Västerdalarna, i gränslandet mellan kultur- och jordbruksbygden i söder och de stora skogarna, med Sveriges sydligaste fjällområde i nordväst. En naturskön trakt med värdefulla naturtillgångar i form av skogsråvara och stor turistisk attraktionskraft.
Under 1930-talet byggdes järnvägen mellan Borlänge och Sälen. Då byggdes också Fjällvägen upp till Högfjällshotellet och så småningom vidare väster ut mot norska gränsen. Fjällturismen hade sin början på 1930-talet och Sälen har sedan dess utvecklats till att bli Sveriges i särklass största vintersportort och till och med Nordens största skidsportområde.
Idag finns 50 000 turistbäddar i Sälen och den gällande kommunala över- siktsplanen från 1990 redovisar en utbyggnadsram på 65 000 bäddar som kan uppnås under perioden 2000-2010.
Fjällanläggningarna arbetar målmedvetet med att höja beläggningsgraden framför allt under sommarperioden. Här samlas mängder av sommarturister för natur- och kulturupplevelser och årligen återkommande begivenheter, som till exempel Vansbrosimningen med internationellt deltagande, Ingmars- spelen i Nås och Skinnarspelen i Malung. Därtill utgör naturligtvis Vasa- loppet vintertid ett livfullt inslag genom startområdets placering i Berga by.
Längs banan finns bland annat sex stora företag som transporterar gods på järnväg. Det är skogen som är basnäringen. Timmer, massaved, sågade trä- varor och träflis är produkter som transporteras från dalgången till kusten, övriga Sverige och till kontinenten.
Under 1960-talet lades trafiken ned norr om Malungsfors och senare revs också rälsen upp mellan Malungsfors och Särna. Efter en intensiv kamp för banans fortlevnad och vidareutveckling, har kommunerna och länsstyrelsen lagt ner ett omfattande utredningsarbete för att analysera och belysa den framtida potentialen för en upprustning av befintlig del och en förlängning med de ca 45 kilometerna som återstår fram till Sälen.
Parallellt med länsstyrelsens utredning av Västerdalsbanan har SJ studerat de företagsekonomiska villkoren för en utvecklad tågtrafik i den så kallade Dalakorridoren. En vision är framtagen som berör den framtida tågtrafiken i hela Dalakorridoren mellan Stockholm, Borlänge och vidare mot Mora, Falun-Gävle respektive Malung-Sälen. Resultatet visar att det finns stora möjligheter till ökat tågresande. Med Sälenperspektivet bör tågtrafiken kunna utvecklas till en nivå som motsvarar andra liknande korridorer i Sverige.
En satsning på Västerdalsbanan med förlängning till Sälen är av naturliga skäl en nationell angelägenhet och måste således bekostas med särskilda medel.
Tidsmässigt bör objektet inplaceras enligt SJ:s vision inom kommande planeringsperiod från och med år 2001 till år 2008.
En bred samsyn kring en utbyggnad råder inom hela näringslivet i dal- gången, liksom inom de politiska partierna i berörda kommuner. Goda kommunikationer både på väg och järnväg, in i ett av vårt lands mest attrak- tiva friluftsområden, med stora natur- och kulturvärden, är naturligtvis också ett nationellt intresse.
I ett Europaperspektiv, med möjligheten till en sammanhållen bana ner- ifrån kontinenten via Malmö, Göteborg och Stockholm, direkt in i vårt syd- ligaste fjällområde, skapas ytterligare dragningskraft till området. Sälen- banan skulle medföra stora upplevelsevärden för tågtrafikanterna och ge många tillfällen att uppleva en storslagen landskapsbild.
En utbyggnad av Västerdalsbanan skulle avlasta vägnätet, inte bara i dalgången utan också på riksvägsnätet mot Stockholm, Öresunds- och Göte- borgsregionerna. Detta ger positiva effekter vad gäller miljö och trafiksäker- het.
Viljan att skapa ett framtida ekologiskt hållbart samhälle talar för en ut- byggnad av banan fram till Sälen, Sveriges sydligaste fjällområde.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av Västerdalsbanan samt om banans förlängning till Sälen.
Stockholm den 20 oktober 1998
Ulf Björklund (kd)
Kenneth Johansson (c) Lena Olsson (v) Hans Andersson (v)