Flera speditörer och transportköpare lägger över allt mer av sin trafik på utländska bilar. Svenska åkerier får svårare och svårare att konkurrera, både i Europa och inom Sveriges gränser.
Konkurrens har många positiva effekter. Den gynnar teknisk utveckling, sänker priser och uppmuntrar och stimulerar nytänkande inom t.ex. miljösektorn.
De nu rådande ofördelaktiga konkurrensvillkoren i åkerinäringen kommer emellertid att innebära att många svenska arbetstillfällen försvinner. Anledningen härtill är bland annat att svenska löntagare och arbetsgivare har högre skatter och avgifter än kollegor i andra länder. I och med att även inrikes vägtransporter av gods sedan den 1 juli i år får utföras av utländska åkerier, har situationen blivit alltmer allvarlig.
I en utredning vid Högskolan i Växjö, "Åkerinäringens kostnads- och kon- kurrensvillkor" (juni 1998), konstateras att det främst är de sociala kostnaderna för personalen som är högre än i omvärlden. Utöver detta är de fasta fordonsskatterna och dieselpriset högre i Sverige. Utredningen sum- merar situationen så att det krävs totala kostnadsminskningar med ca 20 procent för att de svenska åkerierna ska klara av att konkurrera med exempelvis de danska i vår inrikestrafik.
I t.ex. Danmark har man uppmärksammat problemen och målet är satt högt inom logistik- och godstransportsektorn.
Vid åkeriföretag inom dragbilssektorn i Göteborg och Bohuslän har stora problem avslöjats. Där har man börjat känna av den utländska konkurrensen påtagligt.
Dragbilsföretag är till stor del kopplade till den internationella trafiken. En dragbil är som namnet antyder ett fordon som, till skillnad från en lastbil, inte har något flagg. Dragbil används till att dra, d.v.s. transportera, trailers som i sin tur är en form av släpvagn utan främre hjulpar. En fördel med drag- bilstrafiken är den stora flexibiliteten. En dragbil kan transportera special- trailers för vanligt gods, fruset gods, bulkgods, container etc., något som annars hade krävt olika typer av lastbilar.
En enkät bland företagen i området visar att
? konkurrensen från utländska åkerier har ökat jämfört med bara för ett år sedan, ? ? högre transportpriser är den främsta orsaken till den tilltagande konkurrensen, ? ? det tillfrågade företaget har gått miste om något uppdrag och känner någon kollega som har samma erfarenhet, ? ? drygt hälften av företagen svarar att de övervägt att registrera sina fordon och/eller personal i ett annat land. ? I t.ex. Danmark har man uppmärksammat problemen och där är målet satt högt inom logistik- och godstransportsektorn.
Det finns många goda skäl att blicka över sundet. Den danska regeringen har insett transporternas betydelse för landets utveckling. Denna insikt har lett till att regeringen i samråd med transportbranschen utvecklat en strategi för transportsektorn. Strategin innehåller fem kärnområden:
? Regleringar som omger transportsektorn skall ges likartade villkor som andra länder. ? ? Forskning kring logistik och transport skall stärkas. Tätare samarbete mellan universitet, teknologiska institut och transportföretag skall etableras. ? ? Vid beskattning av godstransporter skall hänsyn tas till företagens konkurrenssituation. ? ? Myndigheterna skall arbeta internationellt för att förhindra att danska transportörer utsätts för konkurrenshämmande handelshinder. ? ? Åtgärder skall vidtagas för att underlätta företagens tillgång till riskvilligt kapital.? ? 10F? ? P ? Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det borde utarbetas en plan av dansk modell för att tillvarata möjligheten att utveckla och bevara en svensk åkerinäring med bättre konkurrensvillkor gentemot utlandet, så att arbetstillfällen i Sverige inte går förlorade,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det krävs sänkta skatter och avgifter för enskilda personer och företag för att uppnå konkurrensneutralitet inom åkerinäringen.
Stockholm den 22 oktober 1998
Berit Adolfsson (m) Inger René (m)