Väl fungerande, snabba och bekväma kommunikationer är en förutsättning för utvecklingen av en region. Detta gäller alldeles speciellt i Gävleborgs län som under 1990-talet drabbats mycket hårt av en vikande arbetsmarknad genom neddragningar och nedläggningar av såväl privata företag som statlig verksamhet.
Snabbtågssatsningen på Ostkustsbanan har nu kommit en bra bit på väg och ser också ut att bli en stor framgång. När projektet är fullföljt inom något år förkortas restiderna avsevärt och tåget kan ännu mer framgångsrikt konkurrera med andra färdsätt.
De satsningar på att utveckla järnvägen och tågtrafiken som skett de senaste åren har varit välkomna och viktiga för att skapa förutsättningar för mera miljöanpassade transporter i vårt land. Det är enligt vår mening mycket viktigt att aviserade satsningar kan fullföljas. För södra Norrlands inland är snabbtågstrafik på stambanan i enlighet med det s k Atlantbaneprojektet ett mycket angeläget projekt. Detta bör ges regeringen till känna.
För Gävleborg och Jämtland är det avgörande för en positiv utveckling att det finns goda transportmöjligheter både vad gäller gods- och person- transporter. Atlantbanan måste därför prioriteras såväl av miljöskäl som regionala och internordiska skäl. Kommunerna längs Norra stambanan, läns- styrelserna i resp län och näringslivet betonar ofta hur angelägna dessa satsningar på snabbtåg är.
På olika sträckor finns dock en hel del att göra för att kunna förverkliga Atlantbaneprojektet. Mellan G:a Uppsala och Gävle finns nu dubbelspår utom på delen Älvkarleby-Bomansberget. I Banverkets stomnätsplan har denna del tidigarelagts ett år, dvs med start år 2002, men med huvuddelen därefter. Sannolikt klart först år 2004.
Eftersom denna del av banan dessutom är gemensam för ostkust- och stambanetrafiken innebär det en besvärlig flaskhals för trafiken. Snabbtåg, IC-tåg och godståg som trafikerar ostkusten och stambanan skall trängas på ett enda spår tills vidare. Samtidigt finns starka önskemål från den regionala tågtrafiken i Uppsala och Gävleborgs län att starta regional tågtrafik mellan Uppsala och Gävle hösten 2000. Detta blir knappast möjligt förrän dubbelspåret finns på plats varför detta projekt bör ges högre prioritet. Detta bör ges regeringen till känna.
I den regionalpolitiska propositionen framhölls att sträckan Gävle- Östersund skall snabbtågsanpassas så att trafik kan starta senast år 2002. Riksdagen har också fattat beslut om att snabbtågsanpassningen skall vara klar till 2001. Detta är positivt även om man kunde önska att snabbtågsanpassningen kunde komma ännu något tidigare med tanke på att länstrafikbolaget X-trafik vill köra snabbare tåg på sträckan Gävle-Ljusdal redan år 2000.
Ett allvarligt bekymmer i denna del är dock att SJ:s intresse för att köra snabbtåg på stambanan nu förefaller mycket svalt, trots att man i tidigare yttranden till Banverket starkt understrukit vikten av snabbtågsanpassning av stambanan över Bollnäs/Ljusdal.
Dessutom har vi erfarit att Banverket ännu inte fått klartecken för bygg- start 1999 vilket krävs för att tidsplanen skall kunna hållas.
För att skingra den osäkerhet som skapats för företag, kommuner och enskilda längs banan är det mycket angeläget att ett entydigt besked kan ges om att riksdagsbeslutet gäller och att banan också skall trafikeras med snabbtåg enligt tidigare planer. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stambanan skall anpassas för snabbtåg i enlighet med riksdagens tidigare beslut,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snabbtågstrafik mellan Stockholm och Östersund skall gå på stambanan via Bollnäs och Ljusdal,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dubbelspårskapacitet hela sträckan mellan Gävle och Uppsala.
Stockholm den 22 oktober 1998
Sven Bergström (c)
Ragnwi Marcelind (kd) Yvonne Oscarsson (v) Erik Arthur Egervärn (c) Per-Olof Svensson (s) Thomas Julin (mp) Ola Sundell (m)