Den 1 juli 1999 riskerar färjetrafiken över Kvarken att slås ut. De nya reglerna för taxfreeförsäljning ställer Kvarkentrafiken i en särställning i Sverige. Till skillnad från de linjer som i dag trafikerar mellan de två EU-länderna Sverige och Finland i Stockholmstraken, kan dessa utnyttja undantaget som gäller för Åland.
Precis som anges i SOU 1998:49, "intar Kvarkentrafiken en särställning vad gäller alternativa resvägar". Alternativet är en tio timmar lång landsvägstransport att jämföras med fyra timmar för färjan.
Merparten av de intäkter som trafiken i dag vilar på, kommer från taxfreehandeln. När dessa intäkter försvinner, har marknaden en given uppgift att anpassa tonnage, restider och ekonomi efter förutsättningarna. I dagsläget trafikeras Kvarken av mer än en miljon passagerare, och har en avgörande inverkan på tillväxt och välstånd i norra delen av landet. Samhällsnyttan är betydande för landet i sin helhet och för norra delen i synnerhet. Detta förutsätter att förbindelsen är daglig och utgör åretruntsjöfart. Den dagliga förbindelsen är vidare en förutsättning för det intima samarbete som funnits sedan mycket länge och som accentuerats med EU-inträdet. I regionen över Kvarken pågår i dag en rad EU-projekt inom ramen för bl.a. Interreg 2.
Till detta bör fogas att den länk som Kvarkentrafiken utgör är en del av ett större transportnät, E 12, som går från Norge genom Sverige till Helsingfors.
Förutom de rent regionalpolitiska och tillväxtmässiga negativa konsekvenserna av en förbindelse som inte har regularitet, innebär också en neddragning av trafiken ett politiskt misslyckande för EU-samarbetet. Det samarbete som EU vill värna om, fri handel och mellanfolkliga relationer, riskerar att få precis motsatt effekt den 1 juli 1999.
De båda staterna Finland och Sverige har ett nationellt ansvar att säkerställa en regelbunden åretrunttrafik mellan de båda kustregionerna i Kvarken. Efterhand kommer den fria marknaden att anpassa sig till den nya situationen, men under en övergångsperiod måste staterna tillsammans agera så att detta kan uppnås.
Tiden är nu väldigt kort, varför det är nödvändigt att regeringen snabbt ger till känna, i konkreta termer, på vilket sätt färjeförbindelsen i Kvarken kan fortleva.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett snabbt statligt ingripande för att rädda Kvarkentrafiken efter den 1 juli 1999.
Stockholm den 23 oktober 1998
Anders Sjölund (m)
Elanders Gotab, Stockholm 1998