Utvecklingen av informationssamhället går för närvarande mycket snabbt och förändringstakten är hög. Det är glädjande att Sverige har en tätposition när det gäller tillgången till och användningen av informationstekniken. Den tätpositionen vill vi behålla. Statens roll i detta arbete är mycket viktig och de nationella målen för IT-strategin som redovisas ligger rätt i tiden. Målet, att alla skall ha lika möjligheter att använda informationstekniken som ett medel för ökad kunskap, demokrati och rättvisa känns värdefullt. I regeringens proposition om IT i skolan framgår att vi satsar rejält på IT i utbildningsväsendet. Vad vi inte får glömma bort är att även förskolan numera är en del i det livslånga lärandet. Det är därför angeläget att resurser på sikt också fördelas till förskoleverksamheten så att alla barn har hunnit "smaka" på en dator och den nya tekniken innan de börjar förskoleklass och den reguljära skolan.
Regeringen behöver årligen följa upp besluten inom IT-området med statistik. Ett exempel är att redovisa att alla som avlägger lärarexamen verkligen har kunskaper om och egna erfarenheter av hur informations- tekniken kan användas i undervisningen. Andra exempel är den redovisning som vi får redan idag om hur många som har tillgång till IT-tekniken.
IT kan utveckla välfärden och öka livskvaliteten för många grupper i samhället. Jag tänker då speciellt på de funktionshindrade som genom viss anpassad teknik kan få full delaktighet i samhället. Här gäller det att inse att tekniken egentligen inte har några begränsningar utan pröva olika vägar som ger möjligheter för fler att delta.
IT inom konsumtionsområdet är mycket viktigt, eftersom det troligen inom bara några år kommer att revolutionera konkurrensmöjligheterna. Det är därför angeläget att konsumenterna får kunskap om hur man kan söka pris- och kvalitetsuppgifter på nätet. Detta kan lämpligast ske genom ett folkbildningsarbete med start inom våra ideella konsumentorganisationer.
Det handlar inte bara om regelverk med lagar och förordningar utan det handlar om att konsumenterna från början får vara med och forma den framtida möjligheten till konsumentinformation via nätet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av IT redan i förskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrade årliga redovisningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att initiera ett folkbildningsarbete om konsumenternas möjligheter med IT-stöd.
Stockholm den 19 oktober 1998
Eva Arvidsson (s)