Projekt Europakorridoren är en frivillig sammanslutning av kommuner, landsting, länsstyrelser och handelskammare från Helsingborg till Stockholm som mer än fem år arbetat för att belysa förutsättningarna för en snabbjärnväg - Europabanan - utmed den företagstäta del som finns utmed E4.
Europabanan blir ett komplement till Södra Stambanan på dess mest belastade banavsnitt. I Mjölby strålar Norrlands och Bergslagens tunga och exportinriktade godstrafik samman med Stockholm/Mälardalens frekventa trafikrelationer söderut mot kontinenten. I Hässleholm delas trafiken upp mot Helsingborg, Malmö och Blekinge. Den mellanliggande bansträckan Mjölby-Hässleholm kommer att utgöra ett mycket hårt belastat avsnitt med tunga godståg blandade med allt mer X2000-trafik. Europabanan är tänkt som ett kompletterande tredje spår placerat i marknadens tyngdpunkt, d v s till E4, där allt fler företag etablerar sig utan tillgång på järnvägstrafik.
Antalet långtradare på E4:an ökar för varje år - i genomsnitt passerar bortåt 2 000 per dygn genom södra Sverige. Det är uppenbart att järnvägen med nuvarande standard och trafikupplägg inte förmår attrahera det mer högvärdiga och lönsamma godssegment som genereras i Sveriges mest koncentrerade och produktionsstarka region - utmed E4:an. En mer miljö- anpassad och trafiksäker transportmöjlighet är nödvändig om vi skall klara miljömål och nollvision och samtidigt värna om landsbygdens folk.
För näringslivet i regionen är en utvecklad infrastruktur en nyckelfaktor i en ny svensk konkurrenspolitik av väsentlig betydelse. Näringslivet utmed E4:an är präglat av den tillverkningsdominerande industrin som har sin allra största marknad utomlands. I dessa länder betraktas dessutom Sverige som en perifer lokalisering. Vi har därför starka skäl för att se över hur vi kan säkra vår konkurrenskraft där infrastrukturen utgör en av de viktigaste faktorerna. För Sverige som helhet och för regionen är Europabanan ett strategiskt utvecklingsprojekt som kommer att vara avgörande för förmågan att i det nya internationaliserade Europa vara med och konkurrera om arbetstillfällen och arbetskraft. En modern och kundorienterad järnvägstrafik i denna del är en nationell möjlighet att förbättra landets konkurrenskraft, den ekonomiska tillväxten och därigenom också klara en bibehållen välfärd.
De kommuner som samarbetar om Europabanan har genom utredningar och analyser sökt belysa Europabanans effekter. Staten bör i samverkan med intressenterna genomföra en förutsättningslös utredning som därefter får ligga till grund för vidare ställningstagande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning för att tillsammans med kommunerna förutsättningslöst studera effekterna och betydelsen av ett genomförande av Europabanan för nationalekonomin, regionutvecklingen, miljön och trafiksäkerheten.
Stockholm den 27 oktober 1998
Eskil Erlandsson (c)
Lena Ek (c) Gunnel Wallin (c)