Miljöpartiet de gröna har tidigare av krävt en samlad redogörelse till riksdagen för hur 2000-problemet hanteras (mot. 1997/98:Fö402). Vi hälsar nu med tillfredsställelse att riksdagen fått en sådan redogörelse.
Regeringen lämnar i skrivelsen en bild av det aktuella läget beträffande arbetet med IT-omställningen inför år 2000 i regeringen och de statliga myndigheterna. När det gäller de statliga sektorsansvaret och kommunernas omställningsarbete reser skrivelsen tyvärr fler frågor än ger nöjaktiga svar.
Kostnader för IT- omställningen inför år 2000
Ett krav från Miljöpartiet på den redovisning som nu givits var att den skulle innehålla vilka kostnader för IT- omställningen som kan beräknas samt hur dessa skall budgeteras. Det finns mycket knapphändiga kostnadsberäkningar i regeringens skrivelse. De totala kostnaderna för omställningsarbetet uppskattas till 1,1 miljarder kronor, men då har nästan hälften av de 180 myndigheterna inte gjort några kostnadsuppskattningar. En lång rad brister och osäkerheter i lägesbedömningen räknas upp i skrivelsen. Man konstaterar att det fortfarande finns "en betydande osäkerhet om vilka kostnader som omställningen kommer att innebära för de statliga myndigheterna". Regeringen förutsätter att myndigheternas omställningsarbete skall klaras inom befintliga ramar. Detta skrivs i slutet av år 1998, då ca ett år kvarstår och statsbudgeten för 1999 är lagd.
Man kan alltså konstatera att regeringen famlar i blindo beträffande kostnaderna för IT-omställningen. Man har fromma förhoppningar om att det klarar ut sig. Det är ingen vild gissning att påstå att det sannolikt inte räcker med 1,1 miljard kronor för att klara IT-omställningen. Det mycket osäkra läget beträffande kostnaderna för IT-omställningen är uppenbart oacceptabelt i en fråga som handlar om miljardbelopp.
Miljöpartiet kräver att regeringen snarast återkommer till riksdagen med en redovisning av IT-omställningens beräknade kostnader inom det statliga området och av vilka konsekvenser detta har för statsbudgeten.
Beredskap om IT- omställningen går snett
Regeringen redovisar uppenbara problem med styrningen av IT-omställningen inför år 2000. Man har upprepade gånger uppmärksammat och ställt krav på sina underlydande myndigheter att ta tag i problemen och redovisa analyser och resultat. Gensvaret från de statliga myndigheterna har varit anmärkningsvärt svagt. Det finns ingen analys i skrivelsen av varför regeringen inte förmår styra sina egna myndigheter i denna fråga. Regeringen meddelar att man under 1999 skall ställa krav på myndigheterna att alla verksamhetsinriktade system skall vara åtgärdade, testade och vara klara att tas i drift senast den 1 juni 1999.
Med hänsyn dels till den uppenbart svaga ledningsförmåga regeringen haft hittills, dels till den stora eftersläpning som finns i omställningsarbetet i de statliga myndigheterna, ställer Miljöpartiet frågan om regeringen verkligen lyckas uppnå driftklara, 2000-säkrade system inom drygt ett halvår som man föresatt sig? Följdfrågan blir då vad regeringen har för beredskap om man skulle stöta på ytterligare bakslag i arbetet? Vilka kraftåtgärder finns förberedda om det vid halvårsskiftet fortfarande finns samhällsfarliga IT- system i det statliga myndigheterna. Därom finns inget att läsa i regeringens redovisning.
När man sedan vidgar frågeställningen till att inte bara gälla de statliga myndigheternas egna system, utan också tar in kommunernas IT-omställ- ningsarbete samt myndigheternas sektorsansvar för fungerande samhälls- viktiga funktioner såsom hälso- och sjukvård, energi- och vattenförsörjning, transporter osv., så blir det redovisade läget ännu mer oroande. Regeringen konstaterar att med det underlag som finns i dag kan regeringen inte med säkerhet uttala sig om risken för störningar i de för samhället viktigaste sektorerna. Vidare bedömer regeringen att det är oroväckande att vissa kommuner inte kommit tillräckligt långt i arbetet. Kommunerna står ju för mycket viktiga funktioner som distributörer av el, värme och vatten, m.m. Miljöpartiet instämmer i bedömningen att utvecklingen är oroväckande, inte bara vad gäller kommunerna, utan också vad gäller myndigheternas sektorsansvar för samhällsviktiga funktioner.
Än mer oroväckande är enligt Miljöpartiets mening regeringens planerade åtgärder. Regeringen planerar åtgärder i form av informationsinsatser, uppföljningar och analyser för att åtgärda problemen under första halvåret 1999. Dessutom har regeringen uppenbarligen stor tilltro till att anpassningen skall främjas genom en lokal debatt som ger ett tryck från energiföretagens kunder. Även här måste vi ställa frågan: Vad har regeringen för beredskap om man skulle stöta på ytterligare bakslag i arbetet med att med information, uppmaningar och kundtrycksskapande debatt påverka kommuner och sektorsmyndigheter att ta sitt ansvar? Vilka kraftåtgärder finns förberedda om det under andra halvåret 1999 visar sig att omställningsarbetet för samhällsviktiga funktioner inte nått tillräckligt resultat?
Miljöpartiet menar att en situation där otillräckliga omställningsåtgärder för samhällsviktiga funktioner identifierats men där staten förhåller sig passiv inte kan accepteras. Vi antar att regeringen delar denna uppfattning. Vi vill därför under våren 1999 ta del av en redovisning av hur regeringen avser att agera om IT-omställningen inför år 2000 under andra halvåret 1999 fortfarande uppvisar brister som gör att samhällsviktiga funktioner inte kan garanteras och därmed hotas vid årsskiftet till år 2000.
Kärnkraftsreaktorerna och årsskiftet 1999/2000
Kärnkraftsreaktorer bör vara stoppade under timmarna kring årsskiftet 1999/2000 om inte alla delsystem i ett kärnkraftverks hela drift- och säkerhetssystem har funktionstestats fullt ut av en oberoende part, så att absolut säkerhet råder om att de inte reagerar "fel" för årtalet 2000, och om inte absolut säkerhet råder om att kärnkraftverket klarar andra störningar på elnät och andra försörjningssystem som kan befaras inträffa vid detta årsskifte.
Detta gäller givetvis alla kärnkraftsreaktorer i hela världen, men riksdagen kan bara ta ansvar för de svenska reaktorerna.
Effekterna av en allvarlig incident eller ett reaktorhaveri på grund av funktionsfel i något datorpåverkat system som beror på omställningen till årtalet 2000 måste vägas mot kostnaderna för att kärnkraftverken stoppas under timmarna kring årsskiftet 1999/2000. Effektbehovet under ca 36 timmar från nyårsafton 12.00 till nyårsdagen 24.00 torde vara lägre än under normala vinterdygn. Många kraftkrävande industrier bör kunna stoppas för planerat underhåll under den aktuella tiden. Detta förefaller rimligt, eftersom planerat underhåll normalt kräver längre stopptider än de 36 timmar det här är fråga om. Vattenkraft kompletterad med normal krafttillförsel från kraftvärmeverk bör därför räcka till för att klara den nödvändiga energitillförseln under de aktuella 36 timmarna. Några kondenskraftverk och gasturbiner kan hållas driftklara i beredskap.
Ett stort antal tänkbara incidenter både inom kärnkraftsindustrin och andra verksamheter har sin grund i mänsklig oförmåga att förutse vad en olycklig kombination av händelser kan få för effekter. Ytterligare ett antal tänkbara incidenter har sin grund i en oförmåga att reagera tillräckligt snabbt för att avbryta olycksbringande händelsekedjor som utlöses av oväntade händelser, respektive att i tid spåra felkällan och stoppa händelseutvecklingen eller länka den in i mindre olycksbringande banor. Vår bedömning är att riskerna för felfunktion i något drift- eller säkerhetspåverkande datasystem är väsentligt större vid omslaget till årtalet 2000 än de är normalt. Därför bör de svenska kärnkraftsreaktorerna vara stoppade under timmarna kring årsskiftet 1999/2000.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnader för IT-omställningen inför år 2000,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredskap om IT-omställningen går snett,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nödvändiga åtgärder vidtas för att de svenska kärnkraftsreaktorerna skall vara stoppade under timmarna kring årsskiftet 1999/2000.
Stockholm den 17 december 1998
Mikael Johansson (mp)
Gudrun Lindvall (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Matz Hammarström (mp)