Senast har omfattande statliga utredningar aktualiserat transportsystemen och deras betydelse för tillväxt och sysselsättning i landet. Utvecklandet av transportsystemen kan också leda till oönskade konsekvenser för hälsa, miljö och människors säkerhet.
Vägverket har sedan länge haft som sin ursprungliga uppgift att bygga och underhålla det nationella vägnätet. I snabb takt har myndigheten fått en mängd nya och omfattande ansvarsområden, bl.a. inom trafiksäkerhets- och miljöområdena. Verket övertog t.ex. det gamla Trafiksäkerhetsverket, och från Naturvårdsverket har överförts ett betydande miljöansvar.
Härtill har på senare år alltmer av industrins transportbehov kommit i fokus. Sveriges inträde i EU kräver att infrastruktur, i synnerhet vägar, in- lemmas i det transeuropeiska vägnätet. Svensk industri behöver "korta" och säkra förbindelser med avsättningsmarknaderna på kontinenten.
Regeringen har i och med tillskapandet av det nya Näringsdepartementet placerat tillväxt och sysselsättning i förgrunden. Kommunikations- och infra- strukturfrågorna har som en naturlig del i dessa strävanden inlemmats i det nya departementet.
Den verkställande myndigheten för vägarnas del har under lång tid haft samma inriktning, struktur och organisation. Riksdagen har även fattat nöd- vändiga beslut om en framtida utvecklad transportpolitik.
I detta läge framstår också en anpassning och utveckling av Vägverkets in- riktning och verksamhetsfält som angelägen. Det torde inte längre vara till- fyllest att påföra den verkställande myndigheten nya uppgifter och krav inom ramen för den gamla struktur som förevarit under så lång tid.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av Vägverkets inriktning, struktur och verksamhetsfält.
Stockholm den 28 oktober 1998
Torgny Danielsson (s)