Gotland måste ges rimliga transportvillkor
Vanor och levnadsmönster förändras över tiden. I takt med dessa förändras också människors behov och krav på bra kommunikationer. Det innebär att transportlösningar som var acceptabla för 10 år sedan inte längre är tillfredsställande. Vägen till Gotland har under större delen av året bara varit öppen en gång per dygn och förflyttningen sker/har skett med traktorfart. Detta är både otidsenligt och orimligt.
Gotland måste ha samma villkor som andra regioner för gods- och person- transporter. Att detta uppfylls är nödvändigt för Gotlands utveckling. Jordbruket är fortfarande en viktig basnäring för Gotland. Transportvillkoren har stor betydelse för jordbrukets överlevnad och utveckling, men har också avgörande betydelse för att bevara industrisektorn och utveckla turism och andra framtidsnäringar.
Det är av största vikt för att få till stånd framtida investeringar och lång- siktiga satsningar så att företag, kommun, besökare och boende vet vilka villkor som gäller för framtidens transporter.
Bakgrund
De merkostnader som funnits för godstransporter till och från Gotland jämfört med transporter motsvarande sträcka till lands har kompenserats genom Gotlandstillägget. Detta system har inte helt igenom fungerat tillfredsställande och utredningen om Framtidsanpassad Gotlandstrafik (SOU 1995:42) förordade en stegvis avveckling av Gotlandstillägget genom en sänkning med 0,2 procentenheter med början kalenderåret 1997. Den första av dessa sänkningar genomfördes i början av detta år.
Utredningen konstaterade att det förekom farhågor om negativa följder, dvs höjda transportkostnader, av ett slopande av Gotlandstillägget. Utred- ningen ansåg därför att stor varsamhet borde iakttas vid avvecklingen och föreslog att ett särskilt regeringsuppdrag att följa upp avvecklingen ingående skulle ges till Konkurrensverket. Fyra ledamöter i utredningen reserverade sig och krävde att längdmetertaxan för godstransporter skulle sänkas motsvarande 12 miljoner kronor vid det första steget i avvecklingen i Gotlandstillägget.
Det visade sig mycket snart efter det att avvecklingen av Gotlandstillägget påbörjats att taxorna för godstransporter ökade väsentligt, vilket vållade mycket stor oro inom öns näringsliv. Denna oro kommer att kvarstå till dess att säkra besked om framtiden ges.
Efter omfattande protester ifrån gotländskt håll tillsköts medel för att sänka längdmetertaxan (dock inte riktigt så mycket som reservanterna ansåg behövligt) och utredningsuppdrag har givits till NUTEK. NUTEK har sedan återkommit med ett förslag om ett nolltaxesystem för godstransporterna. Kommun och näringsliv på Gotland var i stort sett positiva till förslaget. Förslaget har remissbehandlats. I remissbehandlingen var bland andra Sjöfartsverket kritisk till NUTEK-förslaget, och efter detta har regeringen beslutat om fortsatt beredning. I bugetpropositionen för 1999 anslår regeringen 15 miljoner extra för att klara det akuta läget.
Persontrafiken
Att vara bosatt på en ö utan fast förbindelse med fastlandet innebär andra villkor och färre valmöjligheter för resandet. Det är av yttersta vikt att de boende på Gotland kan förflytta sig till fastlandet både på rimlig tid och till rimlig kostnad. Båt har generellt sett miljömässiga fördelar framför flyg och därför är det särskilt viktigt att stödet garanterar goda och billiga båtförbindelser. Vi anser det av största vikt att ha kvar rabatter på Gotlandstrafiken för resande mantalsskrivna på Gotland.
Men det är inte bara kostnaderna som är viktiga. Turtäthet och förläggning av avgångar är av minst lika stor vikt. De stora förväntningar som funnits på den nya snabbgående färja som skulle kunna trafikera ön året runt har delvis grusats. Många sommarboende och året runt-boende gotlänningar upplevde det som ett stort svek att det visade sig att det planerades för bara enstaka avgångar under lågsäsong. En stor strävan för kommun och näringsliv har varit att på olika sätt försöka förlänga turistsäsongen. Planer finns på att bland annat bygga en kongresshall i anslutning till högskolan. Strävan att förlänga säsongen försvåras av bristen på fungerande persontransporter till rimliga kostnader under hela året.
Regeringens för Gotland mycket positiva satsningar på högskolan ställer även den krav på fungerande persontransporter under hela året. Transport- frågan har en nyckelroll i möjligheten att säkra framtidens rekrytering till högskolan.
Dagliga avgångar för den nya snabbfärjan bör vara målet.
Vårt förslag
Vilken form det framtida stödet till person- och godstransporter till och från Gotland bör få står inte helt klart i dag. Däremot kan och bör man slå fast vilka principer som ska gälla för det framtida stödet:
? Det skall vara ett långsiktigt hållbart system, ? ? Det skall vara konkurrensneutralt, ? ? Det skall leda till att kostnaderna för transport av gods mellan Gotland och en ort på fastlandet inte är högre än för transport motsvarande sträcka på fastlandet, ? ? Både gods- och persontransporternas speciella behov måste tillgodoses, ? ? Snabbfärjan bör användas i regelbunden, helst daglig, trafik året runt.? ? 10F? ? P ? Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för stödet till gods- och persontransporter i Gotlandstrafiken.
Stockholm i oktober 1998
Karin Svensson Smith (v)
Hans Andersson (v) Sture Arnesson (v) Lennart Beijer (v) Ingrid Burman (v) Stig Eriksson (v) Maggi Mikaelsson (v) Camilla Sköld (v) Gunilla Wahlén (v)