De senaste åren har säkerhetstänkandet stärkts hos alla aktörer inom trafikområdet. Politiskt har beslut fattats om genomförande av den så kallade nollvisionen. Det är en hög ambitionsnivå. Ingen ska behöva skadas eller dödas i trafiken. Ambitionen är bra. Trafikolyckor skapar så mycket lidande och så mycket kostnader att allt måste göras för att begränsa antalet.
Men är insatserna mot trafikolyckorna som genomförts tillräckliga? En undersökning som genomfördes av Vägverkets Region Mitt på uppdrag av tidningen Expressen visade att cirka var fjärde dödsolycka i vintertrafiken beror på däckvalet. Det handlar både om alltför slitna däck och användandet av sommardäck i vintertrafiken.
Vägverket och Rikspolisstyrelsen har tidigare föreslagit ett lagreglerat krav på vinterdäck vid halt väglag under vintertid. Orsaken var då främst trafiksäkerhetsskäl. Förslaget biträddes av bland annat NTF.
Det är ett väl känt faktum att svenska vintrar ofta är stränga och med det följer stora trafiksäkerhetsproblem. Att inte bemöta dessa problem med bästa tillgängliga teknik förefaller dumt. Samtidigt är det så att vi vet att det idag körs mer än 600.000 svenska bilar vintertid med sommardäck, ofta dessutom med alltför gamla och slitna däck.
För alla och envar är det uppenbart att vinterdäck förstärker trafik- säkerheten under den tid då det finns som störst behov av att värna trafik- säkerheten. På samma sätt är det en direkt trafikfara att använda sommardäck vid vinterväglag.
De beräkningar som Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) gjort visar att dubbdäck reducerar olyckorna vid is/snöväglag med 40 % på landsbygd och 35 % i tättbebyggt område. Motsvarande effekter för annat vinterdäck är 25 % respektive 20 %.
Det är inte underligt därför att, som Vägverket och Rikspolisstyrelsen konstaterar, dagens sommardäck ofta är konstruerade för höga hastigheter och med relativt hårda gummiblandningar. Och detta i skarp kontrast till ett modernt vinterdäck som har mjukare gummiblandningar och grövre mönster med sajpningar som gör att de får bättre fäste på is och snö.
Ett lagreglerat krav på vinterdäck skulle vid sekelskiftet, då alla dubbdäck beräknas ha lättdubbar, medföra en besparing på cirka 240 miljoner kronor (exklusive kostnaden för en eventuell ökad miljöbelastning) per år. I detta inkluderas minskade kostnader för olyckor samt ökande kostnader för vägslitage och bilkostnader. Allt enligt en undersökning gjord av VTI. I Finland, Norge och Estland finns redan liknande lagar som reglerar kravet på vinterdäck. Starka skäl talar alltså för att lagreglera kravet på vinterdäck under vinterhalvåret. De invändningar som skulle kunna tänkas finnas är för svaga för att tala emot en lagreglering. Det har hävdats att detta skulle medföra ökande kostnader. Den ökade kostnaden för samhället uppvägs (som visats ovan) mer än väl av minskande kostnader för olyckor.
Den privatekonomiska skillnaden blir inte heller nämnvärt stor. Prisskill- naden mellan vinter- och sommardäck är begränsad. Inköp av vinterdäck innebär ju dessutom att nästa inköp av sommardäck skjuts framåt i tiden. Kostnaden totalt har beräknats till mindre än 400 kronor per år och fordon.
Inte heller kan det hävdas att det enbart handlar om den enskilde bilistens ansvar att välja om han/hon vill ha vinterdäck på bilen. På samma sätt som dåliga bromsar riskerar andra bilisters liv, riskerar dåliga däck med- trafikanternas säkerhet och liv. Starka skäl talar således till fördel för en lagreglerad användning av vinterdäck vid halt väglag under vintertid.
Föregående års riksmöte konstaterade att utredningsförslaget bereds i Regeringskansliet. Under det år som passerat sedan förra motionstiden har lite eller inget hänt. Då frågan handlar om viktiga trafiksäkerhetsåtgärder, som knappast i all oändlighet kan skjutas på framtiden, bör riksdagen nu av regeringen begära ett förslag om lagreglerat krav på vinterdäck i vinter- trafiken.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning för att säkerställa bruket av vinterdäck vid halt väglag vintertid.
Stockholm den 21 oktober 1998
Martin Nilsson (s)