Konkurrensen inom den internationella sjöfarten har hårdnat alltmer, vilket innebär stora svårigheter för svensk sjöfart att framgångsrikt verka på denna marknad. Det generellt sett höga svenska kostnadsläget för svenska rederier skapar därigenom stora problem. För att kunna konkurrera och i praktiken överleva, har svenska rederier tvingats flagga ut många fartyg. Att flagga ut fartyg verkar tyvärr numera i stort sätt vara det enda alternativet för svenska rederier, vilket är ytterst beklagligt.
I runda tal består den svenska handelsflottan nu av 250 fartyg. Under de senaste månaderna har rederierna begärt förhandlingar med sjöfartens fackliga organisationer om att få flagga ut 50 av dessa.
Ett exempel på aktuell utflaggning är rederiet Gorthon Lines AB som, enligt Tidningarnas Telegrambyrå (TT) den 16 oktober1998, vill flagga ut fem fartyg där flaggan kommer att bli Bermudas. Sker ingen, från rederiernas synpunkt, positiv förändring kommer nämnt rederi i likhet med andra förmodligen att fortsätta med ytterligare utflaggning.
Länge har regering och riksdag talat om att införa ett system för svensk sjöfart som skall vara långsiktigt konkurrenskraftigt. Dessvärre har alltför lite i den riktningen gjorts. Istället har flera gånger presenterats närmast lappverk i form av diverse subventionssystem för att möta akuta problem, men detta löser inte svensk sjöfartsnärings problem på sikt.
Att även fortsättningsvis ha en svensk sjöfart som för att kunna överleva tvingas leva på subventioner är i längden inte hållbart, och dessutom innebär subventionstänkandet att mindre utvecklade sjöfartsnationer hindras i sin ambition att verka på marknaden. Sverige måste acceptera även inom sjöfartsområdet, vad som gäller för andra branscher, nämligen att det inte på sikt går att förbättra konkurrenssituationen genom subventioner.
Om ambitionen är att svensk sjöfart även fortsättningsvis skall finnas kvar tvingas man anpassa sig till de konkurrensmetoder som gäller för andra länder. Sverige kan inte driva en sjöfartspolitik som markant skiljer sig från omvärldens. Det går t.ex. inte längre att säga nej till någon form av internationellt register.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att presentera förslag på hur svensk sjöfartsnäring långsiktigt skall kunna vara internationellt konkurrensduglig.
Stockholm den 19 oktober 1998
Sten Andersson (m)