En avveckling av Gotlandstillägget påbörjades den 1 januari 1997. Som en följd av Gotlandstilläggets avveckling höjde transportförmedlingsföretagen sina fraktpriser till och från Gotland kraftigt. Höjningen var mellan 18 och 23 %. Höjningen var så kraftig att Sjöfartsverket tvingades gå in med en ytterligare subvention av taxan för sjötransporter med färjorna. Härigenom kunde prishöjningen för frakter till och från Gotland begränsas men är ändå 15 % högre än motsvarande transporter på fastlandet.
I den proposition (1995/96:4) som låg till grund för riksdagens beslut om en successiv avveckling av Gotlandstillägget lovade regeringen att följa upp avvecklingen av Gotlandstillägget, och om effekterna blir negativa för Gotlands näringsliv förklarade sig regeringen beredd att återkomma i frågan. Berörda myndigheter skulle få regeringens uppdrag att följa upp avveck- lingen, särskilt skulle de mindre gotländska företagens konkurrensvillkor och utvecklingsmöjligheter belysas.
NUTEK har på uppdrag av regeringen gjort en uppföljning av avveck- lingen av Gotlandstillägget. Den första redovisningen gjorde NUTEK i augusti 1997 och en andra rapport lämnades i september 1998. Däremellan, i februari 1998, har NUTEK på regeringens uppdrag utarbetat ett förslag till modell för stöd till godstransporter till och från Gotland. NUTEK föreslår en nolltaxa för godstransporterna.
I budgetpropositionen för 1999 har regeringen föreslagit att den ytterligare nedtrappningen av Gotlandstillägget skall frysas i avvaktan på en mera långsiktig lösning. Sjöfartsverket har som remissinstans haft synpunkter på NUTEK:s förslag till nolltaxa. Regeringen avser att återkomma efter ytterligare beredning och överväganden.
NUTEK:s rapport från september 1998 visar att det är bland de mindre företagen som avvecklingen av Gotlandstillägget fått störst effekt. NUTEK:s rapport bekräftar de signaler som kommer från det gotländska näringslivet. De gotländska företagen med lågprisprodukter har inte kunnat kompensera sig för ökade fraktkostnader. De har istället fått en försämrad lönsamhet. Särskilt inom trädgårdsnäringen är det märkbart. Deras produkter har relativt lågt pris i förhållande till volymen varför fraktkostnadsandelen blir stor. Av konkurrensskäl har de inte höjt sina priser i förhoppningen att behålla sina kunder tills ett långsiktigt transportstöd kommer till stånd. Det har gjort att företagens investeringar har skjutits på framtiden. Det finns en stor oro inför framtiden.
Det är av största vikt att ett beslut om transportstödet inte dröjer och att utformningen av stödet görs på sådant sätt att kostnaderna för frakterna inte skall vara högre till och från Gotland än för motsvarande sträcka på fastlandet. Hänsyn måste då också tas till att ö-läget medför att jämfört med godstransport på fastlandet tillkommer kostnad för färjetransport, ombord- körning av trailers och hamnavgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att beslut som leder till jämlika konkurrensförhållanden för fraktkostnaderna till och från Gotland fattas snarast.
Stockholm den 19 oktober 1998
Lilian Virgin (s)