Eftersom det snart kan bli möjligt att pröva en kombination av bilavgifter och förbättrad kollektivtrafik för att minska trängseln, bullret och avgasutsläppen i någon av våra största städer vill vi att dispens ges så att Stockholms stad kan pröva ut en modell redan nu. Vägtrafiken och gatutrafiken i Stockholm ger upphov till
- avgasutsläpp som påverkar hälsa, miljö och klimat. Småbarn och barn i barnvagn löper extra stor risk att andas in skadliga ämnen från avgasrör. En annan särskilt utsatt riskgrupp är personer med astmatiska eller vissa andra allergiska besvär.
- buller, ett problem många delar och som orsakar trötthet och stress
- trängsel och bilköer, som i sin tur orsakar tidsförlust och förseningar samt extra utsläpp och
- kostnader; det finns beräkningar som visar att näringslivet i Stockholm drabbas av extra kostnader på ett par miljarder kr per år på grund av dålig framkomlighet och längre transporttider. Både de som sitter i bilkö och omgivningen drabbas av avgasutsläppen.
- olyckstillbud och olyckor som drabbar människor och egendom.
Det finns andra sätt än köbildning att skapa balans mellan tillgången och efterfrågan på gatu- och vägutrymme för bilar. Det traditionella sättet är att man försöker bygga bort köerna med nya gator och vägar. Dyrköpt erfarenhet har visat att i tätbefolkade och köpstarka regioner ökar trafikintensiteten efter varje nytt vägbygge till dess att det utökade vägutrymmet har fyllts upp med nya fordon så att trängsel och köer skapar en ny balans mellan tillgång och efterfrågan på utrymme. I några europeiska storstäder, bla London, har man efter dyrbara nya motorledsbyggen givit upp försöken att bygga bort bilköerna.
Ett mer miljö- och hälsovänligt sätt än bilköer att skapa balans är att minska efterfrågan på utrymme för bilar. Det kan ske dels genom att att införa avgifter för bilar, dvs göra det dyrare att använda utrymmet, dels genom att göra det attraktivare att resa kollektivt.
För att bilavgifter ska ha avsedd styrande effekt på bilanvändningen måste de sannolikt läggas så högt att de bilavgiftsmedel som betalas in räcker till både kollektivtrafikinvesteringar och till vissa angelägna sociala satsningar. En del av avgiftspengarna skulle också kunna föras tillbaka till alla som bor i regionen.
Vi föreslår att Stockholms stad ges en särskild dispens för att pröva miljöstyrande bilavgifter under åtminstone några år. Vi tror att det kan ge nyttiga erfarenheter när möjligheten för alla kommuner kommer att ges till att införa miljörelaterade vägavgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild dispens att pröva miljöstyrande bilavgifter.
Stockholm den 28 oktober 1998
Ewa Larsson (mp)