Utgångspunkten för regionalpolitiken är att den i fortsättningen måste bedrivas med större kraft för att stödja utvecklingen i de regioner som är särskilt utsatta och ge dem förutsättningar för utveckling och tillväxt som är mer likvärdiga dem i andra regioner. En god infrastruktur är av väsentlig betydelse för att skapa en positiv utveckling i landets utsatta delar. Enligt prop. 1997/98:62 Regional tillväxt - för arbete och välfärd skall åtgärder inom transportinfrastrukturen prioriteras utifrån regional- och näringspolitiska utgångspunkter.
Ö-regionen Gotland har ett särskilt utsatt läge, inte minst vad gäller kommunikationerna. Avståndet till andra marknader är tidsmässigt långt då enbart färjeöverfarten tar cirka 5 timmar. Gotlands kommun har antagit långsiktiga mål innebärande bland annat att minst 65 000 invånare skall bo på Gotland och minst 5 000 nya varaktiga arbetstillfällen skapas till år 2010. Avgörande för att dessa mål skall nås är transportsystemets utformning och utveckling. Det gäller både färjor och flyg.
Hamnterminalen i Visby projekterades i slutet av 1970-talet. Sedan dess har passagerarantalet ökat väsentligt. Hamnen byggdes i början av 1980- talet, med statliga investeringar. Färjetrafiken är betydligt mer omfattande nu, ökningen är ca 50 % och den expanderande trafiken medför att hamn- terminalen inte längre är tillräcklig. Under år 1997 omfattade Gotlands- trafiken drygt 1,1 miljon passagerare, cirka 260 000 personbilar, cirka 1 300 bussar, cirka 22 000 husbilar, hus- och släpvagnar. Den nya snabbfärjan som kommer i trafik under 1999 ökar passagerarantalet ytterligare och medför att en kraftig utbyggnad av hamnen behöver göras och anpassas till den nya trafiksituationen. Dagens mycket ansträngda situation kommer att bli än värre. Hamnterminalen behöver anpassas till existerande och kommande behov.
Besöksnäringen framhålls som en av de näringsgrenar som skall ge Got- land nya arbetstillfällen. Ingen enskild fråga har så stor betydelse för Got- lands utveckling som våra kommunikationer. Staten tar redan i dag ett visst ansvar för färjetransporterna genom att stödja färjedriften, men befintlig hamnterminal är inte tillräcklig ens för dagens behov. Den ökade satsning på infrastruktur som äger rum i övriga landet bör komma till uttryck i form av stöd till de nödvändiga infrastrukturinvesteringar som är förknippade med färjetrafiken. Statligt stöd behövs för anpassningen av hamnen och hamn- terminalen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd för utbyggnad av Visby hamn.
Stockholm den 20 oktober 1998
Lilian Virgin (s)