Sammanfattning av regeringens proposition
Propositionen beskriver en strategi för det fortsatta arbetet med att förverkliga och genomföra barnkonventionen i Sverige. Barnkonventionen skall vara ett verktyg i arbetet med att gradvis förbättra barns villkor och barnperspektivet skall utvecklas så att barnens bästa verkligen sätts i centrum. Barnkonsekvensanalyser skall göras för statliga beslut som berör barn. Barnombudsmannens verksamhet och organisation skall ses över i syfte att stärka dess roll i genomförandet av barnkonventionen. Arbetet med att förankra barnkonventionens synsätt är långsiktigt och förverkligandet av konventionen i Sverige är en ständigt pågående process. Målsättningen är att konventionen och dess intentioner skall finnas med i allt beslutsfattande som rör barn inom stat, kommuner och landsting samt alla myndigheter och andra offentliga organ.
Inledning
Vänsterpartiet har under en lång tid arbetat med frågor som rör barnkonventionen. Vi ser därför med tillfredsställelse på att regeringen nu vill genomföra många av de förslag som vi har framfört. Vi ser detta som en början till ett ännu mer utvecklat arbete och vi vill ta tillfället i akt att framföra hur Vänsterpartiet anser hur det fortsatta arbetet skall fortsätta. I stort sett sammanfaller det med Rädda Barnens syn på arbetet med att få genomslag för barnkonventionen i hela landet.
Inledningsvis har vi också en anmärkning beträffande regeringens resone- mang när det gäller barnperspektivet. I propositionen sägs att "barnperspek- tivet skall i lämplig omfattning beaktas". Vänsterpartiet önskar ett förtydli- gande från regeringen på denna punkt och en analys av vad som kan vara en olämplig omfattning. Vi kan inte se i vilket sammanhang det skulle kunna vara till nackdel att ta fram ett barnperspektiv. Även byggandet för äldre kan ha ett barnperspektiv om en kommun exempelvis offrar en lekpark för ett seniorboende.
Inkorporering av barnkonventionen
Barnkommittén tog i sitt huvudbetänkande (SOU 1997:116) upp frågan om inkorporering av barnkonventionen. Majoriteten ansåg inte att konventionen borde inkorporeras. Tre reservanter intog en motsatt ståndpunkt och föreslog att konventionen skulle inkorporeras. Vänsterpartiet delar reservanternas inställning och anser att det är viktigt att inkorporera konventionen för att göra implementeringen effektivare än vad som är fallet om transformeringstekniken används.
Olämpligt med inkorporering?
En fördel med inkorporering är att barnkonventionen då automatiskt blir direkt tillämplig hos svenska domstolar och myndigheter. Den enskilde får på så sätt möjlighet att göra konventionens rättigheter gällande och domstolen eller myndigheten har att besluta i enlighet med konventionens bestämmelser. Barnkommitténs majoritet anför som argument mot en inkorporering att barnkonventionen innehåller många bestämmelser av generell karaktär och ett inte obetydligt inslag av målsättningsartiklar, som siktar till ett gradvist genomförande. Men som reservanterna anför finns det bestämmelser som är svepande och som anger åt vilket håll utvecklingen bör gå, men det finns också bestämmelser som är tekniskt och rättsligt detaljerade. Ett exempel är artikel 21 om internationella adoptioner och de krav som uppställs för att adoptionen skall anses ha gått rätt till.
Barnkonventionen innehåller inga för svensk rätt främmande principer. Riksdagsmajoriteten har tidigare flera gånger, med liknande motiveringar som barnkommitténs majoritet nu anför, avslagit motionsyrkanden om inkorporering av Europakonventionen. Nu har emellertid den konventionen varit inkorporerad och således utgjort en del av svensk rätt sedan snart tre år utan att några särskilda problem uppkommit i rättstillämpningen. Det förhåller sig också så att barnkonventionen inkorporerats i bl.a. Finland och Belgien och där haft stor betydelse vid avgörandet av enskilda fall.
EG-rättens förhållande till svensk rätt
När det gäller EG-rätten förefaller våra domstolar och myndigheter att i huvudsak ha lyckats väl att hantera de nya rättskällor vi fått som en följd av EU-medlemskapet. EG- direktiv, som innehåller tydliga rättigheter för enskilda, kan vara direkt tillämpliga vid nationella domstolar och myndigheter om en stat antingen inte alls eller bristfälligt implementerat ett direktiv. Här har varken regering eller riksdagsmajoritet tvekat att låta EG-rätten få direkt genomslag hos svenska domstolar och myndigheter och detta trots att förarbetena normalt är obefintliga eller ofullständiga och utan att någon anpassning gjorts till svenska förhållanden, svenskt språkbruk etc.
Domstolarnas tolkningsansvar
Barnkommitténs majoritet fruktar att en inkorporering skulle lägga ett alltför stort tolkningsansvar på domstolarna. En snäv juridisk tolkning skulle kunna bidra till att snarare försvaga än förstärka barnets rätt. Men om detta verkligen skulle inträffa och domstolarna skulle tolka barnkonventionen i inskränkande riktning kan problemet enkelt lösas genom att regering och riksdag utnyttjar rätten enligt konventionens artikel 41 att införa eller behålla nationella bestämmelser som går längre än konventionen när det gäller att förverkliga barnets rättigheter.
Transformering eller inkorporering?
Barnkommitténs majoritet anser att det är bättre att göra en ordentlig genomgång av våra lagar för att se huruvida de stämmer överens med barnkonventionen än att göra barnkonventionen till lag. Problemet är bara att metoden att efter hand genomföra lagändringar aldrig kan bli heltäckande eftersom nya situationer och problem ständigt kommer att uppstå. Barnkommittén har nu gjort en genomgång av den svenska lagstiftningen i förhållande till de krav barnkonventionen ställer. Kommittén ansåg att barnkonventionen i huvudsak väl återspeglades i den svenska lagstiftningen och föreslog förbättringar på de punkter där man konstaterat brister. Men att barnkommittén den 20 augusti 1997 ansåg att svensk lagstiftning efter några detaljförändringar skulle överensstämma med barnkonventionen innebär inga garantier för framtiden. Riksdagen ansåg den 21 juni 1990, när den godkände barnkonventionen, att den svenska lagstiftningen fullt ut uppfyllde de krav som barnkonventionen ställde. Detta visade sig senare ha varit en i hög grad förhastad slutsats. På samma sätt kommer barnkommitténs antagande om den svenska lagstiftningen relativt snart visa sig ha varit förhastat. Hela tiden kommer nya diskrepanser mellan den nationella lagstiftningen och barnkonventionen att dyka upp. Den enda möjligheten att få ett fullt genomslag i svensk rätt för barnkonventionen är enligt Vänsterpartiets mening att inkorporera den.
I Sverige har vi kommunalt självstyre, vilket innebär att många beslut fattas på en lokal nivå nära de berörda. Barnkonventionens tillämpning är därför väsentlig på den kommunala nivån. Men det övergripande politiska ansvaret för Barnkonventionens genomförande ligger hos staten. Barnkom- mittén, som utrett frågan om hur svensk lagstiftning och praxis förhåller sig till bestämmelserna i FN:s konvention om barnens rättigheter, uttrycker det på följande sätt i sitt betänkande Barnets bästa i främsta rummet:
Genomförandet av rättigheterna i Barnkonventionen är ett politiskt ansvar för landet. Inte bara för riksdag och regering utan för alla myndigheter och offentliga organ. Att genomföra barnens rättigheter handlar om politisk vilja. En avgörande faktor för hur Barnkonventionens bestämmelser genomförs i alla delar av landet och på alla nivåer är vilka styr- och kontrollsystem som utvecklas. Staten kan aldrig frånhända sig ansvaret för genomförandet av Barnkonventionen genom att t.ex. hänvisa till att ett visst område är ett kommunalt ansvar. Staten måste ha styrinstrument och uppföljningssystem som säkerställer att alla barn i landet verkligen tillförsäkras sina rättigheter i enlighet med Barnkonventionen. Och statens ansvar sträcker sig längre än så. (SOU 1997:116)
Regeringen skriver i sin rapport till FN på följande sätt: "Staten ansvarar för nationell uppföljning och utvärdering av verksamhetens kvalitet." Det finns alltså en del av ansvaret som inte kan delegeras till kommunerna. Vi anser att statens roll i arbetet med Barnkonventionen i dag är för svag och behöver förstärkas.
Kommunerna och barnkonventionen
Barnombudsmannen har ansvaret för att på ett generellt plan bevaka frågor som gäller barns och ungdomars rättigheter och intressen med utgångspunkt i FN:s barnkonvention. På det mer praktiska planet, om kommunerna lever upp till barnkonventionens regler eller inte, finns ingen enskild myndighet som har ansvaret. Det behövs redskap för att kommunerna själva i sitt dagliga arbete skall lyckas uppnå det barnkonventionen stadgar. Flera frivilligorganisationer som arbetar med barnfrågor ser kommunala handlingsplaner för barn och ungdomar som ett redskap för att komma till rätta med problemen att uppfylla barnkonventionens bestämmelser på den kommunala nivån. Vi anser att arbetet med kommunala handlingsplaner är väsentligt och att arbetet bör intensifieras. Vi föreslår därför att regeringen får i uppdrag att till riksdagen lämna förslag om hur kommunala handlingsplaner kan användas i arbetet med barnkonventionen i kommunerna.
Konsekvensanalyser av hur beslut påverkar barn
Det finns i dag många indikationer på att barnens situation har försämrats kraftigt under 1990-talet. Det behövs resurser och politisk vilja för att barnen inte skall bli de stora förlorarna i vårt samhälle. För att politikerna i riksdagen skall kunna se till att barnen inte blir förlorarna måste det finnas underlag som beskriver vilka konsekvenser ett beslut kan väntas få för barn. Här är ett exempel. Om regeringen till riksdagen lägger förslag om en minskning av anslagen till teaterverksamhet så bör det framgå hur hårt det kan slå mot barnteater. Utan analyser av vilka konsekvenser ett beslut får för barnen kan vi inte leva upp till barnkonventionen. Konsekvensanalyser behöver göras i större utsträckning.
Kriminalisera innehav av barnpornografi
Ända sedan slutet av 1970-talet har Rädda Barnen varit starkt engagerat i kampen mot sexuella övergrepp, bland annat via kampanjer mot sexturism och barnpornografi. Världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn antog i augusti 1996 en handlingsplan som även Sverige ställt sig bakom. Enligt den skall regeringen bland annat utarbeta lagar som fastställer straffrättsligt ansvar för handel med barnpornografi, inklusive innehav av sådana bilder. Vi betraktar innehav av barnpornografi som en pågående kränkning av det avbildade barnet. Vidare är det vår uppfattning att produktion, handel och samlande av barnpornografi kontinuerligt pågår, och att det också är en verksamhet som ökar. Varje barn har rätt att leva i ett samhälle där kränkningar av barn inte accepteras i någon form. Vi vill att innehav av barnpornografi kriminaliseras genom att riksdagen i höst fattar det andra beslut som behövs för en grundlagsändring.
Förhindra att barn utnyttjas på sexklubbar
Barn skall inte utsättas för sexuell exploatering eller riskera att utnyttjas sexuellt. Det är en självklarhet för de flesta, men tyvärr inte för alla. I Sverige utnyttjas unga flickor för striptease och liknande aktiviteter på sexklubbar. Lagen tillåter att ungdomar mellan 15 och 18 år "frivilligt" medverkar. Vi anser att reglerna i 6 kap. 7 § Brottsbalken ändras så att dessa barn får samma skydd som yngre barn mot att utnyttjas för posering och framställning av pornografiskt material.
Ta fram riktlinjer för undersökningar av barnmisshandel
För en del barn är inte hemmet den trygga plats det borde vara. Mellan 1984 och 1993 dog 82 barn mellan 0 och 14 år på grund av yttre våld. Statistiken visar att antalet anmälningar av barnmisshandel i Sverige tredubblats sedan 1985. I dag anmäls över 5 000 fall av barnmisshandel varje år! Även om delar av denna ökning beror på att fler anmäler misshandel än tidigare är ökningen stor. Under många år har våldet mot barn ignorerats i den politiska debatten. Därför har Vänsterpartiet återigen satt våldet mot barn i fokus. Regeringen har nu beslutat att tillsätta en parlamentarisk utredning angående barnmisshandel. Vi anser att regeringen bör ge Socialstyrelsen i uppdrag att skyndsamt utarbeta riktlinjer för dödsfallsundersökningar i alla fall där ett barn dött och där barnmisshandel misstänkts. Syftet är att undersökningarna skall ge mer kunskap och att upprepad barnmisshandel i familjen därigenom skall kunna förhindras.
Bygg barnanpassade besöksrum på kriminalvårdsanstalterna
Barn till föräldrar som sitter i fängelse är en stor, osynlig och bortglömd grupp. Få insatser är i dag direkt riktade till de intagnas barn, trots att forskning visar att de löper ökad risk att själva hamna i kriminalitet. Barn behöver båda sina föräldrar. Det är viktigt att komma ihåg att en människa som begår brott inte behöver vara diskvalificerad som förälder. Bland annat har vi verkat för förbättrade besöksförhållanden på landets fängelser. Vi vill att samtliga kriminalvårdsanstalter inrättar besöksavdelningar som är utformade för barnbesök.
Ta hänsyn till romska barns förutsättningar
I Sverige bor i dag omkring 20 000 romer, dvs. zigenare. De har högre barnadödlighet än många andra minoritets- och invandrargrupper, kortare livslängd, högre siffror i olycksfallsstatistiken, lägre levnadsstandard och lägre utbildningsnivå. Den svenska skolan erbjuder i dag ingen trygg studiemiljö för romska barn. De känner sig förnedrade och diskriminerade och har ofta svårt att följa med i skolarbetet, bland annat på grund av att den romska kulturen bygger på en muntlig tradition och den svenska skolan främst är inriktad på skriftliga prestationer. Många elever hoppar av skolan eller går ut med ofullständiga betyg.
Den kartläggning som gjorts av romska barns situation i Sverige och i Norden visar att det finns flera åtgärder som kan bidra till att trygga deras uppväxt och förbättra deras levnadsvillkor. Det är viktigt att stödja hela den romska familjen och arbetet bör göras tillsammans med romer. Både inom förskola och skola bör undervisningsmetoder arbetas fram som tar hänsyn till den romska kulturens muntliga karaktär. Romska lärare och elevassistenter bör finnas som förebilder. Vi anser att barnomsorg och skola skall ta hänsyn till de romska barnens förutsättningar och att deras särskilda behov uppmärk- sammas och tillgodoses.
Stärk funktionshindrade barns ställning i samhället
I Sverige har vi kommit långt, men inte tillräckligt långt, när det gäller funktionshindrades rätt till ett normalt liv. Vänsterpartiet arbetar för att barn med funktionshinder skall kunna delta i samhällslivet på sina villkor. För att nå dit strävar vi efter att stärka barnens rätt att höras och bli delaktiga i de beslut som berör dem själva. Vi anser dock att det finns mycket kvar att lära och diskutera när det gäller attityder till barn med funktionshinder och deras möjligheter att delta. Funktionshinder är ett vitt begrepp som innefattar både synliga och osynliga, fysiska och psykiska hinder. Samhället anger tonen och bestämmer graden av ett handikapp och påverkar därmed hur handikappat ett barn känner sig. Det är viktigt att behålla en helhetssyn där barnet - inte handikappet - sätts i centrum. Annars riskerar barnets verkliga behov och problem att bli förbisedda. Vi anser att barn med funktionshinder bör få större uppmärksamhet och att deras åsikter skall respekteras.
Se till barnets bästa i familjeåterföreningsärenden
I barnkonventionen står att ansökningar rörande familjeåterförening i flykting- och invandrarärenden skall behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt av konventionsstaterna. Vi anser att handläggningen av ansökningar om familjeåterförening här i Sverige inte uppfyller dessa krav. I dag är det mycket svårt för en barnfamilj som splittrats på grund av krig att återförenas här. Myndigheternas krav på att kunna bevisa släktskap är i många fall omöjliga att uppfylla. Ett exempel på de restriktiva reglerna var när Utlänningsnämnden i våras avsåg att avvisa två föräldralösa barn till krigets Uganda. Där hade de inte någon anhörig som kunde ta hand om dem, i Sverige fanns en faster som ville det! Vi vill att reglerna för återförening av familjer blir mindre restriktiva och mer humana, det vill säga att barnets bästa tillmäts större betydelse i bedömningen.
Förkorta väntetiderna för asylsökande barn
I Sverige finns tusentals barn som väntar på besked om de skall få stanna eller inte. Väntetiderna för asylbesked är oacceptabelt långa. För barn som bär med sig svåra upplevelser av krig, våld och förföljelse innebär ovissheten ett mänskligt lidande som inte bör finnas i ett humant och demokratiskt samhälle. Vi anser att barnfamiljer som väntat på besked om uppehållstillstånd i mer än två år skall få permanenta uppehållstillstånd i Sverige.
Statslösa barn
I dag finns ca 4 500 statslösa barn i Sverige. De har antingen fötts i Sverige som statslösa eller kommit till Sverige utan medborgarskap. Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till ett medborgarskap, särskilt i det fall barnet annars skulle vara statslöst. Vi anser att ett barn som är statslöst och bor i Sverige skall ha rätt att få svenskt medborgarskap, oavsett föräldrarnas medborgarskap. Enligt den svenska medborgarskapslagen kan en utlänning enligt huvudregeln ansöka om svenskt medborgarskap efter fem års hemvist i Sverige. En statslös person kan få dispens efter fyra år. Barn kan få svenskt medborgarskap i samband med att föräldrarna får det. En självständig ansökan från barnet kan inte göras förrän barnet fyllt 18 år. Vi vill ha en ändring i lagen så att statslösa barn kan få svenskt medborgarskap ett år efter det att de har fått permanent uppehållstillstånd.
Skapa en trygg skolmiljö
Många barn känner sig otrygga i skolan. En del vågar inte gå ut på rasten eller gå på toaletten, andra är rädda att bli mobbade av sina skolkamrater. En fjärdedel av alla barn har hunnit bli mobbade redan innan de gått ut lågstadiet. Det som saknas är ett tydligt vuxenstöd. Vi anser att barn har samma rätt som vuxna till en fungerande arbetsmiljö, både fysiskt, psykosocialt och studiemässigt! Skolan måste bidra till att skapa individer som visar respekt för människovärde och tolerans för andras åsikter. Vi anser att ansvariga politiker skall ge skolan förutsättningar att skapa en skolmiljö där barnen kan känna sig trygga och få tillgång till ett utökat vuxenstöd, både i undervisningen och på rasterna.
Öka elevinflytandet i skolan
Skolkommitténs slutbetänkande 1997 ger en mörk bild av elevernas möjlighet att påverka sin vardag. Sveriges elever anser att de varken i grundskolan eller i gymnasiet har något egentligt inflytande på vare sig undervisningen eller skolmiljön. Att de vill ha det står helt klart. I många fall har de dessutom större kunskap än skolpersonalen om till exempel mobbning, stölder, drogmissbruk och vandalisering. Det ingår i skolans uppgift att ta till vara elevernas kunskap och idéer och att få med dem i arbetet för att åstadkomma förbättringar i skolan. Vi anser att barn och ungdomar skall ha medinflytande i frågor som rör dem själva, och att deras unika kunskap om sin egen arbetsmiljö och egna förhållanden skall tas till vara.
Ge barnen kunskap om barnkonventionen
Vid sidan av kunskapsförmedlingen är en av skolans viktigaste uppgifter att låta barn studera och praktisera sina rättigheter redan från tidig ålder. Samtidigt skall de successivt lära sig ta ansvar och utveckla solidaritet med sina medmänniskor. Vi vill att skolan skall ta ansvar för att barn får kunskap om sina rättigheter och att barnkonventionen får en tydlig plats i läroplanen.
Ge alla barn lika rätt till dagisplats
Nästan hälften av landets kommuner tar ifrån barn deras dagisplatser om föräldrarna blir arbetslösa. Vi anser att det är en självklarhet att barn till föräldrar som blir arbetslösa får ha kvar sin plats i barnomsorgen. Det är cyniskt att plötsligt, på grund av en förälders arbetslöshet, rycka ett barn ur dess vardag och dess sociala sammanhang. Dels förlorar barnet en utvecklande miljö, dels försämras förälderns möjligheter att söka arbete och därmed återvända till arbetsmarknaden. Vi anser att alla barn som bor i Sverige skall ha rätt till en plats i barnomsorgen, oavsett om föräldrarna arbetar eller har blivit arbetslösa.
Stärk barnet i den rättsliga processen
Barn som kommer i kontakt med rättsväsendet, för att de till exempel är i konflikt med lagen, har blivit utsatta för övergrepp eller är med om en vårdnadstvist, har ofta svårt att komma till tals i detta sammanhang och bli respekterade för sina åsikter. Att barn skall kunna säga sin mening och få gehör i frågor som rör dem själva är en viktig del av FN:s barnkonvention. Vi anser att barnen skall få en starkare ställning i den rättsliga processen och att regeringen skall satsa på att kontinuerligt utbilda all personal inom domstolar, polis och åklagarväsende om vad barnkonventionen innehåller och vilka krav den ställer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett förtydligande av i vilka ärenden det kan vara olämpligt att ha ett barnperspektiv,
2. att riksdagen hos regeringen begär en förnyad prövning av en inkorporering av barnkonventionen i svensk rätt enligt vad i motionen anförts om den direkta tillämpningen i domstolar och hos myndigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala handlingsplaner,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvensanalyser av hur beslut påverkar barn,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av reglerna i 6 kap. 7 § brottsbalken enligt vad i motionen anförts om skydd för yngre barn mot att utnyttjas av sexklubbar,
6. att riksdagen hos regeringen begär att Socialstyrelsen får i uppdrag att utarbeta riktlinjer för dödsfallsundersökningar enligt vad i motionen anförts om ökade kunskaper om barnmisshandel,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnanpassade besöksrum på kriminalvårdsanstalterna,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om romska barn och deras möjlighet till en trygg uppväxtmiljö,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om funktionshindrade barns möjligheter att delta i samhällslivet och bli delaktiga i beslut som rör dem själva,
10. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av utlänningslagen för en generösare syn på familjeåterföreningsärenden,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler när det gäller asylsökande barn så att de efter två års väntan på besked får permanent uppehållstillstånd,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen så att statslösa barn får svenskt medborgarskap året efter det att de fått permanent uppehållstillstånd,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en trygg skolmiljö och utökat vuxenstöd,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevinflytande,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge barn kunskaper om barnkonventionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alla barns rätt till förskola,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka barn rätt att komma till tals i rättsliga processer.
Stockholm den 16 oktober 1998
Ingrid Burman (v)
Rolf Olsson (v) Alice Åström (v) Yvonne Oscarsson (v) Lena Olsson (v) Sture Arnesson (v) Tasso Stafilidis (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v)