Inom en nära framtid kommer järnvägens kapacitetsproblem att öka ytterligare. Trots detta har ännu ingen prövning skett av Europabanan.
Tanken bakom den nya järnvägen från Mälardalen till Öresund är att den skall utgöra en del av ett framtida järnvägssystem som ansluts till hela det moderna järnvägsnät som byggs i Europa. Med den nya banan ges godstrafiken prioritet på södra stambanan samtidigt som snabb persontrafik når en helt ny geografisk marknad. En tunnel mellan Helsingborg och Helsingör blir en naturlig fortsättning och en dansk/tysk satsning över Fehmarn bält knyter ihop ett effektivt transportsystem.
I trafikutskottets betänkande 1996/97:TU7 konstaterar utskottet att det för närvarande inte finns finansiellt utrymme för att realisera banan, men förutsätter att projektet "kommer att prövas vidare inom ramen för det fort- satta planeringsarbetet". Men någon prövning av Europabanan har inte skett. Det finns inte ens en offentlig förstudie.
Kapacitetsfrågorna på stamnätet har kommenterats av flera remissinstans- er, bl.a av företag, näringslivets branschorganisationer och SJ. Man pekar på "flaskhalsproblematik" på södra stambanan och angränsande banor. Olika tågtyper som godståg, X2000, Intercity-, regional- och pendeltåg konkurrerar om attraktiva tåglägen i tidtabellen.
Problemen kommer att öka. EU har tagit initiativ till införande av s.k freeways, fraktkorridorer för effektivare godstransporter, vilket kommer att öka kraven på befintliga banor. Skandinavien skall anslutas till den syd- gående fraktkorridoren från Hamburg i oktober i år.
Mot bakgrund av ovanstående anser vi att regeringen i direktiven för den kommande planperioden bör uppdra åt Banverket att utreda effekterna av Europabanan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett bättre beslutsunderlag kring Europakorridoren.
Stockholm den 23 oktober 1998
Anna Åkerhielm (m) Jan Backman (m)