Inledning
I propositionen beskriver regeringen en strategi för det fortsatta arbetet med att förverkliga och genomföra barnkonventionen i Sverige. I denna strategi ingår bland annat att barnkonventionen ska vara ett aktivt instrument och genomsyra allt statligt beslutsfattande som berör barn. Barnkonventionens budskap kan sammanfattas i tre ord: Barnen skall respekteras.
Kristdemokraterna välkomnar regeringens försök att driva processen framåt. Det har länge funnits behov av att finna former som kan möjliggöra att barnkonventionens målsättningar får genomslag i verkligheten och inte stannar vid enbart vackra deklarationer.
Barnkonventionen och familjerna
I FN:s barnkonvention sägs bland annat att konventionsstaterna ser på familjen som den grundläggande enheten i samhället och den naturliga miljön för alla dess medlemmars och särskilt för barnens utveckling och välfärd. Enligt konventionen bör familjen ges nödvändigt skydd och bistånd så att den till fullo kan ta på sig sitt ansvar i samhället. Vidare sägs att barnet, för att kunna nå en fullständig och harmonisk utveckling av sin personlighet, bör växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse.
Det är viktigt att påpeka att FN:s barnkonvention inte har kommit till för att ge föräldrar dåligt samvete för att de inte kan leva upp till de höga krav som konventionen ställer. Konventionen har kommit till för att utöva påtryckning på medlemsstaterna att ge föräldrarna de nödvändiga förutsätt- ningar som krävs för att de helt och fullt ska kunna ta på sig sitt ansvar i samhället.
I FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter stadgas i artikel 18 att:
Konventionsstaterna förpliktar sig till att respektera föräldrars och i förekommande fall förmyndares rätt att tillförsäkra sina barn den religiösa och moraliska uppfostran som står i överensstämmelse med deras egen övertygelse.
Att föräldrar vill göra det bästa för sina barn är en regel som gäller nästan helt utan undantag. Ingen känner sitt barn bättre än föräldrarna. Ingen kan bättre avgöra vad som är bäst för barnet än föräldrarna. Ingen kan snabbare observera om något går snett än föräldrarna. Föräldrarna bör få en betydligt starkare ställning än i dag. Deras betydelse för sina barn kan inte nog betonas. Denna grundsyn måste komma till uttryck i samhället. Föräldrarna måste exempelvis få en reell möjlighet att välja barnomsorgsform och ett rejält inflytande över barnomsorgens och skolans utformning. Alla former av barnomsorg måste ses som komplement till föräldrarnas omsorg och utgå ifrån vad föräldrarna anser vara bäst för barnen.
Vi har tidigare betonat att föräldrarna oftast är de vuxna som bäst vet vad barnen i familjen behöver. Det gäller både fysisk och psykisk omvårdnad, normöverföring och trygghet. Att barnet har nytta och glädje av en trygg familjegemenskap inser nog de flesta. Men också föräldrarnas självför- troende stärks när de känner att de får möjlighet att ge barnen det bästa de vet i livet.
All erfarenhet visar att stabila och fungerande familjeenheter är en förutsättning för ett gott samhälle. Det är därför viktigt att lagstiftningen utformas så att den innebär ett stöd för stabila familjerelationer. Lagstift- ningen kring äktenskapet spelar en grundläggande roll för samhällets upp- byggnad.
På dessa centrala områden så talar regeringens proposition med en bedö- vande tystnad. Vi letar förgäves efter skrivningar som i barnkonventionens anda lyfter fram betydelsen av de små nära gemenskaperna. Detta är en allvarlig brist som måste rättas till. Vårt samhälle behöver en "mer-tid-för- barnen-reform". Vårt förslag om ett beskattat vårdnadsbidrag är ett sätt att möjliggöra denna reform.
Barnplaner
Regeringen föreslår att kommuner och landsting bör bygga upp system för att bevaka att barns och ungdomars intressen finns med i beslutsprocessen. Exempel på vilka instrument som kan vara aktuella är speciella barnbilagor till budgeten respektive barn- och ungdomsplaner för att beskriva den långsiktiga inriktningen av barn- och ungdomspolitiken.
Regeringen vill inte lagstifta i denna fråga utan förlitar sig på att de enskilda kommunerna utifrån sina lokala förutsättningar på lämpligt sätt förverkligar barnkonventionens artiklar. Man ser Barnombudsmannen som en viktig resurs, vars roll bl a ska vara att sprida goda exempel när det gäller barnplaner av olika slag, barnkonsekvensanalyser och utvärderingsmodeller.
Vi vet att olika kommuner och landsting har kommit olika långt med barnperspektivet i sitt beslutsfattande, och vi delar regeringens uppfattning att det inte är nödvändigt att nu kräva en lagstiftning, utan att den utvecklingsprocess som är på gång får tid att verka. Barnombudsmannen bör kontinuerligt utvärdera arbetet och återkomma till riksdagen med rapporter som visar hur förverkligandet fortskrider. Visar det sig då att trögheten fortsätter får frågan om lagstiftning eventuellt lyftas fram.
Barnmisshandel
Mot bakgrund av att anmälda fall av barnmisshandel tenderar att öka vill regeringen tillsätta en parlamentarisk utredning angående barnmisshandel och därmed sammanhängande frågor. En fråga som i det sammanhanget måste uppmärksammas är problemet att endast två av tio vuxna reagerar och handlar när ett barn i deras närhet utsätts för misshandel, de flesta väljer att ignorera eller bagatellisera. Detta enligt uppgifter från Bris. Det är inte möjligt att bygga ett gott samhälle så länge de små nätverken och de civila strukturerna brister på detta sätt. Offentliga insatser som polis och socialsekreterare kan aldrig ersätta utan bara komplettera det egna personliga engagemanget i dessa sammanhang. Den kommande utredningen bör därför ha som en prioriterad uppgift att närmare analysera hur de civila krafterna ska stimuleras i arbetet för att förebygga och uppmärksamma när barn far illa.
Barn med föräldrar i fängelse
Mer än hälften av de som vistas på våra anstalter runt om i landet är föräldrar. Vi har flera gånger tidigare motionerat om att situationen för de barn vars föräldrar är på anstalt ska förbättras. Det finns inte många framsteg att redovisa från regeringens sida. Besökslägenheter har inrättats vid några anstalter och några besöksrum som är anpassade för barn i olika åldrar ska iordningställas under året. Regeringen avser också att ge ett tilläggsuppdrag åt Kriminalvårdsstyrelsen och Socialstyrelsen att inom pågående översyn analysera familjehemmens roll i sammanhanget.
Detta är dock inte tillräckligt och vi vill hänvisa till den motion som den tvärpolitiska barngruppen med Inger Davidson (kd) som förstanamn lade med anledning av detta problemområde (mot. 1997/98:Ju506). De hemställ- anskrav som då anfördes om barnkonventionens intentioner för barn vars föräldrar vistas på anstalt, behovet av anpassning av anstalterna, barn- psykologisk expertis etc är fortfarande aktuella.
Hälso- och sjukvårdsfrågor
Internationellt sett så mår de svenska barnen mycket bra fysiskt sett. Vi har till exempel en mycket låg spädbarnsdödlighet och detta är något som vi ska slå vakt om. Enligt folkhälsorapporten 1997 har folkhälsan för flertalet svenskar förbättrats. Barn och ungdomar i Sverige har en mycket god fysisk hälsa. Det finns dock oroande tecken på att denna positiva utveckling kan komma att brytas på vissa områden, främst vad gäller den psykiska hälsan och levnadsvanorna. Att ensamstående med barn fått det ekonomiskt och socialt svårare, och allt fler barn bor i familjer där en eller båda föräldrarna är arbetslösa kan på sikt leda till problem för barns och ungdomars hälsa och välbefinnande. Den sociala ojämlikheten beträffande hälsa kvarstår och andelen ungdomar som prövat narkotika, druckit mycket alkohol eller har olika psykiska besvär har ökat under 1990-talet. I den samlade bedömningen säger man att det finns anledning att särskilt uppmärksamma barns och ungdomars situation i dagens Sverige både vad gäller deras problem med att komma in på arbetsmarknaden och att deras tidigare positiva utveckling ifråga om levnadsvanor brutits.
Samma bild tonar fram i Socialstyrelsens rapport som nyligen presenterats. Där framgår det att socialtjänsten tvingas ägna mer tid åt att utreda än att hjälpa. Antalet anmälningar om barn som far illa ökar, det görs allt fler barnavårdsutredningar. Generellt sett har kommunerna låtit denna sektor vara fredad från besparingarna, men trots detta står inte resurserna i proportion till behoven.
Regeringen bör därför mot denna bakgrund snarast presentera ett åtgärdsprogram för att möta problemen som den psykiska ohälsan hos barn orsakar.
När det gäller skolhälsovården så är den en mycket viktig resurs för att förebygga ohälsa och det är av stor betydelse att den får utvecklas. Skolhälsovården har organiserats på olika sätt i olika kommuner och det har fört med sig viss ojämlikhet. På ena sidan kommungränsen kan det fungera på ett sätt medan det kan vara helt annorlunda i grannkommunen. Utformningen och resurserna till skolhälsovården utgår ofta från enskilda rektorers bedömningar eftersom de fördelar pengarna. Hur kunniga dessa än är, har de sällan nödvändig vårdkompetens för att göra dessa avvägningar och ska därför inte tvingas ta detta ansvar. Vi vill lyfta fram behovet av nationella riktlinjer vad beträffar dels skolhälsovården, dels skolpsykolo- gerna, vilket saknas i dag. Dessa riktlinjer bör undanröja den ojämlikhet som råder mellan olika kommuner vad gäller tillgång till skolhälsovårdande resurser.
Det internationella perspektivet
Regeringen föreslår att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att belysa det medicinska omhändertagandet för asylsökande barn. Det är i princip den enda internationella utblick regeringen gör i sin proposition, vilket är en brist.
Vi menar att det finns många frågor med bäring på det internationella perspektivet som regeringen glömmer bort. Dit hör att barn till asylsökande föräldrar ska vara berättigade till barnomsorg. Vidare att asylsökande barn och barn som av annat skäl söker uppehållstillstånd ska ha samma rätt till utbildning som barn som är bosatta i Sverige. Det behövs också en upp- följning av hur utlänningslagens nya bestämmelser om barnets bästa tilläm- pas i praktiken. En ändring behövs i medborgarskapslagen i syfte att underlätta för statslösa barn att efter en viss tids hemvist i Sverige få svenskt medborgarskap. UD och Sida bör få i uppdrag att utveckla särskilda riktlinjer för hur barnperspektivet ska kunna uppnås i biståndsarbetet. Dessutom bör regeringen uppmärksamt bevaka regionala överenskommelser/traktat så att de innehåller en barnsyn som stämmer med barnkonventionen.
Barnkonventionen och framtiden
Det har gått cirka tio år sedan FN:s barnkonvention antogs. Den rapport som Barnombudsmannen kom med förra året visade dock att bara en fjärdedel av kommunerna hade behandlat konventionen på något sätt, vilket visar att den har haft svårt att få fäste. Nästan nio av tio kommuner uttryckte i BO:s rapport ett behov av mer stöd i sitt arbete med hur barnkonventionen kan tillämpas.
De kommande tio åren får inte hålla samma låga takt i processen. Barnombudsmannen föreslås av regeringen ha det övergripande ansvaret för genomförandet av barnkonventionen. Barnombudsmannen bör få i uppgift att årligen rapportera till riksdagen hur förverkligandet av konventionen fortskrider.
Det är därutöver viktigt att kommunerna har tillräckliga kunskaper och ekonomiska resurser så att detta inte ska utgöra hinder för barnkonventionens förverkligande. De senaste årens åtstramningar i kommunerna måste ersättas av offensiva satsningar på barnen, som är vår gemensamma framtid. När det gäller storleken på de kommunala bidragen från staten så återkommer vi i samband med att budgetpropositionen för 1999 ska behandlas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnmisshandel,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om situationen för barn vars föräldrar vistas i fängelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för att möta den psykiska ohälsan bland barn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av nationella riktlinjer för skolhälsovården,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnkonventionen och det internationella perspektivet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Barnombudsmannen bör rapportera till riksdagen årligen om hur förverkligandet av barnkonventionen fortskrider.
Stockholm den 9 oktober 1998
Chatrine Pålsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd) Rolf Åbjörnsson (kd)