Det svenska vägsystemet uppgår till mer än 450.000 km vägar av olika kvalitet och dimension. Vårt vägsystem har, inte minst efter 1990-talets betydande satsning på nybyggnad och förbättringar, en god och hög standard. Även om betydande förbättringar gjorts, får takten på utbyggnad och förbättringar inte avbrytas. År 1995 svarade vägtransporterna för omkring 90 % av samtliga personresor och för drygt 50 % av alla godstransporter. Antalet vägmärken och trafikregler har utökats i takt med trafikforskningen och internationaliseringen. Som en följd av detta har kraven ökat för körkortsaspiranter. Av naturliga skäl har trafikskolorna i Sverige följt med för att kunna lotsa fram kunniga trafikanter till Vägverkets körkortsprov.
Sedan många år har Sveriges trafikanter visat en god körstandard på våra vägar. Olyckstalet har minskat betydligt från de mörka rekordåren omkring 1965 då antalet döda i trafiken uppgick till över 1300 personer. Målet enligt 1994 års trafiksäkerhetsprogram är att minska antalet dödade i trafiken till 400 personer per år. För att nå detta resultat och självklart ännu lägre antal, krävs omfattande insatser i form av information, övervakning och förändrade regler. Det kommer att krävas allt mer uppmärksamhet i trafiken av trafikanter av olika slag. Men det räcker inte med uppmärksamhet om kunskaper saknas eller fallit i glömska.
På de allra flesta områden är det idag en självklarhet med vidareutbildning och ökad kompetens. I takt med utveckling av såväl datorer som andra maskiner inom näringslivet satsas betydande belopp på större säkerhet och effektivitet. Betydelsen av miljöbevarande insatser uppskattas av både privatpersoner, samhället och naturen. Det är dessutom en självklarhet med högt uppsatta miljömål, som dessutom granskas, inom våra kommuner och det privata näringslivet.
Lika självklart som det är att uppdatera kunskaperna inom yrkesområdet borde det vara att dels repetera, dels få en genomgång av de senaste årens nytillkomna lagar inom vägtrafiken. Detta borde vara möjligt och av stort intresse för såväl trafikanter som för sjukvården som tvingas omhänderta många trafikskadade människor.
Varje körkortsinnehavare skall förnya sitt körkort vart tionde år. Detta kan vara en lämplig, om än smärtsam uppmaning att byta bort det 10 år yngre och kanske vackrare fotot. Men ack så nödvändigt då körkortet används som id-kort.
I samband med körkortsbytet borde det vara en lika självklar åtgärd att "hämta ikapp" de senaste årens trafikregler, som att vi läser in oss på den senast köpta programvaran till våra datorer.
Körkortsförnyelsen är ett förträffligt tillfälle att utnyttja till en frivillig uppdatering av trafikkunskaperna. Det finns dessutom nya rön inom kör- teknik som skulle ge trafikanterna en bättre körekonomi, Eko-drive. Naturen skulle komma att skadas mindre, det blir färre trafikolyckor vilket, utöver att samhällsekonomin förbättras, alla medborgare och trafikanter torde värdera mycket högt.
Höj avgiften för körkortsförnyelsen med några hundra kronor och låt en talong följa med det nya körkortet. Denna talong, som självklart kan ersättas av personnumret, lämnas till en godkänd trafikskola som erbjuder trafikanten en lektionstimma i grupp på c:a 10 personer med genomgång av nya trafikregler. Dessutom kan trafikläraren låta 3-4 personer frivilligt följa med på en körslinga med konkreta exempel på rätt körteknik. Detta inte minst för att dels ge ökad trafiksäkerhet, dels åstadkomma miljöförbättrande insatser. Körkortsinnehavaren har redan betalat avgiften, deltagandet skall vara frivilligt och utan "examen".
Regeringen borde snarast undersöka och komma med förslag på hur trafik- säkerheten kan förbättras genom att tillvarataga tillfället när vi av någon anledning tvingas byta körkortet. Vägverket bör åläggas att ombesörja administrationen med mottagning av avgiften och utbetalning av ersättning till de kvalitets- och miljösäkrade trafikskolorna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning i samband med körkortsförnyelse,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om "körkortsfortbildningen".
Stockholm den 28 oktober 1998
Kenneth Lantz (kd)