Den avreglerade taxibranschen gav oss billigare taxiresor. Det var bra. Men det gav oss också ett system som tycks svårkontrollerat. Svarttaxibranschen och en ny grå sektor har skapats. Uppenbarligen finns det stora brister i kontrollen av inbetalningar för arbetsgivaravgifter och moms eftersom det onekligen finns ett antal bilar med förare som år ut och år in fortsätter köra, trots att inbetalningar saknas eller är ringa.
Den senaste tiden har allt oftare brott i samband med taxi och taxiåkande förekommit. Det gäller våld, överfall och rån av förare och taxikunder som misshandlas, rånas och till och med våldtas. Våld och hot börjar bli vardag kring Sveriges taxibilar.
Precis som i all annan verksamhet är de flesta taxiförare och ägare hederliga företagare som vill göra ett bra jobb och tjäna en slant. Problemet är, som vanligt, de som låter bli att betala skatter och avgifter och de som är ute i andra syften än att transportera en kund från en plats till en annan helskinnad.
I Sverige behöver vi nu vidta åtgärder för att dels öka tryggheten i taxibilen och för förare och passagerare, dels göra försök att sanera taxibranschen.
Övervakningskamera i taxibilar
När riksdagen ändrade lagstiftningen fick bank, post och butik rätt att använda övervakningskamera. Övervakningen ska nu enbart anmälas, ej ansökas, hos länsstyrelsen. Jag menar att en taxibil i detta sammanhang kan likställas med annat näringsställe.
Tanken är självklart inte att taxiföraren ska banda varenda kund och sedan titta på bandet i hemmets lugna vrå.
Tvärtom ska man använda det senaste inom tekniken.
I dagsläget kan övervakning sättas igång manuellt av förare vid ett överfall eller annan krissituation.
Men jag vill gå vidare med ett system där bandning sker precis när dörrarna öppnas och pågår sedan 12 sekunder efter att dörrarna stängs. Bandet står i standby tills dörrarna åter öppnas. Inspelningssystemet fungerar så att när 13 körningar har utförts, strykes sekvens nr 1. Det kommer inte att finnas några bilder som är mer än ett dygn gamla. Det är mer än tillräckligt sett ur säkerhetssynpunkt. Det är ju med största sannolikhet den sista bildsekvensen som är den intressanta för polisen.
Ingen förutom polisen ska se filmerna. Speciella koder och nycklar behövs till det digitala systemet för att framkalla bilderna. Varken förare eller taxibolag har tillgång till nycklar eller PIN-koder.
Jag vill genomföra ett försök med övervakningskamera hos ett taxibolag i Helsingborg, Kristianstad, Jönköping och Malmö. Försöket skulle pågå under minst ett års tid och sedan utvärderas av länsstyrelsen och polisen, tillsammans med taxibranschen.
Det skulle öka tryggheten både för förarna och för passagerarna. Genom märkning på bilarna kan taxikunden själv välja en bil med kamera- övervakning eller inte. Valet av taxi ger oss politiker en fingervisning om huruvida detta är att inskränka den personliga integriteten eller ej. Ur vår synvinkel är förares och passagerares säkerhet i dessa fall viktigare.
Sanera branschen
Sveriges myndigheter är duktiga på att kontrollera oss medborgare, men också dåliga. I taxibranschen är det tyvärr det sistnämnda som gäller. Det är för mig obegripligt att taxibolag och taxiförare som år ut och år in struntar i skatter och avgifter, ändå kan få ha kvar sitt taxikort och taxiförarbevis. Det borde vara en enkel sak att samköra dessa båda register och sålla bort de ohederliga förarna från hederliga.
Likadant borde polis mera ofta göra tillslag utanför större ställen där taxibilar samlas som t.ex. Knutpunkten i Helsingborg, centralstationen i Malmö, Sturups flygplats och liknande ställen.
Taxi är ett bekvämt sätt att ta sig fram. Men det ska också vara ett säkert och laglydigt sätt. Jag hoppas på en försöksverksamhet som kan visa vilken taxisäkerhet som passagerare önskar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidta åtgärder för att öka tryggheten i taxibilen samt sanera taxibranschen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Siw Persson (fp)