Varje år dödas många människor i trafikolyckor på svenska vägar; 1996 omkom 537 personer.
Samhället kan aldrig acceptera att någon människa dödas eller skadas allvarligt i trafiken, därför har den s k nollvisionen införts i trafiksäker- hetsarbetet.
Samtidigt orsakar partikelutsläpp från dieselfordon omkring 700 dödsfall per år enligt forskare vid Svensk Bilprovnings Motortestcenter, MTC. Enligt min mening kan inte samhället acceptera att trafiken i någon mening dödar eller allvarligt skadar människor. Därför måste nollvisionen omfatta såväl en ökad trafiksäkerhet som en minskning av hälsovådliga utsläpp från trafiken.
Allt eftersom avgaskraven på nya personbilar skärps och gamla bilar skrotas, ökar den tunga trafikens andel av kväveoxidutsläpp. Motsvarande lagstiftning för tunga dieselmotorer räcker inte till för att minska deras utsläpp i samma takt som bensindrivna personbilars. Kväveoxider bidrar till försurning, kraftigt ökade besvär för astmatiker och allergiker, samt bildning av marknära ozon.
För de hälsovådliga avgaserna från tunga fordon finns idag teknik att minska utsläppen långt under de lagstadgade nivåerna. Dessa tekniker är kommersialiserade i varierande utsträckning.
Efterfrågan på de tekniska åtgärderna är låga p g a den höga kostnadsnivån eller att de fortfarande befinner sig på utvecklingsstadiet. Utvecklingen går alltför långsamt eftersom tekniken ännu inte krävs för att uppfylla lagkraven och för att efterfrågan från fordonsägarna är låg.
En statlig utredning bör påbörjas i syfte att sammanställa de tekniska möjligheterna, utvärdera befintliga tekniska lösningar och föreslå statliga ekonomiska incitament. Detta för att påskynda införandet av tekniker som minskar tunga fordons hälsovådliga utsläpp under de lagstadgade nivåerna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påskynda införandet av tekniker som minskar tunga fordons hälsovådliga utsläpp.
Stockholm den 27 oktober 1998
Gunnel Wallin (c)