Sjöfarten är osänkbar
Omfattning och bakgrund
Svensk sjöfartsnäring har varit och är en stor och viktig exportnäring som arbetar i hård internationell konkurrens. Man brukar säga att "Sverige är en ö" i transportsammanhang vilket bekräftas av att 90 % av Sveriges utrikeshandel transporteras på fartyg. I Sverige finns ett 50-tal hamnar och varje dag året runt anlöper 70 lastfartyg dessa hamnar. Av de långväga inrikestransporterna går 49 % med fartyg. Runt 15.000 sjömän finns ombord på de svenska fartygen men man räknar med att det arbetar totalt ca 30.000 inom sjöfarten i Sverige. Ytterligare 30.000 personer kan uppskattas vara sysselsatta med att leverera tjänster och varor till sjöfarten i landet.
Sverige hade 1996 ca 0,2 % av världsbefolkningen och 0,8 % av världens BNP men svarade ändå för 1,2 % av världens export/import och kontrolle- rade ägarmässigt 2,0 % av sjötransportkapaciteten i världen. Under mellan- krigstiden växte Sverige till en av världens mest framstående sjöfartsnationer och ledde den skeppstekniska utvecklingen. Svenska rederier var banbrytare och initiativtagare på sjöfartsmarknaden. Efter oljekrisen 1973-1974 försvann både den svenska storvarvsindustrin samt huvuddelen av de etablerade svenska storrederierna. Sedan mitten av 80-talet har Sverige som sjöfartsnation hämtat sig något genom framväxten av skärgårdsrederierna som kombinerat sitt stora driftkunnande med den betydande affärskunskap som friställts från de stora rederierna.
I mitten på 90-talet ökade inflaggningen av svenska fartyg något efter Sjöfartsutredningens betänkande (SOU 1995:112), vilken var en signal om att en långsiktig sjöfartspolitik med brett parlamentariskt stöd var på gång. Men snart skulle den åter drastiskt minska då Holland och Norge kraftigt ändrade (läs "ökade") sitt rederistöd. Trots påstötningar i EU-kommissionen om Hollands orimliga agerande godkände ändå kommissionen stödet.
Detta är en del av bakgrunden till att det idag är betydande ekonomiska fördelar för svenska redare att flagga ut sina fartyg. En redare kan tjäna ca 1,5-6 mkr per fartyg om man flaggar ut till något av dessa länder.
Miljöpåverkan
Sjöfarten har positiva miljöegenskaper såsom främst hög energieffektivitet i förhållande till utfört transportarbete samt blygsamma krav på ny infrastruktur. Sjöfarten står dock för en betydande andel av trafikens utsläpp av svaveldioxid och en stor andel av kväveoxiderna. Det finns idag tekniska möjligheter att minska dessa utsläpp. Svavelhalten i den bunkerolja som används i Östersjöområdet ligger på 2,5 %. Färjorna har redan till stor del övergått till lågsvavligt bränsle med en svavelhalt på max 0,6 %. Sverige har också varit ett föregångarland när det gäller installationsrabatter på katalysatorer för fartyg. Andra länder följer efter Sveriges exempel. Åtgärderna är också kostnadseffektiva jämfört med de åtgärder som genomförs i vägtrafiken. Det är därför av stor vikt att åtgärderna genomförs i största möjliga omfattning, trots den tröghet som finns i de internationella sammanhang som reglerar sjöfartens utsläpp. På Sjöfartsutredningens förslag har regeringen infört miljödifferentierade farledsavgifter från och med 1998. Det innebär att kostnaderna för installation av katalysator i princip täcks av rabatterna på farledsavgifterna.
Sjöfartsnäringen har själv tagit beslut om att minska luftföroreningarna. I ett avtal mellan Sveriges redareförening, Sveriges hamn- och stuveriförbund samt Sjöfartsverket har man satt ett mål att sänka utsläppen av kväveoxider från svenska fartyg med 75 %. För att målet ska uppnås krävs även att hamnarna i Sverige inför miljödifferentierade hamnavgifter. Sjöfarten stärker på dessa sätt avsevärt sin position som ett miljövänligt transportalternativ.
Det finns dock tecken som tyder på att de aktuella farledsavgifterna som trätt i kraft den 1 januari 1998 i vissa avseenden kan snedvrida konkurrensen inom sjöfarten. Detta gäller speciellt oceangående fartyg för vilka farledsavgiften innebär en avsevärd kostnadsökning. Vi föreslår därför att det nya sjöfartsavgiftssystemet ses över och revideras till förmån för ett system som inte ger motsvarande negativa effekter för den transoceana sjöfarten.
Oljeutsläppen i Östersjön är ett stort problem. Den största delen av oljeutsläppen sker inte vid tankbåtsolyckor utan i samband med rengöringen ombord på olika typer av fartyg. I Östersjön är det sedan 1976 förbjudet att pumpa oljehaltigt länsvatten överbord. Likväl observeras varje år 400-500 olagliga oljeutsläpp i den svenska delen av Östersjön. Mörkertalet torde dessutom vara lika stort. Problemet reduceras genom en internationell överenskommelse att hamnarna kostnadsfritt ska ta emot oljor och annat avfall. Tyvärr finns det många hamnar som ännu inte lever upp till detta. De svenska hamnarna är föredömliga även om det fortfarande kan förekomma att avgifter tas ut efter normal arbetstid. Detta tillsammans kan göra att mindre nogräknade skeppare tömmer till havs. Ytterst är det en attitydfråga, och arbetet får aldrig stanna upp med att bilda opinion för att rädda havet från oljeutsläpp samt att förstärka de sanktioner som kan göras mot eventuella förbrytare i detta sammanhanget.
Även ballastvatten kan utgöra ett problem om man transporterar vattnet till nya marina miljöer. Nya organismer kan i värsta fall slå ut befintliga arter. Även ballastvatten bör kunna tas om hand i hamnarna. Trots beslut som tagits av Östersjöstaterna finns det anledning att tro att problemen kommer att växa. Idag transporteras 75 miljoner ton olja årligen på Östersjön och en kraftig ökning förväntas dessutom. Regeringen har inte tillräckligt kraftfullt agerat i frågan. Resurser ur Östersjömiljarden bör anslås till uppbyggnad av mottagningsanläggningar för oljespill och annat avfall i Baltikum. Kustbevakningen och åklagarmyndigheten bör också få utökade resurser för att kunna beivra brotten i större utsträckning. Denna fråga berörs även i en separat kommittémotion från Kristdemokraterna.
Sverige bör vidare i internationella organ som FN:s maritima organisation IMO och i EU vara pådrivande för strängare säkerhets- och miljökrav för sjöfarten.
Kristdemokraterna begär att regeringen i EU:s ministerråd kraftigt driver kravet att samtliga hamnar runt Östersjön ska fullfölja åtagandet att kostnadsfritt ta emot oljerester från anlöpande fartyg. Regeringen bör också kräva att andra länder, särskilt runt Östersjön, inför samma slags system med miljödifferentierade avgifter som Sverige har.
Intern och extern konkurrens
Den interna konkurrensen för sjöfarten består av de andra trafikslagen luftfart, vägtrafik samt järnvägstrafik. En viktig princip att följa är att varje trafikslag ska bära sina egna kostnader. EU arbetar nu med ett sådant program som även har till syfte att skapa konkurrensneutralitet mellan länderna, alltså den externa konkurrensen.
Sjöfarten har tack vare låga krav på ingrepp i infrastrukturen stora fördelar gentemot övriga trafikslag. Även energiåtgången vid transport är överlägsen både lastbilens och tågets. På miljösidan ligger järnvägen bäst till vad gäller luftpåverkande utsläpp. Olika former av transportstöd gör att konkurrensen mellan trafikslagen inte alltid är neutral. Kristdemokraterna anser att skattesystem och miljöavgifter skall utformas så att de samhällsekonomiskt och miljömässigt mest effektiva kommunikationssystemen stimuleras.
Ett avskaffande av taxfree-systemet under 1999 är beslutat av EU. Detta kommer självklart att drabba sjöfarten negativt. Regeringen utreder för närvarande punktskattefrågorna i anslutning till taxfreeavvecklingen. I EU pågår en utredning om behov av gemensamma regler på området. Kristdemokraterna avvaktar dessa utredningars förslag till åtgärder för att motverka de negativa effekterna som uppstår.
Säkerhet
Säkerhetsfrågorna inom sjöfarten har fått speciell aktualitet på senare tid i och med ett antal allvarliga sjöfartsolyckor i vårt närområde. Sverige har under många år varit pådrivande i dessa frågor i internationella sammanhang. Trots detta har vi alltså drabbats av mycket allvarliga olyckor. Färjetrafiken mellan Sverige och länder på den östliga sidan av Östersjön samt mellan Sverige och Danmark/Tyskland är mycket omfattande.
Kristdemokraterna anser att arbetet i olika internationella organ, främst EU och IMO, måste intensifieras för att nå de sjösäkerhetsmål som är rimliga att sätta upp med tanke på omfattningen av persontrafiken över Östersjön, Kattegatt och Skagerack. Det är därför vår uppfattning att den sjösäkerhets- kommitté som regeringen fattat beslut om måste leda fram till sjö- säkerhetsåtgärder för denna trafik som är mer långtgående än vad som är möjligt att uppnå i de olika internationella sammanhangen. Detta förutsätter bilaterala avtal med berörda länder. Förutsättningarna torde nu finnas att få tillstånd sådana avtal.
I regeringens budgetproposition 1999 anges att sjöfartsstödet villkoras med ökade rationaliseringar inom sjöfarten. Under 90-talet har bemanningen minskat på de svenskflaggade fartygen. Omfattande rationaliseringar har gjorts. Säkerligen kan mer göras för att effektivisera och förbilliga transporterna, särskilt med hjälp av IT där vi ser att sjöfarten redan idag använder sig av innovativa metoder. Dock vill vi varna för att tvinga fram en situation där bemanningen ombord minskas på bekostnad av sjösäkerheten. Svensk sjöfart ligger redan lågt i bemanningshänseende gentemot vissa andra nationer.
En långsiktig sjöfartspolitik
Omvärlden
Som tidigare beskrivits i motionen har Sverige sedan generationer tillbaka haft en framträdande position på den internationella sjöfartsmarknaden. Det finns starka skäl till att Sverige ska ha en egen handelsflotta även i framtiden. Den största delen av utrikeshandeln transporteras på köl. Ur beredskapssynpunkt är det viktigt att Sverige har tillgång till en egen handelsflotta. Den svenska sjöfarten bidrar också i högsta grad till ekonomisk tillväxt och genererar många arbetstillfällen. Den svenska handelsflottan ger också en plattform för att bedriva ett internationellt säkerhets- och miljöarbete.
EU:s sjöfartspolitik håller på att omvandlas. 1996 presenterades en vitbok om sjöfartspolitiken, "Towards a New Maritime Strategy". Med denna som utgångspunkt togs sedan en näst intill enhällig resolution i ministerrådet. Denna resolution främjar en gemenskapsflotta och inriktar sig särskilt på områden som internationell konkurrenskraft för gemenskapens flotta, öppna marknader, sund konkurrens och säkerhet. 1997 fastställdes också i kommissionen nya riktlinjer för statligt stöd till sjöfartsnäringen. Jämfört med tidigare har de nya reglerna utformats med större möjligheter till stöd, och stödformerna har blivit fler och flexiblare. Som huvudregel gäller att statsstöd enbart får ges till fartyg som är registrerade i medlemslandets skeppsregister. Som tak för stödet anges reduktion till noll av skatter och sociala avgifter för sjöfolk och av bolagsskatt. Kommissionen ska granska varje lands utformning av sjöfartsstödet.
Samtliga femton EU-länder vidtar åtgärder för att reducera bemannings- kostnaderna på fartyg. Tio länder medger olika fonderingsmöjligheter för företagen. Investeringsstöd lämnas i sju länder, etc. Tolv länder har någon form av annat register eller internationellt register.
Som exempel kan nämnas att Holland år 1996 kraftigt ändrat sitt sjö- fartsstöd vilket gjort att landet fått en betydande ökning av fartyg i sin flotta. Trots kritik från bl.a. Sverige har EU-kommissionen godkänt den holländska konstruktionen av stödet.
Norge har ett internationellt fartygsregister, NIS, vilket innebär att det kan vara mycket lönsamt för en svensk redare att segla under norsk flagg. Danmarks internationella register, DIS, ger också vinster för utländska redare men ställer större krav på inhemsk bemanning än t.ex. det norska registret.
Sedan länge finns det register som av Internationella transportarbetare- federationen (ITF) betecknas som "låglöneregister". Dessa utgör enligt ITF ca 45-50 % av alla fartygsregister.
Detta visar att situationen inte är enkel. Kristdemokraterna anser att regeringen bör fortsätta driva frågan om en gemensam, konkurrensneutral sjöfartspolitik inom EU och EES-området. Sverige kan inte som ensamt land nu börja avveckla stödet till sjöfarten. Det skulle innebära enbart negativa effekter för Sveriges del. Behovet av en långsiktig, parlamentarisk stabil, sjöfartspolitik är idag större än någonsin.
Vidare stöder vi EU:s inriktning att ta fram gemensamma avgiftsprinciper för de olika trafikslagen, även detta i syfte att skapa en så konkurrensneutral situation som möjligt mellan olika trafikslag och länder. Varje trafikslag ska bära sina egna kostnader och det ska inte vara någon skillnad på avgifts- principerna i olika EU-länder.
Rederistödet
Vi har ovan beskrivit orsaken till att den svenska sjöfarten även framdeles är beroende av ett statligt stöd. Handelsflottan är i sig inte beroende av detta stöd, men om den ska kunna överleva under svensk flagg blir slutsatsen att stödet måste fortleva. Regeringen har förvisso i sin budget 1999 föreslagit ett ökat rederistöd i kronor räknat, men i övrigt verkar åtgärdsförslagen i totalt fel riktning. Den senaste tidens utflaggningar av fartyg har inneburit att Sverige riskerar att förlora hela näringen. Den svenska transportförsörjningen kommer då till allra största del att överlämnas till fartyg under andra flaggor än den svenska.
Som tidigare sagts, finns det inom EU - men också utanför EU - en kraftfull konkurrens där varje enskilt land erbjuder rederierna attraktiva villkor. Detta kan man kritisera men det är inget skäl till att Sverige ska ge upp sin position inom näringen. Sedan EU misslyckats med att införa en gemensam EU-flagg antogs i maj 1997 riktlinjer för stöd till sjöfarten. Dessa riktlinjer innebär att ett land kan besluta att stödja sin sjöfart genom att avstå från de skatter och sociala avgifter som annars skulle ha utgått för de ombordanställda samt befria rederierna helt från bolagsskatt. Sverige har ställt sig bakom dessa riktlinjer.
Medan andra länder har valt att följa EU:s riktlinjer har Sverige hittills följt alternativet att först kräva in skatter och sociala avgifter för att sedan i form av stöd återbetala skatten samt del av de sociala avgifterna. Återbetalningen av de sociala avgifterna var tidigare 29.000 kronor per ombordanställd men höjdes under året till 45.000 kronor. Regeringen föreslår i budget för 1999 att beloppet höjs med 3.000 kronor till 48.000 kronor per ombordanställd, dock endast under förutsättning att parterna på sjöarbets- marknaden kommer överens om åtgärder som väsentligt sänker bemannings- kostnaderna. I annat fall återgår stödet till 29.000 kronor. De faktiska sociala kostnaderna varierar per befattning men uppgår enligt Redareföreningen i genomsnitt till 85.000 kronor per ombordanställd och år.
De avtal mellan sjöarbetsmarknadens parter som regeringen hänvisar till i budgetpropositionen gäller möjligheten att på svenska fartyg anställa icke EU-medborgare på villkor som skulle innebära en väsentlig kostnads- besparing för rederierna och därmed en konkurrensutjämning gentemot andra EU-flaggade fartyg. Parterna undertecknade i augusti 1997 ett sjöfarts- politiskt principuttalande av vilket det framgår att man är beredd att i samarbete finna alternativ för att rädda den svenska sjöfartsnäringen. Uttalandet hälsades mycket positivt av alla. Avtalen förutsatte ändringar i den svenska lagstiftningen, främst inom skatte- och sociallagstiftningen. Denna förändring skulle innebära att icke-EU-medborgare inte betalade skatt eller sociala avgifter till Sverige.
Regeringen förklarade å sin sida i ett brev den 6 november 1997 till Sveriges redareförening att man under förutsättning att parterna kunde enas var beredd att göra erforderliga lagändringar. Samma inställning från regeringens sida återfanns i budget för 1997. Med dessa utgångspunkter slutfördes de säkerligen komplicerade förhandlingarna mellan parterna. De utlovade lagändringarna uteblev dock och istället tillsattes en interdepartemental utredning.
Regeringen ändrade sedan inställning och föreslog istället att även icke- EU-medborgare skulle betala skatt och sociala avgifter till Sverige varefter ett förhöjt stöd skulle utgå till rederierna. För att detta skulle kunna uppnås förutsattes en omförhandling av de avtal parterna träffat. Skillnaden mellan regeringens och parternas inställning synes således inte ligga i själva principen utan i formen.
Det har emellertid framgått att den ändring av avtalen som regeringen förutsatt inte synes kunna genomföras på en kostnadsneutral basis. Stödet kan därmed enligt budgeten komma att sänkas till 29.000 kronor per ombordanställd.
Kristdemokraternas bestämda uppfattning är att Sverige inte har råd att förlora en så viktig näring på grund av en formfråga och att man istället med utgångspunkt från enigheten som parterna visat samt regeringens ursprungliga inställning i frågan skyndsamt skall genomföra de utlovade lagändringarna.
Det är också enligt vår mening stötande att en svensk näring måste flytta till ett annat EU-land för att kunna driva verksamhet i Sverige. Med EU:s regler kan exempelvis ett holländskt fartyg driva trafik mellan två svenska hamnar på långt bättre villkor än vad som gäller om fartyget för svensk flagg. Alternativet för den svenske redaren är då att flytta till Holland eller alternativa länder såsom Norge, Tyskland eller Danmark.
För svensk industri, den svenska arbetsmarknaden, Sveriges möjligheter att påverka internationella sjöfartsfrågor om exempelvis säkerhet och miljö samt den svenska beredskapen, vore det förödande om Sverige förlorar sin sjöfartsnäring.
Regeringen bör skyndsamt ta fram erforderliga förslag till lagändringar i enlighet med parternas överenskommelse (TAP-avtalet) från 1997 samt ge den svenska sjöfartsnäringen besked om hur man avser att gå vidare.
Kristdemokraterna anser sammanfattningsvis vad gäller sjöfartspolitiken
? att arbetet i EU måste fortsätta i riktning mot konkurrensneutralitet mellan sjöfartsnationerna samt gemensamma avgiftsprinciper för de olika trafikslagen ? ? att Sverige måste slå vakt om sin position som sjöfartsnation och behålla den svenska handelsflottan så långt möjligt inom svensk flagg ? ? att regeringen bör sträva efter långsiktiga parlamentariska överenskom- melser om sjöfartspolitiken samt en bred enighet på sjöarbetsmarknaden om dess framtida inriktning ? ? att regeringen skyndsamt bör initiera en lagändring på området enligt förslag ovan så att den s.k. nettomodellen införs som princip för rederistödet. ? Infrastruktur
Hamnar
Järnvägsanläggningar, större vägar och flygplatser ägs och förvaltas till allra största del av staten. Detta är förståeligt då dessa anläggningar i infrastrukturen är av nationellt intresse. Hamnar däremot är ofta kommunala, trots att de har ett stort intresse för hela nationen. Hälften av de långväga inrikestransporterna går via sjöfarten, liksom ca 95 % av utrikeshandeln. Det faktum att hamnarna skall bekostas av kommunerna gör att många kommuner tvekar inför satsningar på utbyggnad. Skulle en färjelinje eller transportlinje läggas ned så är det ett stort bakslag för den kommunala ekonomin. Man får ta stora risker i detta sammanhanget.
Hamnavgifterna styrs av hamnarna själva. Om kommunen är huvudägare till hamnbolaget skall självkostnadsprincipen gälla. Hamnarna kan i viss mån konkurrera med avgifterna som medel. Det s.k. stuverimonopolet är en omtalad företeelse. Många kritiserar denna regel därför att den påstås hämma konkurrensen och förhindra en effektivare hantering i hamnarna. Regeringen bör återkomma med långsiktiga förslag till hur staten ska kunna samverka bättre med kommunerna ifråga om hamnarna och infrastrukturen kring hamnarna samt förslag till hur stuverimonopolet ska hanteras i framtiden med tanke på konkurrenssituationen.
Samverkan i planeringen
En bättre samverkan mellan de olika trafikslagen är nödvändig. Om till exempel en ny färjelinje etableras, bör de statliga verken ta hänsyn till detta i sina planer. Det kan vara nödvändigt att höja vägstandarden till hamnen, att öka bärigheten på järnvägen eller rentav planera för en tågfärjeförbindelse. Kanske det handlar om att anlägga en knutpunkt där olika transportmedel kan mötas. Det finns idag exempel på att sådana projekt inte kommer till stånd eller försenas, därför att de olika trafikverken inte har gemensam uppfattning om långsiktigheten i nya transportleder eller nya marknader. Som exempel kan nämnas situationen i Öst- och Centraleuropa. Sverige ligger nära dessa länder och kan via Östersjön utöka handelsutbytet, skapa nya transportleder och därigenom bidra till ett ökat välstånd.
Regeringen bör ge tydliga direktiv om ökad samplanering mellan trafik- verken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det nya sjöfartsavgiftssystemet ses över och revideras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbyggnad och finansiering av mottagningsanläggningar för oljespill och annat avfall samt om Kustbevakningens och åklagarmyndighetens möjligheter att beivra brott,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör vara pådrivande i internationella organ som IMO och EU för strängare säkerhets- och miljökrav för sjöfarten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i EU:s ministerråd kraftigt driver kravet att samtliga hamnar runt Östersjön skall fullfölja åtagandet att kostnadsfritt ta emot oljerester från anlöpande fartyg samt att andra länder, särskilt runt Östersjön, inför samma slags system med miljödifferentierade avgifter som Sverige har infört,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftsprinciper för de olika trafikslagen,
6. att riksdagen begär att regeringen skyndsamt tar fram erforderliga förslag till lagändringar i enlighet med sjöarbetsmarknadens parters överenskommelse (TAP-avtalet) från 1997,
7. att riksdagen begär att regeringen att återkommer med långsiktiga förslag till hur staten skall kunna samverka bättre med kommunerna i fråga om hamnarna och infrastrukturen kring hamnarna samt med förslag till hur stuverimonopolet skall hanteras i framtiden med tanke på konkurrenssituationen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad samplanering mellan trafikverken.
Stockholm den 27 oktober 1998
Johnny Gylling (kd)
Dan Ericsson (kd) Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Amanda Grönlund (kd) Caroline Hagström (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd) Tuve Skånberg (kd)
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.