Inledning
En väl fungerande infrastruktur är viktig för att människor skall ha möjlighet att på lika villkor ta sig fram och agera i samhället. Detta gäller också för våra företag. För att de skall kunna kommunicera och ta sig fram, samt distribuera på lika villkor, krävs ett bassystem för dessa funktioner som är konkurrensneutralt.
Kristdemokraterna välkomnar den huvudsakliga inriktning som proposi- tion 1998/99:95 anger. Med anledning av propositionen uppkommer emeller- tid ett antal frågeställningar som behöver kommenteras. Dessa frågor avser Post- och telestyrelsens roll i konkurrensfrågor, införandet av en definition av postal infrastruktur, postnummersystemet, adressändringar och eftersänd- ning.
Den postala infrastrukturen tillhandahålls idag inte på konkurrensneutrala villkor. Sedan avregleringen av postmarknaden har det uppkommit ett 80-tal nya företag som hittills endast erövrat 5 % av marknaden. Posten har fortfarande 95 % av marknaden. Detta indikerar att Post- och telestyrelsen har ett alltför begränsat uppdrag vad gäller konkurrensfrågor.
En förutsättning för konkurrensneutraliet är tillgänglighet till infrastruk- turen. Frivilliga överenskommelser mellan parterna har inte visat sig vara en framkomlig väg att få till stånd ett önskvärt samutnyttjande av infrastruk- turen, bland annat därför att den dominerande aktören på postmarknaden tillika är driftsansvarig för infrastrukturen och inte har något incitament att förhandla om samutnyttjandeavtal.
Definition av postal infrastruktur
Villkoren för tillgång till den postala infrastrukturen måste bli konkurrensneutrala. Vi föreslår därför att Post- och telestyrelsens huvudförslag till definition genomförs med undantag för den förskrivningsrätt som föreslås bli inskriven i postlagen. Vad gäller förskrivningsrätten, som finns i propositionen till postlagen 17 § om myndighetens rätt att utfärda föreläggande, menar vi att den är tillfyllest men att den även skall gälla eftersändning utanför eget distributionsområde.
Vi föreslår således att nedanstående definition införs i postlagen 3 §.
Med postal infrastruktur avses de system och anläggningar som samtliga postbefordringsföretag skall ges möjlighet att på lika villkor få tillgång till för upprätthållande av en effektiv och tillförlitlig postbefordran såsom postboxar, adressändring, postnummer och liknande anordningar.
Postnummersystemet
Av utredningen från Post- och telestyrelsen framgår att det finns ett missnöje med Posten AB:s förvaltning av postnummersystemet. Många intressenter anser att postnummersystemet framdeles bör förvaltas i myndighetsregi. Vi föreslår därför, i enlighet med Post- och telestyrelsens huvudförslag, att postnummersystemet överförs till Post- och telestyrelsen. Detta innebär att Post- och telestyrelsen får beslutanderätten över postnummersystemet och svarar för förvaltningen. Själva den praktiska hanteringen av postnummersystemet kan i sin tur upphandlas.
Adressändringar
En utgångspunkt måste vara att adressändringssystemet är tillgängligt för samtliga postoperatörer. Ett lämpligt sätt att åstadkomma detta är därför, i enlighet med förslaget i Post- och telestyrelsens rapport, att postoperatörerna bildar en ekonomisk förening som är öppen för alla operatörer. Föreningen bör finansieras av medlemmarna. I föreningen bör medlemmarna utöva inflytande i enlighet med de regler som uppställts i lagstiftningen om ekonomiska föreningar.
Eftersändning
I propositionen anges att den befintliga möjligheten för myndigheten att utfärda föreläggande för efterlevnaden av postlagen även gäller de nu föreslagna reglerna om tillgången till anläggningar för postöverlämning. Detta borde inte endast ha angivits för postboxanläggningarna utan även vad gäller villkoren för eftersändning utanför eget distributionsområde och s.k. privat eftersändning. Vi menar därför att riksdagen som sin mening uttalar att Post- och telestyrelsens förskrivningsrätt enligt postlagen 17 § även skall gälla villkoren för eftersändning utanför eget distributionsområde och s.k. privat eftersändning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka Post- och telestyrelsens roll i konkurrensfrågor,
2. att riksdagen beslutar att införa en definition av postal infrastruktur i postlagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om postnummersystemet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om adressändringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eftersändning.
Stockholm den 19 mars 1999
Dan Ericsson (kd)
Harald Bergström (kd) Ulf Björklund (kd) Amanda Grönlund (kd) Johnny Gylling (kd) Caroline Hagström (kd) Ulla-Britt Hagström (kd) Magnus Jacobsson (kd) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Mikael Oscarsson (kd) Tuve Skånberg (kd)