Internet är snabbt på väg att spela en allt större roll i det svenska samhället. Ungdomar knyter kontakt med varandra på olika s k chatsidor. Skolan använder i ökad utsträckning Internet för att söka kunskap. Företag möter sina kunder genom sina hemsidor, föreningar bjuder in till möten och myndigheter ger medborgarna service via nätet.
Internets ökade roll har lett till kraftigt ökade telefonkostnader för många hushåll, inte minst de vilkas ungdomar använder nätet både för arbete och nöje. I takt med att Internet får allt större betydelse finns det anledning för samhället att överväga om det behövs centralt fastställda principer för prissättning på Internet. Under sommaren har vi riksdagsledamöter "bom- barderats" av elektroniska brev från ungdomar, som hänvisat till bl a amerikanska principer för prissättning av lokalsamtal.
Vidare har riksdagen tidigare slagit fast principer för solidarisk fördelning av kostnaderna för telefonabonnemang mellan fastboende abonnenter i olika delar av landet. En motsvarande solidarisk fördelning finns inte för t ex ISDN. Det leder till dyrare abonnemang i glesbygd och därmed sämre konkurrensförhållanden i glesbygdsområden.
Vi anser att Internet har så stort allmänt intresse att det finns skäl för reger- ingen att ta initiativ till en utredning av kostnaderna för Internetanvänd- ningen och också överväga behovet av principer för prissättningen på nätet. Det finns också skäl att säkra att medborgare i alla delar av landet har likvärdiga ekonomiska möjligheter att använda ny teknik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om gemensamma principer för prissättning på Internettjänster liksom om solidarisk fördelning av kostnaderna för t.ex. ISDN-abonnemang.
Stockholm den 22 oktober 1998
Inger Lundberg (s)
Maud Björnemalm (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s) Hans Karlsson (s)