Den 1 juli 1998 blev det fri cabotagetrafik inom EU, vilket bland annat innebär att ett utländskt åkeri kan köra varor mellan svenska orter. Innan en sådan transport utförs skall åkeriet vara momsregistrerat i Sverige och betala moms på körningen. Registrering till mervärdesskatt av utländska företag sker hos Skattemyndigheten i Stockholm.
I en skrivelse från Riksskatteverkets kontrollavdelning, daterad den 16 juni 1998, undertecknad av Rolf Törnqvist och Franciska Pettersén och ställd till vägtrafikenheten på Kommunikationsdepartementet framhålles att "registre- ringen kan sägas bygga på ett visst mått av frivillighet p.g.a. att effektiva kontrollmedel saknas". Uppgifter om utländska åkares transporter i Sverige når skattemyndigheten endast om fakturor från utländska åkare påträffas vid en revision av företag i Sverige eller genom spontana kontrolluppgifter från skattemyndigheten i den utländske åkarens hemland. RSV förmodar att en sådan "momsfri" trafik särskilt förekommer i områden i Sverige som gränsar till andra länder. Detta medför en konkurrenssnedvridning gentemot de svenska åkarna, konstateras det avslutningsvis i brevet.
I skrivelser till Kommunikationsdepartementet, den 28 oktober 1997 och den 5 maj 1998, har företrädare för Polismyndigheten i Kalmar län redogjort för sina erfarenheter av övervakningen av utländska chaufförer och fordon. Bland annat framhålls att "många utländska chaufförer fullkomligt negligerar bestämmelserna i förordningen EEG 3820 och AETR genom att till exempel köra för många timmar per dygn och ej ta ut sin lagstadgade dygnsvila på minst 9 timmar". Under de senaste två åren har enbart i Kalmar län ett 50-tal utländska förare rapporterats för brott mot dessa bestämmelser.
I skrivelserna framhålls vidare den ringa påföljden för dessa brott och den bristfälliga rapporteringen mellan myndigheter i Sverige och i andra europeiska länder. Såväl fordonen som säkringen av lasten lämnar inte sällan mycket i övrigt att önska. Vidare påpekas de negativa effekterna för över- vakningen som personalinskränkningarna medfört. I skrivelsen den 5 maj 1998 framhåller undertecknarna Lars-Eric Andersson, Jörgen Nilsson och Bill Lundquist avslutningsvis att de i de bägge skrivelserna visat att svenska och utländska företag inte konkurrerar på lika villkor. Därtill kommer förstås farorna för trafiksäkerheten på grund av bristfälligt säkrade laster med mera.
Skrivelsen från Riksskatteverkets kontrollavdelning och erfarenheterna från fältet påvisar att svenska åkerier hamnar i en orimlig konkurrens- situation. Syftet med den fria cabotagetrafiken är en bättre konkurrens för konsumenternas bästa, men om inte myndigheterna klarar av den nödvändiga övervakningen sker inte konkurrensen mellan svenska och utländska åkerier på samma villkor.
Regeringen har ett ansvar för att sådana förändringar genomförs att de missförhållanden som ovan antytts bringas att upphöra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att den svenska åkerinäringen inte skall missgynnas i konkurrensen om cabotagetrafiken i Sverige.
Stockholm den 21 oktober 1998
Nils Fredrik Aurelius (m) Leif Carlson (m)