tion och rekrytering.
2 Sveriges globala ansvar
Jorden är vårt gemensamma hem. Ur denna grundläggande insikt hämtar Centerpartiet inspiration till arbetet för hållbar utveckling och rättvis fördelning. Vi delar alla samma biosfär, ingenting försvinner - allting sprider sig. Hållbar utveckling kan inte varaktigt upprätthållas på vissa platser i världen om livsbetingelserna samtidigt förgörs på andra håll. Möjligheten att avdela hav eller kontinenter för rovdrift eller som avfallslager existerar inte. Detsamma gäller idén om att ett samhälle via isolering från resten av världen skulle kunna undkomma de globala problemen. Från jorden finns ingen flyktväg. Det går inte att avskärma ett Idyllien. De livsnödvändiga resurserna har vi att gemensamt förvalta.
En värld, som kännetecknas av växande klyftor mellan rika och fattiga, där förödelsen av livsmiljöer accelererar parallellt med befolkningsökningen, är inte långsiktigt hållbar och därför instabil. Stora spänningar inom eller mellan samhällen ökar osäkerheten. Därför måste en politik för ökad säkerhet alltid sträva efter hållbar utveckling och rättvis fördelning. Det gäller inom samhällen och mellan länder, regionalt och globalt men också över tiden, mellan generationer. Hållbar säkerhet handlar om att bekämpa fattigdom och orättvisor, om att skapa demokratiska, jämställda och miljömässigt livskraftiga samhällen, om att väva samman människor, kulturer och nationer.
Biståndet från världens rika länder till världens fattiga är ett uttryck för solidaritet och rättvisa och för det gemensamma ansvaret att, efter förmåga, medverka till att lösa globala problem. Sverige är i jämförelse med de flesta andra länder ett oerhört rikt och välmående land. Det internationella utvecklingssamarbetet hör till vårt lands viktigaste och mest konkreta utrikespolitiska verksamheter. Det är en självklarhet att Sverige skall ta på sig sin del av ansvaret också för de globala problemens lösning.
Behovet av internationellt bistånd är oändligt mycket större än vad som kan tillfredsställas över den svenska statsbudgeten. Att dimensionera biståndet efter behoven är därför orealistiskt. I stället tvingas vi politiskt besluta om hur mycket av våra samlade resurser vi är beredda att avsätta som vårt bidrag till att lösa de stora globala problemen.
3 Biståndsvolymen
Centerpartiet och Socialdemokraterna tvingades under den mödosamma saneringen av de offentliga finanserna genomföra besparingar också på Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Det var nödvändigt om än beklagligt. Däremot är Centerpartiet kritiskt till att regeringen och dess samarbetspartier, nu när statsfinanserna visar överskott, har så låga ambitioner för det svenska biståndet.
I propositionen beräknas biståndsramen för 1999 till 12 840 miljoner kronor, d.v.s. 0,705 procent av bruttonationalinkomsten, BNI. Det innebär förvisso en höjning av biståndsanslaget, mätt i förhållande till BNI, med 0,005 procent jämfört med 1998. Men i förhållande till vad som i prop. 1997/98:150 förväntades bli biståndsram, innebär regeringens förslag en sänkning med 5 miljoner kronor.
Ökad rättvisa mellan världens rika och fattiga är en förutsättning för fred och en långsiktigt hållbar utveckling. Centerpartiet anser att biståndsmålet på en procent av BNI stegvis skall återupprättas. Med det tempo för höjningen som regeringen och dess samarbetspartier förespråkar skulle det ta trettio år att återta enprocentsmålet om ambitionerna för den kommande treårsperio- den förverkligas. Trettioårstempot gäller under förutsättning att ökningen av ramen 2000 och 2001 verkligen genomförs. Skulle höjningen i 1999 års budget bilda norm skulle det ta sextio år att uppnå enprocenstmålet. Mot denna bakgrund framstår propositionens stolta skrivningar om en höjning av biståndsanslaget med 100 miljoner kronor i en annan och mindre glansfull dager.
Centerpartiet anser att biståndsramen för 1999 bör uppgå till 12 942 miljoner kronor, eller till 0,71 procent av BNI. För år 2000 föreslår Centerpartiet en biståndsram om 0,73 procent av BNI och för budgetåret 2001 en biståndsram om 0,75 procent av BNI.
Tabell 1: (Tabell biståndsram (milj. kr.) 1999 2000 2001 )
Vad som ovan anförs om biståndsramen för 1999, 2000 samt 2001 bör ges regeringen till känna.
3.1 Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd
För utgiftsområde 7 Internationellt bistånd föreslår regeringen att anslaget sänks till 11 900 miljoner kronor jämfört med förslaget i prop. 1997/98:150, där anslaget för utgiftsområdet beräknades till 12 002 miljoner kronor. Centerpartiet var i våras överens med regeringen om denna utgiftsram för UO7 och vi ser ingen anledning att ändra vår hållning på denna punkt. Centerpartiet föreslår därför att ramen för utgiftsområde 7 höjs med 102 miljoner kronor. Ett tillkännagivande med denna innebörd återfinns i Centerpartiets ekonomisk-politiska motion.
Centerpartiet gör ingen annan bedömning än regeringen vad gäller de kostnader för EU:s gemensamma bistånd, för mottagande av asylsökande samt för administration som avräknas från biståndsramen. Centerpartiet förespråkar en höjning av anslaget B. inom utgiftsområde 7, Samarbete med Central- och Östeuropa med 25 miljoner kronor för 1999 och beräknar samma höjning för år 2000. Anslaget för utgiftsområde 7, anslagsposten A. Internationellt utvecklingssamarbete bör för 1999 höjas med 77 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.
Regeringen
Tabell 2: (Tabell UO 7 (milj. kr.) 1999 2000 beräknat anslag 2001 beräknat anslag )
Centerpartiet
Tabell 3: (Tabell UO 7 1999 2000 beräknat anslag 2001 beräknat anslag )
Återgången till enprocentsnivån bör ske successivt och på ett planerat sätt. Centerpartiet anser att regeringen bör ge SIDA i uppdrag att planera för hur en återgång till en biståndsram på en procent av BNI kan genomföras med bibehållen kvalitet. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en sådan redovisning i samband med 1999 års vårproposition. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet återkommer senare i motionen till de ändringar partiet föreslår vad gäller anslagen inom utgiftsområdet.
4 Problembild
Världen präglas i slutet av 1990-talet av stora förändringar. Antalet demokratier ökar, den moderna tekniken blir allt mer betydelsefull och samarbetet mellan länder fördjupas alltmer. Globaliseringen ökar inom handel och kommunikationer på gott och ont. Samtidigt växer jordens befolkning och antalet fattiga blir fler. Naturresurserna utarmas och fördelningen av tillgångarna är mer sned än någonsin. Konflikter, krig och miljöförstöring plågar människor runt om på jorden. Många tvingas till flykt från oro i sitt hemland.
Klyftan mellan fattiga och rika bara växer. Tudelningen är störst mellan nord och syd, men finns också i Europa och i vårt eget land. Samhället - lokalt, regionalt och globalt - spricker i tu.
Globaliseringen skapar ett omvandlingstryck som påverkar rika såväl som fattiga, länder och regioner såväl som byar och kommuner. Globaliseringen ökar insikten om att verksamheten i en del av världen får konsekvenser för resten, insikten om vårt ömsesidiga globala beroende växer. Globaliseringen innebär möjligheter men ställer oss också inför de ödesfrågor som följer av växande inkomstklyftor, ökad belastning på miljön och den potentiella risken för att länder eller regioner med etniska och nationalistiska argument exploaterar vad som uppfattas som globaliseringens hot.
Världsekonomin är fortfarande organiserad på ett sätt som gör att en stor del av befolkningen ställs utan möjligheter att göra en rimligt produktiv arbetsinsats. Detta är ett oerhört slöseri med mänskliga resurser, förutom att det medför att de drabbade inte heller får anständiga livsvillkor.
Världens fattiga drabbas hårdast av de försörjningsmässiga och miljö- mässiga överlevnadshoten. Brist på egen jord är en av de viktigaste faktorerna bakom fattigdomen. Den snabba befolkningsökningen är inte en orsak till fattigdomen. Däremot förstärker befolkningsökningen fattigdomen och den är ett symptom på fattigdom och på kvinnors utsatta och maktlösa position. De fattiga drabbas alltid värst när katastrofer drabbar samhällen oavsett om dessa är naturkatastrofer eller om de är resultat av miljö- förstöring, krig eller konflikter.
Världen blir alltmer urban. År 2005 väntas mer än halva jordens befolkning bo i städer. Människor flyr fattigdomen på landsbygden för att söka arbete, utbildning och högre levnadsstandard i städerna. Men flyttvågor från landsbygden in till storstäderna skapar en ökande fattigdom också där.
Jordens tillgängliga åkerarealer minskar dramatiskt. En orsak är den snabba urbaniseringen, som årligen lägger stora områden av jordens bördigaste åkermark under asfalt och betong. Till detta kommer den ständiga jordförstöringen genom bland annat ökenutbredningen, jord som sköljs bort i bergstrakter samt översvämningar i lågländerna på grund av skogsskövlingar.
1997 uppgick antalet flyktingar till 13,2 miljoner, medan antalet människor som lever som flyktingar i sitt eget land uppgick till närmare fem miljoner människor. Antalet flyktingar minskar långsamt men flyktingströmmarna till närbelägna länder utgör en avsevärd belastning för dessa oftast nästan lika fattiga länder.
4.1 Regionalisering
Det kalla kriget satte under ett halvt århundrade sin prägel på i stort sett alla konflikter i världen. Det låg i de stridande parternas intresse att ge sin motsättning ideologiska övertoner för att på det sättet dra till sig stöd. Idag bygger det internationella systemet inte i samma utsträckning på ideologisk konkurrens. Regionala konflikter förblir regionala utan omedelbara globala återverkningar.
Regional spänning och regionala och lokala konflikter har fått en mer framträdande roll. På Balkan, i Kashmir, Centralasien och Kaukasus- området, i Stora sjö-regionen i Afrika och i Sydostasien pågår regionala konflikter. På än fler ställen pyr latenta konflikthärdar. Samtidigt stärks samarbetet på regional nivå. Regionala beslutsinstanser, som ofta kombinerar konflikthantering och säkerhetspolitiskt samarbete med ekonomisk-politisk samverkan, har ökat i betydelse på senare år. I Europa har vi OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) och Europeiska Unionen (EU), i Afrika SADC (Södra Afrikas Utvecklingsgemenskap) och OAU (Organisationen för Afrikansk Enighet), på Amerikanska kontinenten OAS, (Organisationen av Amerikanska Stater) och i Sydostasien ASEAN (De Sydöstasiatiska staternas förbund).
Krig och konflikter medför, förutom allt direkt mänskligt lidande, en resurs- och miljöförstörelse som gör fattigdomen djupare. Det ändrade konfliktmönstret med ett ökande antal inomstatliga konflikter, vilka oftast har sitt ursprung i ekonomiska och sociala orättvisor, innebär dels att civilbefolkningen drabbas än värre än i mellanstatliga konflikter, dels att den fattigaste befolkningen drabbas hårdast. I takt med att mellanstatliga konflikter blir allt ovanligare och att de inomstatliga dominerar, ökar också svårigheten för FN att tillse att mänskliga rättigheter och internationell lag efterlevs. Konflikterna berör också i högre grad omvärlden genom spridningseffekter i form av flyktingströmmar, terrorism och ytterst risken för utvidgade och mer omfattande konflikter.
5 Inriktning av Sveriges utvecklingssamarbete
5.1 Medverka till globala utvecklingsstrategier
Sverige skall aktivt använda sitt medlemskap i FN, EU och andra internationella organ för att stärka samarbetet i syfte att skapa fred, jämlikhet och en ekologiskt hållbar värld.
Regeringen pläderar i propositionen för en ökad internationell samordning av biståndsinsatserna. Det är glädjande. Effekten av de samlade bistånds- insatserna kan på detta sätt öka och förutsättningarna för ett partnerskap där mottagarna har inflytande över inriktning och utformning av bistånds- insatserna förbättras. Centerpartiet ser positivt på att OECD:s bistånds- kommitté, DAC, har enats om en gemensam strategi, Shaping the 21st Century: The Contribution of Development Cooperation. Centerpartiet efter- strävar en bättre samsyn inom EU på biståndsområdet och välkomnar strävan att uppnå ökad komplementaritet mellan EU:s gemensamma bistånd och de enskilda medlemsländernas bilaterala insatser.
Regeringens strävan efter större samordning på landnivå inom FN- systemet har Centerpartiets stöd, liksom försöket från Världsbanken och FN att utarbeta gemensamma landstrategier. Ansatserna måste emellertid sträcka sig längre än till praktisk samordning i fältarbetet, inrättandet av gemen- samma landkontor etc. Det behövs gemensamma globala strategier för den globala samvaron, där självfallet biståndsinsatserna till jordens fattiga skall ha en framträdande plats. De globala strategierna skall sedan brytas ned till regionala strategier. Genomförandet av biståndsinsatserna skall sedan ske lokalt och regionalt.
Det krävs bättre styrformer inom FN. FN kan och bör spela rollen som samordnare av bilaterala insatser och för att koordinera många länders och organisationers insatser. Ge FN:s utvecklingsprogram, UNDP, ett reellt sam- ordningsansvar, inte bara inom FN-familjen, utan också för andra multilaterala biståndsinsatser samt för medlemsländernas bilaterala bistånd.
5.2 Ökad samstämmighet
Men biståndsinsatser, som inte backas upp av insatser på andra politikområden, är i bästa fall inte resurseffektiva. I värsta fall kan den samlade politiken göra mer skada än nytta. Strävan efter ökad samstämmighet, koherens, är därför central. De inledande förhandlingarna om ett internationellt avtal om investeringar, MAI- avtalet, utgör en aktuell illustration av hur illa resultatet kan bli när handelsfrågor för skötas utan koppling till miljö- och utvecklingsfrågor.
Centerpartiet har i hög grad medverkat i arbetet med att formulera de sex fastlagda biståndspolitiska målen resurstillväxt, ekonomisk och politisk självständighet, ekonomisk och social utjämning, demokratisk samhälls- utveckling, framsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön samt jämställdhet mellan kvinnor och män. Sveriges strävan bör självfallet vara att dessa principer också skall bilda basen för en global strategi. Vad som ovan anförts om behovet av ökad koherens, samordning och om behovet av globala strategier för biståndet bör ges regeringen till känna.
5.3 Använd ett problemorienterat arbetssätt
Centerpartiet har länge kritiserat den dominerande roll landprogrammen haft för Sveriges bilaterala bistånd. Centerpartiet konstaterar med tillfredsställelse att regeringen närmar sig en mer behovsfokuserad biståndspolitik, om än i alltför långsam takt och i otillräcklig omfattning.
Den globala trenden är att i högre utsträckning arbeta problem- och programorienterat och mer med regionala strategier än med landramar. Genom en regional insats, framför en nationell, stimuleras en regional sam- verkan och gränsregionalt samarbete. Sverige bör aktivt stödja exempelvis det spirande regionala samarbetet i Afrika. Miljöproblem, klimatfrågor, ökenspridning och livsmedelsförsörjning är problemområden i stort behov av samlade grepp och regionala, gränsöverskridande samarbetsformer.
Det svenska biståndet måste bli mer flexibelt. Nya angelägna projekt måste kunna startas och samtidigt måste andra projekt eller landsamarbeten kunna minska i omfattning eller helt avvecklas.
Tonvikten i biståndsprioriteringarna måste ligga vid de problem som bör lösas. Landvalet eller regionvalet blir då beroende av var problemen uppträder. Centerpartiet föreslår för framtiden en problemorienterad anslagsstruktur. Centerpartiet anser att det som av regeringen kallas verk- samhetsgrenar skulle kunna bilda bas för det bilaterala biståndet. Program skall tillskapas baserade på ämnesområden. Det som idag är delposten Särskilda utvecklingsprogram skall i stället bilda en stomme för anslagspost A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete. Regionala ramar skall ersätta landramarna. Vad som ovan anförts om en mer problemorienterad anslags- struktur bör ges regeringen till känna.
5.4 Demokrati som förutsättning
Nittiotalet har inneburit att antalet demokratier och marknadsekonomier vuxit avsevärt. Antalet länder har ökat som en följd av Sovjetunionens uppsplittring och som ett resultat av delningar av länder, fredligt eller genom krig. I Asien, Afrika och Sydamerika har ett omfattande antal länder kastat av sig diktaturens ok och formats till fungerande demokratier. Antalet demokratier bedöms 1996 ha ökat med drygt en tredjedel jämfört med 1986. Antalet länder på väg mot demokrati har också ökat, framförallt i Afrika. Demokratin har sin svagaste ställning i Asien samt i Mellanöstern och Nordafrika.
Centerpartiet gläds åt de betydande demokratiska framstegen. Demokrati och fred går hand i hand. Därför har också världen blivit allt säkrare i takt med demokratins landvinningar. Men med detta kan vi inte låta oss nöja. I många av Sveriges samarbetsländer råder fortfarande diktatur.
Sverige får som biståndsgivare aldrig stå neutralt i en konflikt mellan demokrati och diktatur. Auktoritära diktatoriska system innebär att en elit gynnas på de stora befolkningsgruppernas bekostnad. Utan en fri debatt, ett fungerande flerpartisystem och reella möjligheter för oppositionen att arbeta, är det svårt att förhindra ineffektivitet, korruption och nepotism i samhälls- strukturen och brott mot de mänskliga rättigheterna.
5.5 Villkor
Centerpartiet anser att inslaget av villkor bör öka i det bilaterala biståndet. Det gäller särskilt avseende demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättvis fördelning. Länder som erhåller svenskt bistånd skall sträva efter en rättvis fördelning och solidaritet i det egna landet. Skattesystemen måste vara så utbyggda att de medger en omfördelning mellan rika och fattiga också i mottagarlandet.
Resultaten av Sveriges insatser för att främja demokrati, mänskliga rättig- heter och social utveckling måste kontinuerligt utvärderas. Vårt bistånd måste främja förändring, om inte, är det bättre att insatserna avvecklas. Sverige bör avhålla sig från att ge omfattande bistånd till länder och via regimer som inte eftersträvar demokratisering. Det gäller särskilt det bistånd som går till att bygga ut infrastruktur, näringsliv och statsförvaltning. Centerpartiet anser att olika former av demokratibistånd till diktaturer endast bör kunna ges via enskilda organisationer. Landramar till länder vars regimer inte eftersträvar demokratisering bör inte upprättas eller förnyas.
Centerpartiet välkomnar att regeringen, om en välvillig tolkning av budgetpropositionen görs, är böjd att ändra uppfattning. "Samtidigt kommer en mer kritisk dialog att inledas med regeringar i samarbetsländer, där förutsättningar för partnerskapskontrakt inte föreligger till följd av en negativ politisk utveckling. Kriterier kommer att utarbetas för vilka grunder som gäller för ett långsiktigt och förtroendefullt utvecklingssamarbete." Center- partiet anser att en mer decentraliserad och problemorienterad bistånds- givning, som direkt riktar sig till medborgarna, skulle minska risken för att svenskt bistånd blir ett stöd till odemokratiska regimer.
5.6 Utvärdering
Centerpartiet har i likhet med riksdagsmajoriteten krävt att regeringen årligen till riksdagen lämnar en redogörelse över tillståndet för demokratin och de mänskliga rättigheterna i länder som mottager svenskt bistånd. Regeringen bör i en sådan redogörelse göra en värdering av om respekten för mänskliga rättigheter förbättrats i mottagarländerna. För att en sådan redogörelse skall vara meningsfull krävs att redogörelsen presenteras tillsammans med budgetpropositionen och att slutsatserna inarbetas i regeringens resultatbedömning av biståndsinsatserna.
Av utrikesutskottets betänkande 1997/87:UU2 framgår att utskottet erfarit att regeringen utfäst sig att fortsättningsvis lämna en redogörelse över utvecklingen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i mottagar- länderna. Under våren 1998 lämnade regeringen skrivelse 1997/98:76 Demokrati och mänskliga rättigheter i Sveriges utvecklingssamarbete. I betänkande 1997/87:UU15, som behandlar regeringens skrivelse, konstaterar utskottet att regeringen i skrivelsen utlovar en redogörelse. "Utskottet förväntar sig att detta löfte kommer att uppfyllas i samband med höstens budgetproposition, varför något särskilt tillkännagivande i nuläget inte torde vara befogat."
Centerpartiet tvingas konstatera att det regeringen i budgetpropositionen presterar av analys och värdering av läget för demokrati och mänskliga rättigheter i mottagarländerna inte på långa vägar uppfyller vad riksdagen återkommande avkrävt regeringen. Regeringen och dess samarbetspartier har således svikit sitt löfte. Mot detta bör riksdagen rikta kritik.
Vad som ovan anförs om biståndet till diktaturer och om att regeringen årligen skall redovisa och värdera utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter bör ges regeringen till känna.
6 Sätt människa och miljö i centrum
Den envisa fokuseringen på landramar och stat-till-stat-samarbete har direkt eller indirekt blivit ett stöd till auktoritära och korrupta regimer, tungrodda och ineffektiva byråkratier och till stora olönsamma statliga företag. Resultatet har i flera fall blivit allmänt snedvridna och ineffektiva ekonomier. Centerpartiet kan notera att de senaste åren inneburit att vår syn på biståndspolitiken vunnit ökat gehör och bredare acceptans. Vi kan också konstatera att SIDA:s verksamhet de senaste åren utvecklats i en klart positiv riktning. Mycket återstår dock att göra.
Det bilaterala svenska biståndet bör enligt Centerpartiets uppfattning i högre grad än hittills koncentreras på att ge människor på den lokala nivån bättre möjlighet att i första hand tillgodose sina grundläggande behov. Det innebär en generell inriktning till förmån för småskalighet i biståndet med tyngdpunkt på landsbygdsutveckling, hållbar utveckling och miljö, anpassad teknik och hjälp till självhjälp. Det innebär också fortsatt stöd till utbildning och hälso- och sjukvård. Bistånd som särskilt kommer kvinnor till del bör prioriteras. Slutligen bör tydligare än vad som sker i idag markeras att demokrati och respekten för mänskliga rättigheter är en förutsättning för en långsiktigt hållbar fattigdomsbekämpning. Det är viktigt att uppmuntra ung- domsorganisationerna i biståndsarbetet.
Regeringen redovisar verksamhetsgren för verksamhetsgren sina prioriteringar för det bilaterala biståndet. Centerpartiet delar i många avseenden regeringens bedömning av vad som är angelägna insatser. Särskilt på det sociala området redovisar regeringen en inriktning som överens- stämmer med de prioriteringar som Centerpartiet ser som centrala. Insatserna skall ha en klar fattigdomsinriktning och syfta till att stödja uppbyggnaden av en grundläggande skolutbildning samt hälso- och sjukvård "av god kvalitet som är tillgänglig för alla". Centerpartiet anser det riktigt att koncentrera biståndsinsatserna inom hälsosektorn på hälsovårdsreformer, som syftar till decentralisering, på läkemedelsfrågor och sexuell och reproduktiv hälsa inklusive bekämpning av hiv/aids.
6.1 Kvinnor
Det är nödvändigt att särskilt beakta kvinnornas situation då stödinsatserna utformas. Det är kvinnorna som bär huvudansvaret för familjens försörjning i de flesta utvecklingsländer. Kvinnorna spelar en nyckelroll som ekonomiska aktörer i många u-landskulturer - som bönder, handlare, hantverkare och ansvariga för familjeekonomin. Ändå har nästan allt bistånd riktats till män. Centerpartiet uppskattar det arbete som Sida initerat för att föra in ett tydligare könsperspektiv i biståndet. En tydligare fattigdomsinriktning av biståndet skulle lyfta fram kvinnornas utsatta situation i många av världens fattigaste länder. Värst utsatta är ensamma kvinnor med barn. Centerpartiet välkomnar att basbidraget till FN:s kvinnofond (UNIFEM) nu ökar.
6.2 Barn
Centerpartiets stödjer tillfullo regeringens strävan att integrera ett barnperspektiv i såväl det multilaterala som det bilaterala biståndet. Konventionen om barns rättigheter utgör grunden i arbetet för att stärka barns rättigheter och deras sociala och ekonomiska situation. Insatserna mot barnarbete måste fortsatt stå i fokus. Den klara inriktningen av undervisningsbiståndet till förmån för insatser för diskriminerade grupper, såsom fattiga flickor och handikappade, är lovvärd.
6.3 Decentraliserad demokrati
På ett antal områden avslöjar regeringen sina tillkortakommanden. När det gäller demokrati och mänskliga rättigheter konstaterar regeringen att "frågorna får genomslag i allt fler landstrategier". Att inte demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter har genomslag i alla landstrategier är otillfredsställande. Demokrati är en nödvändig förutsättning för utveckling. Av särskild betydelse för fattigdomsbekämpningen är att principerna om demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och jämställdhet också omfattar de fattigaste och att de upprätthålls också regionalt och lokalt i fattiga och avlägsna delar av partnerlandet. Insatserna för att utveckla den lokala demokratin måste öka.
6.4 Miljö
När det gäller infrastruktur och näringsliv talar regeringens formuleringar för sig själv: "Miljöaspekterna har fått allt större betydelse." Det har varit för mycket av storskalighet och för lite av människan i centrum. Stora infrastrukturprojekt har bidragit till miljöförstöring. Stöden i sen tid till byggandet av kraftsverksdammar i Asien och Sydamerika visar miljöaspekternas alltjämt svaga ställning.
På området Naturbruk lyfter regeringen fram den marina miljön och det s.k. kustzonsinitiativet. Det är en riktig prioritering, inte minst mot bakgrund av den senaste tidens larmrapporter om döende korallrev. Fortfarande ägnar dock regeringen alltför liten uppmärksamhet åt landsbygdens behov och problemen inom livsmedelsproduktionen. Strävan att åstadkomma en ekologiskt hållbar utveckling måste ligga till grund för all bistånds- verksamhet. Ökad vikt skall ägnas åt sviktande livsmedelsproduktion och åt bristande tillgång till rent vatten. Den lokala kunskapen måste tas tillvara för att biståndsinsatsen skall bli framgångsrik och landsbygdens utveckling sättas i centrum.
6.5 Livsmedelsförsörjning
Att utvecklingsländerna själva klarar livsmedelsförsörjningen för sina medborgare är helt avgörande för den globala fattigdomsbekämpningen och möjligheten till utveckling. Att själv klara sin försörjning har även betydelse för självkänslan och identiteten hos länderna och deras befolkning. Centerpartiet anser därför att än större vikt måste läggas vid att biståndet inriktas på stöd till ett miljömässigt hållbart jordbruk som kan garantera den nationella livsmedelsförsörjningen. Bönderna måste kunna få en rimlig avsättning för sina produkter.
Ett omfattande livsmedelsbistånd från exempelvis EU försvårar denna strävan. Centerpartiet anser därför att livsmedelsbistånd enbart bör utgå som en del av ett katastrofbistånd eller som humanitärt bistånd i svältsituationer. Den ojämna fördelningen av jordbruksmarken är på många håll i Afrika det största strukturella hindret. Brukningsrätt kan inte ersätta den trygghet och långsiktighet som kännetecknar ägandeformen. Stöd till jordreformer bör sålunda spela en framträdande roll i det svenska biståndet till landsbygds- utveckling.
6.6 Skuldlättnad
Skuldkrisen är ett av de största hindren för utveckling i många av tredje världens länder.
Centerpartiet välkomnar Världsbankens och IMF:s gemensamma initiativ (HIPC) som syftar till att lätta skuldbördan för de fattigaste och mest skuldtyngda länderna. Detta initiativ är dock otillräckligt vilket också regeringen anser. Centerpartiet föreslår nedan att ytterligare medel tillförs anslagsposten Ekonomiska reformer. Ökade svenska resurser på detta område skulle ge regeringen större trovärdighet i arbetet att få till stånd de globala beslut om substantiella avskrivningar av de fattiga ländernas skulder, som bl.a. kampanjen Jubel 2000 drivit.
6.7 Enskilda organisationer
På samma sätt är regeringens stöd till bistånd genom enskilda organisationer otillräckligt. En viktigt del i det svenska utvecklingssamarbetet är folkrörelsernas och de enskilda organisationernas biståndsverksamhet. De enskilda organisationernas ofta mycket konkreta verksamhet, bland annat genom biståndsinsamlingar, stärker det svenska biståndets förankring i samhället. Enskilda organisationer har ofta väl så goda förutsättningar som statliga organ att nå ut med ett lokalt inriktat bistånd. Genom att samarbeta med organisationer i mottagarländerna främjar de en pluralistisk utveckling. Insamlings- och informationsverksamheten i Sverige bidrar till att öka kunskapen och medvetenheten om internationella utvecklingsproblem. Folkbildningens roll i biståndet bör uppmärksammas.
Kombinationen av egen ansträngning och komplettering med Sida-medel skapar goda incitament för aktiva enskilda organisationer. Modellen är därför viktig att bevara. Sverige bör dra nytta av de enskilda organisa- tionernas möjligheter och vilja till insatser så långt detta är möjligt.
Vad som ovan anförts om inriktningen av det svenska biståndet bör ges regeringen till känna.
7 Centerpartiets förslag till resursfördelning inom utgiftsområde 7
7.1 Anslagsposten A 1.1 Multilateralt utvecklingssamarbete
Regeringen föreslår att anslaget till multilateralt utvecklingssamarbete höjs med 351 miljoner kronor till 3 362 miljoner kronor 1999. Huvuddelen föreslås gå till en avsättning till Europeiska utvecklingsfonden.
Starka principiella skäl talar för multilateralt bistånd snarare än bilateralt. Det bilaterala biståndet skapar lätt beroendeförhållanden mellan givare och mottagare och kan få karaktär av välgörenhet. Det multilaterala biståndet är ett uttryck för ett gemensamt ansvar att, efter förmåga, medverka till att lösa globala problem. Med det ökade koordineringsansvar för FN respektive EU, som Centerpartiet ovan pläderat för, bör de problem som är förknippade med den bilaterala biståndsgivningen minska. Centerpartiet föreslår för anslagsposten A 1.1 ingen annan volym eller fördelning än regeringen.
Det är angeläget att FN förmår göra kraftsamlingar och agera problem- orienterat. Multilaterala biståndsansträngningar är utomordentligt viktiga, exempelvis för att bemästra gemensamma miljö- och resursproblem, såsom bristen på rent vatten, ökenutbredningen, jordförstöringen eller storskaliga insatser vid exempelvis naturkatastrofer. FN-biståndet spelar också en viktig roll för fattigdomsbekämpningen.
EU-medlemskapet har skapat en ny arena för den svenska bistånds- politiken. Dels har EU en av världens största biståndsbudgetar, dels finns ambitionen att åstadkomma en samordning av alla medlemsländers bistånd, vilket omfattar mer än hälften av allt offentligt bistånd i världen. Det är viktigt att Sveriges agerande i EU blir en integrerad del av vår biståndspolitik. Sveriges bidrag till EU:s gemensamma utvecklingssamarbete uppgår 1999 till 741 miljoner kronor. Centerpartiet välkomnar att regeringen deklarerar att den avser ägna ökat engagemang åt EU:s utvecklings- samarbete. Det är viktigt att Europeiska utvecklingsfonden blir föremål för en kritisk granskning på liknande sätt som skett vad beträffar Världsbankens verksamhet.
7.2 Anslagsposten A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete
Centerpartiet har i det ovanstående kritiserat modellen med landramar och istället förespråkat en problemorienterad anslagsmodell kombinerat med regionala anslag. En sådan omläggning har riksdagsmajoriteten tidigare avvisat. Något detaljerat förslag till omfördelning mellan olika landramar lämnar därför Centerpartiet inte i denna motion. Vi föreslår däremot en omfördelning från landramarna till de regionala anslaget för Afrika respektive Asien genom en generell neddragning av respektive landram med tio procent. Regeringen bör dessutom återkomma till riksdagen med förslag till hur det bilaterala anslaget kan problemorienteras och regionaliseras.
Centerpartiet föreslår ökade anslag för särskilda utvecklingsprogram på miljö- och demokratiområdena. På så sätt kan insatser kanaliseras till projekt med global och regional inriktning. Enskilda organisationers arbete på miljö- och demokratiområdena kan därmed ges ökat stöd. Angelägna vatten- och markvårdsprojekt kan tillåtas expandera. Centerpartiet föreslår att anslaget till särskilda miljöprogram ökas med 47 miljoner kronor jämfört med regeringen och att 15 miljoner kronor ytterligare avsätts till program för demokrati och mänskliga rättigheter.
Centerpartiet står bakom regeringens beslut om uppsägning av samarbets- avtalet med Indien efter landets provsprängningar av kärnvapen. Det är rimligt att en ny avstämning görs av relationerna till Indien och Pakistan. För att ge möjlighet till insatser, i det fall avstämningen ger stöd för detta, bör resurser avsättas för regionala insatser i Asien.
Till följd av revolten i Guinea-Bissau har Sverige avbrutit sitt utvecklingssamarbete med landet. Istället har Sverige givit humanitärt stöd. Centerpartiet gör bedömningen att Guinea-Bissau även framgent är i akut behov av bistånd. Mot bakgrund av de stora värden som raserats i landet till följd av kriget finner Centerpartiet det inte välbetänkt att i detta läge ytterligare minska landramen till Guinea-Bissau. Den nya inriktning av biståndet till Guinea-Bissau, som regeringen förespråkar, är alltför snäv. Medel motsvarande landramen för 1998, med en tioprocentig reduktion, bör reserveras i det fall utvecklingen gör det möjligt att återuppta annat bistånd än det rent humanitära.
Stödet till de av Europas länder som klassas som utvecklingsländer behöver samordnas inom EU och FN. Sida kommer nu att utvärdera det hittillsvarande biståndet till Bosnien-Hercegovina. Avtalet om Kosovo kan öppna möjligheter för samordnade och långsiktiga återuppbyggnadsinsatser samt för stöd till demokratisk utveckling. Regeringen lyfter i propositionen fram flera angelägna samarbetsprojekt för Europas utvecklingsländer. Mot denna bakgrund finner Centerpartiet skäl att för 1999 höja anslaget för samarbete med Europas utvecklingsländer.
Regeringen föreslår i sin proposition en storsatsning på forsknings- samarbete inom ramen för biståndet. Regeringen vidhåller också fjolårets generösa ram för information till allmänheten om det svenska biståndet. Regeringen vill också anslå mer pengar för rekrytering och vad man kallar resursbasutveckling. Mot bakgrund av att regeringen, enligt Centerpartiet, satsar otillräckliga resurser på det svenska biståndet, bör en hårdare prioritering göras av de svenska insatserna. Det svenska biståndet bör kraftsamlas där det gör störst nytta. Centerpartiet motsätter sig ovan nämnda prioriteringar.
Fattigdoms- respektive miljöinriktningen skall förstärkas och insatser skall i högre grad koncentreras på att ge människor på den lokala nivån möjlighet att i första hand tillgodose sina grundläggande behov. Sveriges folkrörelser och frivilligorganisationer framstår vidare som bättre budbärare och marknadsförare av svenskt bistånd än vad Sida är eller bör bli. Centerpartiet anser slutligen att det mycket vällovliga initiativet med stipendier och utbytesprogram för studenter och forskare i utvecklingsländerna bör göras till ett europeiskt projekt istället för ett svenskt. Regeringen bör verka för att det inom ramen för EU:s utbildningsprogram Sokrates skapas möjlighet för denna typ av studentutbyte och utbildningsstipendier.
Givetvis är det glädjande att regeringen föreslår att delpost 8 Enskilda organisationer ökas med 20 miljoner kronor till 850 miljoner kronor för 1999. Men Centerpartiet föreslår, mot bakgrund av den viktiga roll enskilda organisationer spelar, att anslaget till dessa ökas med ytterligare 50 miljoner kronor till 900 miljoner kronor.
Centerpartiet stödjer regeringens ambition att aktivt verka för att det år 2000 finns beslut eller en plan som erbjuder en tillräcklig skuldreduktion. Centerpartiet anser mot denna bakgrund att 30 miljoner kronor utöver regeringens förslag bör tillföras delpost 10 Ekonomiska reformer.
7.3 Sammanfattning av Centerpartiets förslag till ändringar inom anslagsposten A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete för 1999 7.4 7.5 Tabell 4: (Område Regeringen (milj. kr.) Centerpartiet )
7.6 Sammanfattning av Centerpartiets förslag till ändringar inom delposten Särskilda utvecklingsprogram för 1999 7.7 Tabell 5: (Område Regeringen (milj. kr.) Centerpartiet )
7.8 Sammanfattning av Centerpartiets förslag till ändringar inom delposten Afrika för 1999 7.9 7.10 Tabell 6: (Afrika Regeringen (milj. kr.) Centerpartiet )
7.11 Sammanfattning av Centerpartiets förslag till ändringar inom delposten Afrika för 1999 7.12 7.13 Tabell 7: (Afrika Regeringen (milj. kr.) Centerpartiet )
7.14 Sammanfattning av Centerpartiets förslag till ändringar inom delposten Asien för 1999 7.15 Tabell 8: (Asien Regeringen (milj.kr.) Centerpartiet )
Vad som ovan anförs om höjning av anslaget A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete med 77 miljoner kronor bör ges regeringen till känna.
Vad som ovan anförs om förändringar inom anslaget A 1.2, Bilateralt utvecklingssamarbete, bör ges regeringen till känna.
7.16 Anslagsposten B Samarbete med Central- och Östeuropa
Ett förtroendefullt samarbete i Östersjö- och Barentsregionen skapar förutsättningar för positiva beroenden. Dessa bidrar till att öka säkerheten och stabiliteten i Europa. Det är därför angeläget att, genom ökad handel, förbättrade kommunikationer, samarbete mot organiserad kriminalitet och miljöförstöring, satsningar på utbildnings- och kultursamarbete samt turism, knyta regionens länder närmare varandra. Inte minst viktigt är att utveckla samarbetet på regional och lokal nivå samt mellan folkrörelser, andra organisationer och enskilda. Det är viktigt att den regionala samhörigheten inkluderar den europeiska delen av Ryssland. Ett EU-medlemskap för de baltiska länderna och Polen bidrar till ökat samarbete och stabilitet i Östersjöregionen.
Riksdagen har fastställt målen för utvecklingssamarbetet med länderna i Central- och Östeuropa. Utvecklingssamarbetet skall främja en säkerhets- gemenskap, fördjupa demokratins kultur, främja en socialt hållbar ekonomisk omvandling och stödja en miljömässigt hållbar utveckling. Budgetåret 1999 utgör det första året inom ramen för det treårsprogram för utvecklingssamarbetet som antogs av riksdagen i våras. Centerpartiet har ingen, från riksdagsmajoriteten, avvikande mening om inriktningen av detta samarbete.
Det europeiska samarbetet inträder nu i en ny fas. Stödet till kandidat- länderna inför anslutning skall intensifieras. Det svenska stödet till Estland, Lettland, Litauen och Polen skall understödja de gemensamma europeiska ansträngningarna. Centerpartiet vill också framhålla den nordiska dimensionen när det gäller stödet till de baltiska länderna. Effekten av de nordiska ländernas bistånd torde öka om insatserna var väl koordinerade mellan de olika nordiska länderna och med de baltiska ländernas egna prioriteringar.
Vad som ovan anförs om behovet av koordinering av det bilaterala, det nordiska och europeiska utvecklingssamarbetet med Estland, Lettland och Litauen bör ges regeringen till känna.
7.17 Fördjupa demokratin
Centerpartiet anser att det är viktigt med fortsatt stöd för en fördjupad demokratisering. Insatserna har hittills inriktats på att bl.a. bygga upp fungerande rättsinstitutioner, utveckla vänortssamarbetet, öka jämställdheten, underlätta samspelet mellan den politiska nivån och förvaltningsnivån samt på att utbilda medborgarna i samhällsfrågor. Ett problem är emellertid att svenskt bistånd i alltför hör grad formats som ett samarbete på central nivå mellan regeringar och nationella myndigheter. Centerpartiet anser att en större andel av det svenska stödet till de baltiska länderna bör kanaliseras mellan myndigheter på regional och lokal nivå.
Centerpartiet vill särskilt framhålla insatser för att stödja uppbyggnaden av lokalt och regionalt självstyre i de baltiska länderna. Svenska kommuner och landsting kan spela en utomordentligt viktig roll för att utveckla hälso- och sjukvården, tandvården, barnomsorgs- och skolverksamheten, den kommu- nala och regionala plan-, miljö- och byggverksamheten etc.
Den finansiella oron har slagit utomordentligt hårt mot det ryska samhället. På många håll i Ryssland behöver människorna humanitär hjälp. De ekonomiskt svaga länderna i Central- och Östeuropa, inklusive Baltikum, riskerar att dras med i den ekonomiska krisen och beröras av en ökad säkerhetspolitisk osäkerhet.
Västvärlden har ett ansvar för att stödja Ryssland i arbetet att rekonstruera landets politiska och ekonomiska system och att bygga upp fungerande institutioner. EU kan och bör visa ledarskap. Centerpartiet föreslår att EU omedelbart utser en grupp erfarna rådgivare från EU för att bistå den ryska politiska ledningen. Ryssland behöver strukturella reformer av politikens och ekonomins funktionssätt. Det kan inte uteslutas att Ryssland behöver mer ekonomiskt stöd, men först och främst behövs reformer.
7.18 En samlad Rysslandspolitik
Centerpartiet har tidigare krävt en samlad svensk Rysslandspolitik. Samarbetet bör ha en bred säkerhetsfrämjande inriktning. Den aktuella krisen i Ryssland minskar på inget sätt behovet av en sådan sammanhållen Rysslandspolitik. Regeringen redovisar i propositionen ett flertal viktiga samarbetsområden. Demokratibistånd, stöd för att bygga upp statlig adminstration, miljösamarbete och investeringsfrämjande åtgärder är några områden som Centerpartiet särskilt vill lyfta fram. I Barentsområdet finns en av världens största koncentrationer av radioaktivt avfall. Barentsområdet är sannolikt det mest miljöförorenade området i hela Europa. Också på många andra håll i Ryssland finns betydande miljöproblem.
Sverige bör i högre grad kunna koordinera sina insatser till Ryssland med övriga nordiska länder och med EU. Sverige bör i första hand prioritera sina insatser till nordvästra Ryssland. Centerpartiet anser att Sverige, i OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) och i EU, bör initiera ett särskilt demokrati- och säkerhetsfrämjande samarbete med Ryssland och Östersjöländerna och i Kaliningrad-området.
Centerpartiet anser att den aktuella situationen i Ryssland kräver ett resurs- tillskott för budgetåret 1999 till samarbetet med Central- och Östeuropa. De extra resurserna bör i huvudsak användas för samarbete med Ryssland. Centerpartiet föreslår att anslagsposten B. 1 Samarbete med Central- och Östeuropa tillförs ytterligare 25 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Centerpartiet bedömer att riksdagen för budgetåret 2000 sannolikt bör anslå lika mycket, d.v.s. 775 miljoner kronor för samarbetet med Central- och Östeuropa.
Vad som ovan anförs om utvecklingssamarbete med Central- och Öst- europa bör ges regeringen till känna.
8 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndsramen för 1999 bör uppgå till 12 942 miljoner kronor, eller till 0,71 % av BNI 1999
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att biståndsramen år 2000 bör uppgå till 0,73 % av BNI och för budgetåret 2001 till 0,75 procent av BNI,
3. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning: 4. Tabell 9: (Anslag Regeringen Anslagsförändring )
4. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under anslagspost A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete enligt uppställning:
Tabell 10:
Område Regeringen Anslagsförändring )
5. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under anslagspost A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete, delposten Särskilda utvecklingsprogram, enligt uppställning:
Tabell 11:
Anslaget A1.2.5 Särskilda utvecklingsprogram Regeringen Centerpartiet )
6. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under anslagspost A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete, delposten Afrika, enligt uppställning:
Tabell 12: (Afrika Regeringen Centerpartiet )
7. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under anslagspost A 1.2 Bilateralt utvecklingssamarbete, delposten Asien, enligt uppställning:
Tabell 13: (Asien Regeringen Centerpartiet )
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör ge Sida i uppdrag att planera för hur en återgång till en biståndsram på en procent av BNI kan genomföras med bibehållen kvalitet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad koherens, samordning, och om behovet av globala strategier för biståndet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer problemorienterad anslagsstruktur,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndet till diktaturer och om att regeringen årligen skall redovisa och värdera utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av det svenska biståndet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koordinering av det bilaterala, det nordiska och det europeiska utvecklingssamarbetet till Estland, Lettland och Litauen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamarbete med Central- och Östeuropa.
Stockholm den 26 oktober 1998
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Åsa Torstensson (c)
Rigmor Ahlstedt (c)
Agne Hansson (c)
Sven Bergström (c)
Elanders Gotab, Stockholm 1999