Dalsland är ett landskap som varit hårt drabbat av eftersläpning på flera områden inom infrastrukturen. Främst är det vägstandarden som är eftersatt men även flera andra kommunikationsmedel häftar med betydande brister. Från såväl näringslivet som kommunerna och samfällt landskapets företrädare i Dalsland har detta påtalats för regeringen flera gånger brevledes men också i direkta uppvaktningar då man tecknat situationen för landskapet och dess näringsliv. Dalsland har en tyngdpunkt inom sin industri på tunga basnäringar som ger många deras utkomst. Uppvaktningarna och brevbudskapen till regeringen har inte besvarats med den snabbhet som varit önskvärd, än mindre har relevanta åtgärder kommit i fråga.
Dalsland är det landskap i Sverige där man upplever att man kommit "sist i kön" vid alla nya kommunikationsmedel. Det har varit ett svårt handikapp för bygderna och deras näringsliv och den trenden har ännu inte brutits.
Dalslands kanal t.ex. färdigställdes lagom till den tidpunkt då lamcashire- metoden hade spelat ut sin roll och järnbruket kunde inte nyttiggöra sig kanalen på avsett sätt. Kanalen nyttjades emellertid under en tid då bruken strukturerades om till massa och pappersbruk och ett antal sågverk byggdes upp. Men en en s.k. riktig järnväg saknade man. Så kom järnvägslinjen Mellerud-Bengtsfors-Årjäng-Arvika först 1936. Det upplevdes som alltför sent. Nu är persontrafiken sedan länge nedlagd och enstaka godstransporter och turistiskt dressinåkande är det enda som är kvar. När nu den nya etableringen av Norge-Vänerlänken skall dras genom Dalsland är det ange- läget att man inte kör genom landskapet utan att ha erforderliga tågstopp.
Automatiseringen av telenätet var fullt infört först i slutet av 60-talet. De nya AXE-systemet kom med stor fördröjning. De mobila telefonlinjerna har fortfarande stora brister och vissa system har ingen täckning i landskapet. Också här var landskapet sist i kön.
Vägnätet är det som uppenbart varit mest drabbat av den njugghet som investeringar och underhåll gett vid handen. Alla andra vägområden i Sverige har kunnat komma i fråga långt innan landskapet Dalsland har kunnat ta del av erforderliga insatser. Särskilt besvärligt är det under tjällossningsperioden då 50 % av vägnätet i nordvästra Dalsland är starkt begränsat eller avstängt. Det försvårar i hög grad de tunga transporterna till industrin i skogsbruksnäringen, vilket förorsakar driftsstörningar och för- luster för dessa industrier.
Från Folkpartiets håll har vi i interpellationsdebatter och motioner påtalat dessa brister och krävt en annan fördelning av väganslagen som skulle tillgodose elementära krav på vägstandard och hållbarhet i landskapet. Detta med anledning av näringslivets dominerande inriktning med exportindustrier på verkstads- och skogsnäringens sida. Nu har det under långa tider förorsakats driftsstörningar och stora förluster för dessa industrier. Även övrig industri känner av belastningen. Det kan vara viktigt att påpeka att en av de större industrierna, Lear Corporation i Bengtsfors med flera hundra anställda, är Volvo personvagnars enda utomstående sekvensleverantör, dvs. med en högre precision än "just-in-time". När störningar under sådana transportbetingelser sker uppstår oerhörda kostnader då man äventyrar att Volvos Torslandafabrik kan bli stående.
Dalsland som exportlandskap
Skall man förstå Dalslands utsatta läge måste man ha en ingående kunskap om situationen. Att ett glesbefolkat landskap har särskilda svårigheter är uppenbart. Men därtill kommer att man har en förhållandevis stor tyngdpunkt i verksamheten på exportindustri och stort behov av fungerande transporter.
Enligt SCB:s statistikuppgifter kan man finna att medan rikssnittet per anställd inom exportverksamheter är knappt en miljon kronor är exportvärdet per anställd i Dalslands industri 1,2 miljoner eller nära 1/3 högre. Industrisysselsättningen är så hög som 52 %, vilket innebär att den totala exporten per yrkesverksam i vissa kommuner ligger så högt som mellan 500 000-600 000 kronor. Rikssnittet i motsvarande verksamheter är knappt 20 % som innebär att export per yrkesverksam i en sådan jämförelse blir betydligt lägre: Drygt 150 000 kr/anställd.
Vad landskapet behöver är självfallet ett lyft när det gäller eftergymnasial utbildning. Gymnasieskolorna har ökat i antal och förstärks, senast genom att Bengtsfors kommun har egen gymnasieskola. Sådan finns likaledes i Åmål och hantverksutbildningen Steneby i Dals Långed är på gång att få högskolestatus. Folkhögskola finns i Färgelanda kommun och intresset för distansundervisning på högskolenivå är tydligt och uppenbart. Vidare behöver telenätet ses över.
Järnvägstrafikens funktion måste upprätthållas på högre nivå. Det gäller såväl Vänerlänken uppemot Karlstad, Värmland och norrut (f.d. Bergslagens järnväg) och inte minst den nya satsningen på Norgeleden som kommer att dras strategiskt genom Dalsland. Här är det viktigt att man kan få del av denna snabbtågsled för persontrafik som innebär att man når Oslo och Göteborg på mindre än två timmar. Skulle tågstopp i Dalsland utebli skulle det upplevas som en orättvis behandling och ett besvärande handikapp, dels rent praktiskt i sak, dels också psykologiskt negativt. Därför är det angeläget att hela järnvägskonceptet på de båda järnvägslederna får ett sådant upplägg att inte minst behovet av persontransporter i högre grad kan tillgodoses än i dag.
Det måste konstateras att även om olika infrastrukturer får en nödvändig förbättring så kommer det att vara avgörande hur vägnätet utvecklas. Skall området och landskapet få en framtid krävs det bättre vägar. Under senare år har trafiken ökat - såväl persontrafik som tung trafik på Riksväg 45 och länsväg 172. Riksväg 75 som är klassad som en tung inlandsled har stort behov av kompletterande utbyggnad som gör att den håller god nationell standard och kan vara den viktiga pulsåder som behövs såväl inom landskapet som i de längre transporterna norrut samt söderut mot Älvdalen och Göteborg. När det gäller riksväg 172 så är den en allt viktigare trafikled när de historiska kommunikationslederna Dalslands kanal och järnvägen Mellerud-Bengtsfors-Årjäng inte längre är aktuella. Det visar sig att lastbilschaufförerna har upptäckt en god genväg genom Dalsland till Norge. Det är uppenbart att man får en snabbare tullhantering i Örje än vid andra gränspasseringar.
Pendlingen för arbetsresor är allt viktigare. Det finns i området 28 industriföretag med nära 3 000 anställda och en omsättning på bortemot 4 miljarder kronor. Av detta beräknas 3/4 gå på export. Hela verkstads- industrin och skogsbrukets förädlingsindustri är beroende av vägtranspor- terna. Den höga andelen tung trafik kräver hög vägstandard. Under senare tid har ett stort antal olyckor drabbat vägavsnitt som för länge sedan skulle vara permanentade i förbättrat skick men som fortfarande är provisoriska. För några veckor sedan välte en långtradare vid Kessviken sedan kurvan framför gamla järnvägsspåret blivit för stor. Det här upprepades flera gånger med olyckor för den tunga trafiken. Ännu svårare passager finns som t.ex. den branta kurvan vid Kråkviken. Där har flera långtradare vält det senaste året. Sammantaget är det dock den del av 172 som går mellan Kråkviken och Kessviken som är besvärlig. Problemen är uppmärksammade och Kommu- nikationsdepartementet har besökt området. Vägsträckningen här ändrades för ett 10-tal år sedan. Avsikten var att det tillfälligt skulle vara en väg- sträckning som innehöll två skarpa kurvor vid järnvägsövergångarna. Bäst vore att låta vägen hålla sig på västra sidan om järnvägen. Då hade man undvikit kurvan vid sjön, undvikit mossmarken och man hade sluppit ytterligare en skarp kurva vid Kessviken. Det är att beklaga att vägsträckan Bengtfors-Gustafsfors inte finns med i den tioårsplan för Vägverket som Länsstyrelsen för Västra Götaland tidigare fastlagt. Problembilden har ytterligare accentuerats och det fruktas i området att transporter med farligt gods är utsatta för en oerhörd olycksrisk då de bilar som gått av vägen som regel har voltat fullt ut.
Det behövs en upprustning som kräver att fördelningen och prioriteringen av vägmedlen ses över ånyo. Den berör också den allt viktigare turismen som behöver trafiksäkra leder i detta natursköna landskap och inte skall behöva drabbas av intrycket - som ofta blir bestående - att det dåliga vägnätet avhåller den viktiga turistströmmen till landskapet.
Den landskapsinteriör vi har tecknat som i hög grad också är en problem- bild är viktig att uppmärksamma. Regeringen har blivit påmind om det genom brev och uppvaktningar och riksdagen har tidigare från Folkpartiets sida aktualiserat de frågor vi här tagit upp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel för Vägverket omdisponeras så att väg 172 Bengtsfors- Årjäng får en sådan upprustning att farliga passager byggs bort och en god standard för godstransporter kan upprätthållas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksväg 45 får den förbättring som gör att avsnittet genom Dalsland når en godtagbar standard för en viktig riksled genom inlandet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tågstopp i Dalsland på det utbyggda järnvägsnätet beaktas och säkerställs,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tjällossningsskadornas omfattning begränsas genom en vägförstärkning av erforderligt mått så att näringslivets behov och den dagliga pendlingstrafiken säkerställs,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erforderlig upprustning av infrastrukturen i stort och den nya teletekniken snabbas upp i sin utbyggnad för att främja landskapets näringsliv och framtid.
Stockholm den 28 oktober 1998
Elver Jonsson (fp) Runar Patriksson (fp)