Taxinäringen avreglerades den 1 juli 1990. Syftet med avregleringen var i första hand att främja en sund konkurrens och att förbättra servicen till näringens kunder. Erfarenheterna efter åtta år av avreglerad taxiverksamhet visar att avregleringen i flera avseenden skapat fler problem än den löst. Branschen präglas sålunda av en kraftig överetablering, dålig arbetsmiljö, ökande trafiksäkerhetsproblem på grund av undermåligt vagnparksunderhåll, svag lönsamhet sammanhängande med illojal konkurrens och en omfattande ekonomisk brottslighet. Den ekonomiska brottsligheten inom den yrkesmässiga trafiken beräknas uppgå till tio miljarder kronor per år.
Införandet av klara regler i den yrkesmässiga trafiken är mot denna bakgrund enligt vår uppfattning nu högst påkallat för såväl yrkesutövarna, den anställda personalen, företagens kunder som samhället i dess helhet.
För att förbättra näringens yrkesmässiga villkor och funktion krävs i första hand
? att den ekonomiska brottsligheten i den yrkesmässiga trafiken i möjligaste mån elimineras ? ? att kunden skall känna trygghet under taxitransporter ? ? att prisdumpning förhindras och att de anställda erhåller avtalsenliga löner ? ? att vagnparksunderhållet håller en sådan standard att trafiksäkerheten inte äventyras ? ? att anbudsförfaranden - vid uppköp av samhällsbetalda transporter - inte blir incitament till ekonomisk brottslighet. ? För branschens fortlevnad och återställandet av en sund konkurrens erfordras i första hand två konkreta åtgärder:
1. Beställningscentral med obligatorisk anslutning av tillståndshavare.
2. Inrättande av en regional yrkestrafiknämnd.
Beställningscentral
Beställningscentraler (BC) med obligatorisk anslutning av tillståndshavare bör införas i varje län där verksamheten bedrivs. Beställningscentralen skall vara utrustad med en trafikledningsfunktion som garanterar en god tillgänglighet till densamma och därtill anslutna fordon. Beställningscentralen skall legitimeras av nedan föreslagen yrkestrafiknämnd. Ansvarig på BC vandelsprövas. Centralen bör vidare tillsätta en reklamationsansvarig.
Yrkestrafiknämnd
Tillsynsverksamheten fungerar inte på ett tillfredsställande sätt. Enligt vår mening bör yrkestrafiknämnder inrättas i samtliga län och omfattas av en lagstiftning som gäller hela landet. Yrkestrafiknämnden skall legitimera beställningscentral, tillståndshavare och förare och även återkalla lämnad legitimation. Nämnden svarar för utbildning och vidareutbildning av förare och tillståndshavare. Den bör vidare fastställa handlingsplan för att eliminera överetableringen i länet. Handlingsplanen skall godkännas av länsstyrelsen. Verksamheten bör finansieras genom månatliga avgifter från tillståndshavarna. I nämndens uppgifter bör slutligen ingå att fastställa bötesbelopp för förseelser för brott mot av nämnden fastställt regelverk.
I sammanhanget kan nämnas att i Köpenhamnsområdet med därtill anslutna ca. 20 kommuner ökade skattebetalningsfrekvensen med 77 % vid införande av en sk Hyrvognsnämnd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för en reformerad taxinäring.
Stockholm den 15 oktober 1998
Bengt Silfverstrand (s) Anders Karlsson (s)