Utvecklingen inom bussbranschen är expansiv och präglas av framtidstro. Flera beslut har fattats som kommer att föranleda en större efterfrågan på utbildade bussförare. Därför har i annat sammanhang förts fram förslag om att utbildning av bussförare skulle kunna ske inom gymnasieskolan.
Ett hinder som kan komma att uppstå för ungdomar som tidigt genomgår bussförarutbildning, t.ex. i gymnasieskolan, är att det uppstår ett glapp mellan skolan och yrkeslivet. Detta p.g.a. att enligt körkortslagen krävs det att den som skall erhålla behörighet D (busskörkort) måste ha fyllt 21 år. Detta gör att många ungdomar söker sig till andra branscher efter avslutad utbildning. Till exempel får den som väljer att köra lastbil eller långtradare göra det från och med 18-årsdagen.
Det vore önskvärt att det införs ett undantag i körkortslagen angående 21- årsgränsen för elever som gått gymnasial yrkesförarutbildning eller liknande. Att de efter avlagt godkänt förarprov ges rätt att från 19 års ålder framföra buss inom ett geografiskt begränsat område och/eller rätt att framföra buss med max 17 platser. Ett sådant undantag från lagen bör kunna ges med stöd av körkortslagen.
Ett undantag från 21-årsgränsen skulle leda till att branschen får möjlighet att rekrytera ungdomar direkt från gymnasieskolan, för att inom företaget ge dem vidareutbildning och kunskap i den inriktning som företaget har. Statusen att vara bussförare skulle stärkas och bussföraryrket bli mer attraktivt vilket i förlängningen skulle leda till bättre och högre service till kunderna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från 21-årsgränsen i körkortslagen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Torgny Danielsson (s)