Sedan årsskiftet tillämpar Sjöfartsverket miljödifferentierade farledsavgifter. Fartyg som använder lågsvavlig olja får rabatt på farledsavgiften. Det samma gäller för fartyg som installerat katalytisk avgasrening och därigenom reducerar utsläppen av kväveoxid. Som framgår av årets budgetproposition har miljödifferentieringen varit framgångsrik och lett till avsedda effekter framför allt beträffande användningen av lågsvavlig olja.
De svenska åtgärderna bygger på den trepartsöverenskommelse som träffades mellan Sjöfartsverket, Sveriges Redareförening och Sveriges Hamn- och Stuveriförbund. Det samförstånd som bekräftats genom överenskommelsen innebär också ett förstärkt ekonomiskt incitament för rederierna att använda lågsvavlig olja och investera i avgasrenande teknik. Förutom de rabatter som är inbyggda i Sjöfartsverkets avgifter innebär överenskommelsen att hamnarna skall ta motsvarande miljöhänsyn i sina avgifter.
Den utveckling som redovisas i budgetpropositionen är uppmuntrande. Miljödifferentieringen innebär samtidigt kostnader för rederierna och ytterst för de kunder som utnyttjar sjöfarten. För att svensk industri inte skall komma i en sämre konkurrenssituation är det angeläget att miljödifferen- tiering av hamnavgifter och statliga avgifter också införs i andra länder i vårt närområde.
Vi anser det viktigt att regeringen driver denna fråga delvis bilateralt, men framför allt inom ramen för EU arbetet. Detta är viktigt för svensk industri och för att nå uppställda miljömål.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att internationellt driva frågan om miljödifferentierade avgifter för sjöfarten.
Stockholm den 22 oktober 1998
Elizabeth Nyström (m) Ingvar Eriksson (m)