Västra Götaland
Den 1 januari 1999 bildas den nya regionen Västra Götaland. Ett viktigt skäl för att bilda en sammanhållen västsvensk region är att kunna utveckla bättre fysiska kommunikationer inom Västsverige i relation till Göteborg, som ett givet nav för kommunikationer på väg, järnväg, flyg och båt. Skaraborg och särskilt den norra länsdelen har relativt långa avstånd till Göteborg, ca 20-25 mil.
Den nya regionen är en försöksverksamhet vad beträffar formerna för statens engagemang och hur dessa skall organiseras på ett effektivt sätt. Det är helt uppenbart att det är av riksintresse att den västsvenska regionens utveckling och funktion faller väl ut inför ev. kommande regioner i övriga riket. Det gäller inte minst då de direkt förestående problemen på kommuni- kationsområdet nu skall lösas. Därför bör regeringen nu i inledningsskedet, genom Vägverket, göra extra stora satsningar för Västra Götalands kom- munikativa funktion.
Den tunga godstrafiken på väg ökar
Det är helt otillfredsställande att tidsplanen för ombyggnaden av E 20 ännu inte är klar. E 20 är en av Sveriges tyngst trafikerade europavägar med godsfrakter från såväl norra Sverige som Mellansverige. Den tunga godstrafiken med internationella fordon är nu ett mycket stort inslag sedan avregleringen av kabotage är ett faktum.
E 20 betyder självfallet också mycket för godstrafiken från Skaraborg mot Göteborg. Med en ökad koncentration på Göteborg som Västsveriges centralort kommer persontrafiken också att öka ytterligare under de närmaste åren. Regeringen bör omgående redovisa finansiering och en tidsplan för E 20:s färdigställande inom 5 år.
Riksvägarna 44 mellan Götene och Uddevalla och riksvägen 49 mellan Skövde och Skara är också mycket tungt belastade av både fraktgods och persontrafik som knyts direkt an på E 20. Dessa riksvägar har stor betydelse för den dagliga pendeltrafiken inom länet. Regeringen bör samordna den ekonomiska prioriteringen för E 20, 44 och 49.
Stambanan och X2000- servicen
Skaraborg har idag mycket goda snabbtågförbindelser på stambanan med både Stockholm och Göteborg. Skaraborg har tidigare gjort en tydlig prioritering då man valt att snabbtåget vid varje passage skall göra ett stopp i Skövde. Det är många inom näringslivet som dagligen reser till Stockholm och/eller Göteborg. I detta sammanhang är det särskilt angeläget att tidiga morgontåg alltid, även under semestertider, stannar i Skövde så att arbetsresenärer hinner till Stockholm eller Göteborg till normal mötestid kl 10.00 alla vardagar.
Godstransporter till sjöss och miljön
Västra Götaland är Sveriges mest intensiva region för bl.a. verkstadsindustri, petroindustri och livsmedelsindustri. För dessa industrier och utskeppning för övrig väst- och mellansvensk industri är en effektiv funktion av hamnar och annan infrastruktur av mycket stor betydelse för näringsliv och sysselsättning i Sverige. Regeringen bör se det som ett riksintresse att utveckla och effektivisera dessa funktioner. Godstrafiken på Vänern bör därvid särskilt belysas och utvecklas.
Länsstyrelsen för Västra Götaland gör löpande kartläggning av väster- havets miljöstatus. Detta är ett område som väntas avslöja större miljö- problem än vad som tidigare varit känt. Att förbättra och bevara vattenmiljön i västerhavet är såväl ett svenskt riksintresse som ett internationellt intresse. Regeringen bör dels avsätta ekonomiska resurser för ytterligare kartläggning och analyser av västerhavets status men också planera för de ekonomiska satsningar som kommer att krävas för att förbättra redan kända miljöproblem i havet. Dessa miljöfrågor bör också lyftas fram i ett EU-perspektiv för gemensamma åtgärder inom unionen, så att vi därmed återfår en större del av vår avgift till EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering och tidplan för vägbyggnader i västra Götaland/Skaraborg och om att garantera en åretruntservice på SJ, som tillgodoser näringslivets behov att nå Stockholm och Göteborg till normala mötestider,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen i sin ekonomiska planering, och sitt agerande inom EU, beaktar de behov av insatser som behövs för att rädda västerhavets vattenmiljö.1
Stockholm den 26 oktober 1998
Holger Gustafsson (kd)
1 Yrkande 2 hänvisat till MJU.