I förevarande proposition görs vissa förändringar i postlagen syftande till att förbättra tillgängligheten för andra postoperatörer till den postala infrastrukturen.
Postal infrastruktur
Även om regeringen tar vissa steg i rätt riktning så har regeringen avstått från att lägga förslag på vissa områden. Centerpartiet anser att frågor om den postala infrastrukturen är av stor betydelse för en fungerande posttjänst. Det kan därför övervägas att en legaldefinition av begreppet postal infrastruktur införs i postlagen. Såsom exempel på postal infrastruktur nämns system för postboxar, adressändring och eftersändning samt postnummer. Frågan om att införa en definition i postlagen om postal infrastruktur bör utredas ytterligare. Regeringen bör alltså snarast återkomma till riksdagen med förslag till lagändring. Post- och telestyrelsens rapport "Postal infrastruktur - postnummer, adressändringar, eftersändning och postboxhantering" kan tjäna som underlag. Frågan bör dock belysas i ett sammanhang av att möjligheterna till en daglig god postservice i hela landet inte äventyras. Detta bör ges regeringen till känna.
Adressändringar
Det framhålls av flera postoperatörer att de anser sig sakna inflytande över Svensk Adressändring AB (SvAAB) och att dess verksamhet också blivit sämre sedan Posten ensam blivit ägare till bolaget. Kritiken grundar sig till övervägande del på ett missnöje från övriga postoperatörer att SvAAB:s verksamheter i allt högre grad kommit att knytas till Posten och dess verksamhet. Exempel på detta uppges vara att SvAAB sedan Posten ensam blivit ägare till bolaget, uteslutande köper tjänster på postmarknaden av ägaren, Posten, att marknadsföringen av SvAAB och produktutvecklingen i SvAAB i viss utsträckning integrerats med Postens. Det synes vara inflytandefrågorna som är upphov till postoperatörernas missnöje. Den grundläggande idén och bolagets huvudinriktning på verksamheten ifrågasätts inte av postoperatörerna.
Det är inte tillfredsställande att Posten fortsätter att vara ensam ägare till SvAAB. Slutsatsen är att verksamheten bör överföras i annan regi än den nuvarande. De lösningar som är tänkbara är att antingen överföra SvAAB:s verksamhet att bedrivas i myndighet eller att formerna för ägandet av SvAAB ändras på ett sådant sätt att samtliga aktörer erhåller det inflytande över bolaget som kan anses önskvärt för att det infrastrukturella systemet för adressändringar skall kunna garanteras. I PTS utredning om den postala infrastrukturen föreslås att postoperatörerna bildar en ekonomisk förening som är öppen för alla postoperatörer. Föreningen bör finansieras av med- lemmarna genom insatser, och föreningen skall genom detta förvärva samtliga aktier i SvAAB. Centerpartiet anser att det är angeläget att frågan löses på ett sådant sätt att adressregister bryts ut och hanteras fristående från Posten. Om detta skall ske i myndighetsform eller på annat sätt bör prövas av en utredningsman. Detta bör ges regeringen till känna.
I samband med att riksdagen behandlar postlagen finns det anledning för riksdagen att uttala sina ambitioner vad gäller den lagstadgade kassaservicen.
Kassaservice
Betalserviceutredningen har nyligen föreslagit dramatiska försämringar i kassaservicen. Förslagen om att lantbrevbärarnas kassaservice skall dras ner från fem dagar i veckan till i princip en dag är ett dråpslag mot landsbygden. Det är uppenbart att utredningen inte förstått vad denna dagliga service betyder för möjligheter till lokal utveckling på landsbygden. En god post- och kassaservice genom lantbrevbärare är en förutsättning för en livskraftig landsbygd!
Den dagliga kassaservicen, dvs att vardagar kunna göra insättningar och uttag på konto och få enklare betalningsuppdrag utförda, är utomordentligt viktig. Förslagen om att dra in denna service skulle innebära en dramatiskt försämrad service för de cirka 700 000 hushåll som använder och får service från lantbrevbärarna.
Det är bra om riksdagen snabbt kan skingra de orosmoment som utred- ningen gett upphov till genom att tydligt deklarera sina ambitioner. För Centerpartiet står det klart att utredningen ej bör bli föremål för lagstiftning. Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna vad som här anförts om lant- brevbärarnas post- och kassaservice.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den postala infrastrukturen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Svensk Adressändring AB.
Stockholm den 18 mars 1999
Sven Bergström (c)
Eskil Erlandsson (c) Birgitta Carlsson (c) Viviann Gerdin (c) Åke Sandström (c)