Värmlands näringsgeografiska samband med Västsverige, Norge och Bergslagen-Dalarna-Mälardalen är av central betydelse för kommunkationsplaneringen i länet. Samtidigt är bosättningsmönstret sådant att det kan ses som en handstruktur, med Karlstad i centrum. Därifrån utgår "fingrar" med bebyggelse och infrastruktur. Övriga orter får då roller av samverkande "pärlband" i systemet.
För serviceresor och arbetspendling mellan länets olika delar är det viktigt att strukturen förstärks med satsningar på de regionala tvärförbindelserna. Länets enkla och funktionella struktur ger goda förutsättningar för det regionala utvecklingsarbetet samt för att skapa och upprätthålla en god livs- miljö i Värmland.
Trafikmässigt domineras länet av trafikstråken mot Karlstadsregionen och transittrafiken genom länet.
Näringslivet har traditionellt ett mycket starkt internationellt inslag och därför är de största och tyngsta trafikflödena på vägsidan förlagda till E 18 samt riksvägarna 45, 61, 62, 63 och 64. På järnvägssidan är det Värmlands- banans del av sträckan Stockholm - Oslo och relationen Karlstad - Göteborg samt godstrafiken på f.d. BJ-banan som är speciellt viktiga för länets transportbehov. Sjötransporterna på Trollhätte kanal och Vänern är dock större än järnvägstransporterna till och från Vänerregionen, vilket vittnar om Vänersjöfartens betydelse.
Den nya storflygplatsen Gardemoen norr om Oslo, som nyligen öppnats, kommer att medföra ett ökat utbud av flygmöjligheter för framförallt västra Värmland och samtidigt få en viktig näringspolitisk betydelse för hela länet på temat Värmland - Gardemoens närmaste svenska län. Detta ger en ökad betydelse för riksväg 61 och därtill möjligheter att arbetspendla med tåg över riksgränsen. Sådan trafik bedrivs för närvarande på försök mellan Karlstad och Kongsvinger genom ett Interreg IIA-projekt.
Vänersjöfarten
Som tidigare påpekats är Vänersjöfarten mycket viktig för det värmländska näringslivet, bl.a. är det den enda realistiska transportleden för de i Karlstad tillverkade pappersmaskinerna och årligen transporteras drygt 3 miljoner ton gods på Vänern.
Tidigare har företrädare för Vänersjöfarten sökt uppmärksamma riksdagen och berörda länsstyrelser på de negativa konsekvenserna för den egna verksamheten av vissa förslag som ingick i den transportpolitiska propo- sitionen. Man avser i huvudsak kostnadslättnaderna för godstrafiken på järnväg och därmed ett bättre konkurrensläge för detta transportslag i förhållande till Vänersjöfarten.
I budgetpropositionen har regeringen i likhet med riksdagens trafikutskott noterat att frågan om Vänersjöfarten noga bör följas av Sjöfartsverket och den föreslagna Godstrafikdelegationen. Eftersom det är angeläget att förutsättningarna snarast klarläggs, bl.a. mot bakgrund av transportpolitiska propositionens förslag, anser vi att regeringen snarast tillsätter en utrednings- man som, efter samråd med de regionala intressenterna, kan komma med förslag till vilka åtgärder som behövs för att bibehålla den för länet viktiga Vänersjöfarten.
Gränsöverskridande infrastruktur
En kraftig expansion av norskt näringsliv har under en tid pågått och pågår fortfarande i det värmländska närområdet, Osloregionen och området runt den nya storflygplatsen Gardemoen. Från svensk och i synnerhet värmländsk synpunkt ger detta en ypperlig möjlighet att öka sysselsättningsgraden i länet. Dock fordras att infrastrukturen snarast klaras ut på bägge sidor om gränsen. Ett försök pågår nu i länet i ett Interreg IIA-projekt, där länstrafiken tillsammans med norska myndigheter bedriver pendeltågstrafik mellan Karlstad och Kongsvinger. Detta är än så länge en småskalig verksamhet och för att kunna bygga ut den till dess rätta värde fordras en bättre samverkan mellan Banverket och motsvarande norska myndighet. Detsamma gäller för vägnätet, bl.a. E 18 och Rv 61/riksvej 2, ett bättre samarbete vägmyndigheter emellan måste till, för att Sverige och Värmland ska kunna dra nytta av den tillväxtkraft som finns på den norska sidan. Hittills har endast kortare vägsträckor i länet åtgärdats på E 18 och det återstår många s.k. timglassträckor. En av de viktigaste att snarast förbättra är delen Töcksfors - Riksgränsen. Med den nya storflygplatsens tillkomst har också betydelsen av upprustning av Rv 61 och andra tvärförbindelser, t.ex. väg 239 över riksgränsen, fått en helt annan aktualitet. Vi förutsätter att Vägverket och Banverket tar dessa synpunkter med i kommande utarbetningar av nationella investeringar i väg- och järnvägssystemet.
Vägar i övrigt
Förutom som tidigare nämnts E 18 och RV 61 är det de övriga riksvägarna 45, 62, 63 och 64 som är behäftade med långa avsnitt av s.k. timglastyp. Det är mycket olyckligt att vägarna inte har likvärdig standard i hela sin längd. Bl.a. är detta ofta orsaken till långa köbildningar och därav omdömeslösa omkörningar i synnerhet under vintertid då vägarna i Värmland ofta är transitvägar för fjällturismen. Dessa "timglas" måste snarast byggas bort om tanken på en 0-vision i trafiken ska ha någon bärighet på vägarna i Värmland. Sysselsättningen i länet är i stor utsträckning fortfarande knuten till den tunga industrin, skog, järn, papper osv. Detta gör att behovet av god bärighet på det regionala vägnätet är mycket stort.
I den regionalpolitiska propositionen noterade regeringen att flera län i länsplanerna inte kunnat få utrymme för att genomföra bärighetsplanen på fem år enligt direktiven. Mot den bakgrunden avsåg man att komma tillbaka med förslag som skulle möjliggöra förkortad genomförandetid. I Värmland tvingades vi att lägga ut vår mycket omfattande bärighetsplan på sju år efter förhandlingar med näringslivet. Beskeden i propositionen var därför mycket efterlängtade. Vi konstaterar nu att frågan inte berörs i budgetpropositionen.
Det arbete som under en tid pågått att förstärka bärigheten på de sekundära vägarna måste fullföljas för att man fullt ut ska kunna ta tillvara de förutsätt- ningar för ökad tillväxt som näringarna har.
I den nationella planen finns anslaget 800 miljoner kronor för "övriga åtgärder". Anslaget handlar om investeringar på sådana vägar som behöver insatser, men vars trafikflöden etc. inte är av tillräcklig omfattning för att de enligt modellerna skall bli lönsamma. Till Vägverket Region Väst är i planen fördelat 185 miljoner kronor av detta anslag. Rv 45 nämns särskilt som lämplig för punktinsatser från detta anslag. I budgetpropositionen finns inte anslaget omnämnt överhuvud taget. Detta är en stor besvikelse, med tanke på behovet av punktinsatser genom Fryksdalen och norrut.
Det finns nu signaler om ytterligare minskningar för 1999 samt åren därefter. Detta innebär på vägsidan t.ex. ingen byggstart på något nytt objekt under de närmaste åren. Med tanke på att vårt stora objekt Kil-Fagerås måste fullföljas och att objektet Lidsbron-Råbäcken (bärighetsplanen) startat, är vi allvarligt oroade för att vi får en helt passiv länsplan.
Järnväg i övrigt
Värmland är ett landskap inte bara rikt på allehanda upplevelser och duktiga människor, länet är också relativt rikt på olika järnvägsspår, alltifrån stambanor till enkla bandelar till industrier och hamnar. Vi förutsätter att resultatet av tidigare riksdagsbeslut med anledning av tranportpolitiska propositionen snarast förverkligas även i vårt län. Då kan återigen mycket av vad den tunga industrin producerar och dess råmaterial fraktas på järnväg. För detta behövs upprustning av olika industrispår bl.a. Karlstad - Skoghall. Det behövs upprustning av Fryksdalsbanan och bangården i Kil, liksom att triangelspåret vid Nykroppa - Herrhult snarast förverkligas. Det tidigare påtalade samarbetet mellan svensk och norsk banmyndighet måste utvecklas så att snabbtågstrafik kan komma igång på hela sträckan Stockholm - Karstad - Oslo. I det sammanhanget är det för oss en svår motgång att nytt spår inte byggs inom planperioden mellan Vretstorp och Hasselfors. Här finns mindre kostnadskrävande lösningar som bör prövas för att möjliggöra kortare restid mellan länet och Stockholm. Bergslagsbanans upprustning är glädjande, men bör påskyndas och fullföljas i sin helhet ner mot Göteborg. En upprustning av hela Bergslagsbanan inkl. Norge- Vänernbanan skulle ge bättre förutsättningar för en idag något hotat persontrafik Karlstad-Göteborg. Vidare är länet mycket intresserat av att en förkortning av Vänernbanan kan komma till stånd under planperioden. Det gäller då den s.k. Vålbergssvängen, som skulle få positiva effekter på i synnerhet det regionala resandet från/till Karlstad.
Vad som också är eftersträvansvärt är att det skapas någon form av "vagnbolag" där olika entreprenörer kan hyra eller leasa in tågmaterial att länstrafiken får möjlighet att framdeles upphandla regional tågtrafik under riktiga former.
Kommunala flygplatser
I det transportpolitiska beslut riksdag antog under förra riksmötet fanns en för Värmland mycket positiv fråga, nämligen utökning av det statliga stödet till kommunala flygplatser. Vi förutsätter att detta nu blir riksdagens beslut och att 105 plus 10 miljoner kronor anslås till detta ändamål samt att den fördelningsprincip som skissades i transportpolitiska beslutet blir vägledande för den slutliga fördelningen, så att flygplatserna i Torsby och Hagfors får en rättvis fördelning i relation till andra kommunala flygplatser i landet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktursatsningar och kommunikationer i Värmland.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Torgny Danielsson (s) Ann-Kristine Johansson (s) Marina Pettersson (s)