När Sverige för närmare trettio år sedan införde postnummersystemet var det för att rationalisera postsortering och distribution. Under årens lopp har nummerserierna förändrats och ortnamn rationaliserats bort. Det förstnämnda har säkert rationella motiv särskilt då mer optisk läsning och maskinell sortering införts. Men några bärande skäl till att ta bort gamla kända orts- och sockennamn har aldrig givits och finns inte heller. Posten kan icke sätta sig till doms över den historiska kartan eller folkets sedvänja att kalla en ort för sitt riktiga namn. Inte ens den beskäftigaste postgeneral!
I Hälsingland, ett landskap med historiska rötter från 800-talet, landskapslagar från 1100-talet och med stark socken- och bytillhörighet upplevs det som en nesa att bli betraktad som boende någon annanstans. Till exempel att Hälsinglands äldsta kyrksocken Hög, med kyrkotraditioner från 1100-talet och centrum i landskapets största och äldsta kontrakt, Sundhede, i dag ingående i Uppsala ärkestift, skall behöva kallas Hudiksvall är orimligt. Speciellt då postnumrets två sista siffror ändå är skiljande.
Antalet innevånare och befolkningstätheten räcker gott och väl till för att både betraktas som "tätort", ha eget centrum och ha egen låg- och mellan- stadieskola.
Lika illa är det för Norrbo, det "nordliga bostället" mellan Dellensjöarna, med kyrko- och bosättningshistoria från åtminstone 1200 tal och en viktig gästgiveriplats för pilgrimerna på färd till Nidaros och sankt Olofs grav. Även här är befolkningsstorlek och täthet samt servicefunktioner tillräckliga för med råge kvala in i begreppet tätort.
Nu adresseras breven till Näsviken, en i och för sig alldeles förträfflig bruksort med många trevliga och kända människor, men belägen i Forsa socken. Detta är på gränsen till vad historiekunniga hälsingar mäktar med.
Exemplen kunde göras mångfaldigas. Oavsett vilket, är postverkets och dess nitiska byråkrater inte de lämpligaste bedömarna av de ortnamn som skall stå på kuverten efter den nummerserie de gärna får fortsätta att bestämma.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gamla hävdvunna, men av Postverket bortrationaliserade ortnamn åter skall få användas efter nummerserien, därest befolkningen själva önskar och kommunen tillstyrker.
Stockholm den 27 oktober 1998
Kenth Högström (s)