Inledning
Den enskilda människan är liberalismens utgångspunkt. Målet är hennes frihet och livschanser. Den enskilda människans frihet har alltid sina begränsningar. Enligt en liberal syn skall inte människan kunna upphäva sin egen frihet eller skada andra människors frihet. Liberaler har alltid insett att friheten är begränsad och att det sociala ansvaret för sig själv och sina medmänniskor är en omständighet som inskränker en annars ohämmad personlig frihet. Det är det som är den ideologiska grunden för att vi i Folkpartiet vill ha en restriktiv politik mot droger.
Riksdagen behandlar varje år frågor om missbruk och beroende av olika droger. På senare år har även doping och spelberoende aktualiserats. När det gäller narkotikapolitiken råder enighet om att målet för den svenska narkotikapolitiken är att skapa ett narkotikafritt samhälle. Däremot råder olika syn på utvecklingen av metadon- och sprututbytesprogram. Beträffande tobak och alkohol råder politisk enighet om att man måste minska skade- verkningarna men när det gäller val av metoder finns åsiktsskillnader. Steget från riksdagsbeslut till konkret handling är stort. Politiken måste förankras hos människorna ute i samhället och den måste nå alla. Ungdomarna är en särskilt viktig grupp i det sammanhanget. Det kräver ett aktivt opinions- och informationsarbete på en rad nivåer av såväl professionella som frivilliga.
Varför utvecklas beroende och missbruk?
Under senare år har forskningen gjort stora framsteg. Den börjar nu kunna ge svaret på frågan varför en del människor utvecklar beroende till och missbruk av ämnen som tobak, alkohol, narkotika och vissa läkemedel. I princip är det samma förstärkningsmekanismer som leder till drogmissbruk vilka också ligger bakom utvecklingen av andra tvångstillstånd, t ex spelberoende. Alla påverkar den grupp hjärnceller i hjärnans innersta som brukar kallas hjärnans belöningssystem. De stimulerar på olika sätt utsöndringen av dopamin, som är nödvändig för att hjärnceller skall kunna kommunicera med varandra.
I grunden är det fråga om naturliga belöningssystem som vi behöver, t ex för att kunna känna tillfredsställelse, njutning och spänning av "naturliga" aktiviteter som måltider, sex och fritidssysselsättningar. Men dessa belö- ningssystem kan rubbas och sättas ur spel. Droger och exempelvis tvångs- mässigt spelande eller ätstörningar kan rubba de naturliga belöningscirklarna. När man använt droger en tid förändras nervcellerna i belöningssystemet med resultat att suget efter drogen stannar kvar mycket länge efter det att brukaren har slutat, i värsta fall hela livet.
Det finns också forskning som tyder på att ärftliga faktorer kan spela roll för benägenheten att utveckla beroende. Det kan inte uteslutas att drogmiss- bruk hos modern kan medföra förändringar i fostrets hjärna och påverka känsligheten för olika droger och läkemedel när barnet når vuxen ålder.
En viktig del av behandlingen av beroendetillstånd är att försöka återställa dessa rubbade belöningssystem till sin normala nivå. Här pågår forskning men ännu återstår mycket att göra innan man kan omsätta forsknings- resultaten i praktiskt behandlingsarbete.
Allra viktigast är dock att förebygga att beroende och missbruk uppstår. Då är det viktigt att känna till sambanden mellan de olika beroende- och missbruksframkallande drogerna. Under senare år har forskning presenterats som stöder antagandet att rökdebut i unga år kan vara en inkörsport till missbruk och droger senare i livet. I en undersökning i Malmö omfattande elever i årskurs 2 på gymnasiet fann man att nästan två av tre rökare, drygt en av tre feströkare och en av 13 ickerökare hade använt narkotika. Ingen av de alkoholfria tonåringarna, två rökare och 25 ickerökare, hade använt narko- tika. Samtliga narkotikaanvändare och feströkare drack dessutom alkohol. I samma underökning visades att tre av fyra skolungdomar gjorde sin narkotikadebut med haschrökning. Omkring nio av tio narkomaner debuterar med hasch. Så länge man inte lärt sig att dra halsbloss via cigarettrökning röker man inte heller hasch. Halsblosset är nämligen en förutsättning för att man skall kunna tillgodogöra sig haschets effekter. Liknande resultat har också redovisats i en amerikansk undersökning över vägarna in i kokain- missbruk. 65 % hade börjat med cigaretter och 35 % med alkohol/öl innan de började missbruka kokain. Ingen hade börjat använda kokain utan att tidigare ha använt tobak/alkohol.
Tobak
Nikotin i tobak är ett av de mest beroendeframkallande ämnen vi känner till. Forskning över tvillingars tobaksbruk tyder på att ärftliga skillnader mellan individer har betydelse för att man skall börja röka. Individer som är utåtriktade, neurotiska, depressiva eller som söker nya upplevelser löper större risk än andra att pröva på att röka. Personlighetsfaktorer tycks vara av mindre betydelse för om man fortsätter att röka eller ej. Av vikt är däremot om man utvecklar nikotinberoende eller inte. Nikotinberoendet är olika uttalat hos olika individer, vilket kan bero på att det delvis är genetiskt styrt. Beroendet kan bli så starkt att människor inte vill sluta röka eller tror sig inte kunna klara av att sluta. En rökare fortsätter att röka för att erhålla nikotinets positiva effekter, men också för att undvika de negativa som tar sig uttryck i abstinensbesvär. Omkring 80 procent av dem som slutar röka upplever sådana besvär.
Världshälsoorganisationen (WHO) ser tobaksbruket som ett av världens största hälsoproblem som drar med sig mycket stora kostnader. Enligt Världsbanken kostar tobaksbruket årligen 200 miljarder dollar (1993) varav hälften av kostnaderna drabbar utvecklingsländerna. Tobaksbruket betraktas som ett av de tre största hoten mot en hållbar utveckling i världen. Världs- banken drar slutsatsen att en av de mest lönsamma insatserna inom hälso- och sjukvården är tobaksprevention.
Tobaksbruk påverkar ungdomar på många sätt. På grund av exponering för tobaksbruk redan i moderlivet kan barn påverkas redan innan de föds. De har lägre vikt och risken för vissa missbildningar är ökad. Nyligen har en australisk undersökning presenterats som funnit att mammans rökvanor kan vara orsaken till att en fjärdedel av barnen uppvisar utåtagerande problema- tik. Orsaken kan vara att fostrets nikotinreceptorer förändrats av moderns cigarettbruk.
Trots vetskapen om riskerna för fostret röker fortfarande 16 % av svenska kvinnor vid graviditetens början. Knappt en tredjedel av dessa lyckas hålla upp med rökningen under resten av graviditeten. Det visar hur svårt det är att upphöra med bruket och vikten av att aldrig börja.
Exponering för tobaksrök har visats öka risken för tidig spädbarnsdöd och för utveckling av astma och infektioner bl a i mellanörat med hörselskada som följd.
Att rökning ökar risken för olika cancerformer är välkänt. Särskilt oroande är nu ökningen av lungcancer bland kvinnor.
Rökning är den viktigaste orsaken till emfysem och kronisk luftrörskatarr. Vid fortsatt rökning blir andningssvårigheterna så svåra att syrgasbehandling krävs. Trots detta slutar mycket få patienter att röka.
Rökning är också den viktigaste orsaken till cirkulationsstörningar i benen. Den ökar riskerna för komplikationer vid sockersjuka och försämrar prognosen ytterligare vid vissa cancerformer.
En patientgrupp som inte uppmärksammats tillräckligt tidigare är alkohol- och drogmissbrukare som oftare dör av rökningens skadeverkningar än av sina andra missbruk.
Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) samman- fattar situationen för rökare så här:
Var fjärde rökare kommer att avlida till följd av rökningsrelaterade orsaker redan i medelåldern, dvs i 25 till 69 års ålder. I Sverige motsvarar detta att tolv procent av alla dödsfall bland män och fyra procent av alla dödsfall bland kvinnor är relaterade till rökning. Denna andel ökar nu bland kvinnor medan den avtar bland män. Därutöver tillkommer det faktum att rökare drabbas av många sjukdomar som en direkt eller indirekt följd av sin rökning.
WHO har formulerat ett tiopunktsprogram som Sverige anslutit sig till för att minska tobaksbruket. Det inbegriper bl.a. förbud mot försäljning av tobak till barn och ungdom. Både direkt och indirekt reklam skall förbjudas liksom sponsring av olika aktiviteter.
Tobakspriset skall öka mer än konsumentpriserna i övrigt t ex genom höjda skatter. En del av tobaksskatten bör gå till insatser för att förebygga tobaksbruk. Flera länder, bl.a. Finland, Island, Australien och flera delstater i USA, har infört en särskild avgift på tobaksvaror, ibland definierad som en viss andel av tobaksskatten. De resurser som skapas genom denna avgift satsas på intensifierad informationsverksamhet, dels i skolprogram o.d., dels via massmediakampanjer (främst "motreklam" mot rökning i TV och radio). Förutom att en sådan avgift ger resurser till information, är den också en samhällelig markering av tobaksskadornas allvar och påverkar samhälls- klimatet kring rökningen.
Människor skall ha rätt till en tobaksfri miljö. Mycken vikt läggs vid hälsoupplysning och attitydförändringar. Alternativa grödor skall erbjudas tobaksodlarna. Det är något som Sverige drivit i EU och bör fortsätta att driva liksom att tobaksodling inte längre skall subventioneras.
WHO har också antagit en resolution om en internationell konvention om tobakskontroll. I den tar man upp åtgärder mot smuggling, tobaksreklam, prissättning, rapportering om produktion, försäljning, import och export av tobaksvaror samt testning av tobakens kvalitet.
Folkpartiet anser att det är av största vikt att WHO:s tiopunktsprogram och internationella konvention genomförs i Sverige och att det inte stannar som vackra ord i ett dokument.
Tobaksrökning är det största enskilda förebyggbara folkhälsoproblemet i vårt land. SBU har fört fram en rad rekommendationer om hur man skall kunna hjälpa dem som använder tobak att sluta med sitt bruk.
Vetenskapliga studier visar att enkla frågor från sjukvårdspersonal om rökvanor, kopplade till bestämda besked om att sluta röka samt råd om nikotinersättningsmedel är kostnadseffektiva om det sker som rutin. Men det kräver att sjukvårdspersonalen själv vill föregå som förebild och vill bidra till förändringar. Såväl allmänläkare som tandläkare kan åstadkomma mycket om de tar ett ansvar för att hjälpa sina patienter med rökavvänjning.
Inom de delar av sjukvården där man arbetar med patienter vars sjukdomar förvärras av rökning är det extra viktigt att personalen ökar sin kompetens om rökavvänjning och i högre grad erbjuder eller remitterar rökande patienter till rökavvänjningsprogram.
SBU understryker också vikten av spridning av kunskaper om rökavvänj- ning och att särskild kompetens i dessa frågor bör finnas i varje sjuk- vårdsregion.
Slutligen för SBU fram behovet av fortsatt forskning för att utveckla modeller för rökavvänjning som gäller för grupper där rökning ökar, framför allt för skolungdomar och lågutbildade kvinnor. Fortsatt forskning om nikotinberoendets orsaker samt utveckling av läkemedel och andra behand- lingsmetoder mot tobaksberoende är också av största vikt.
Folkpartiet anser att alla SBU:s förslag bör stödjas
Sedan några år har vi i Sverige en tobakslag som efterlevs i huvudsak väl men det finns några problem. Vi har en åldersgräns för utköp av tobak men av de rapporter vi får tycks denna åldersgräns inte respekteras. Därför föreslår vi att man inför en kommunal registrering av dem som säljer tobak och att man för detta tar ut en tillsynsavgift på samma sätt som man tar ut tillsynsavgifter i annan kommunal verksamhet.
Problem förekommer också med att hålla skolgårdarna, särskilt vid gymnasieskolorna, rökfria. Här bör göras särskilda insatser för att hålla skolan rökfri. Skolan som förebild är oerhört viktig i det tobakspreventiva arbetet.
Regeringen beslöt i juni 1998 att avsätta 10 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden för första året i en större satsning på förebyggande insatser mot tobaksrökning. Pengarna som disponeras av Folkhälsoinstitutet (FHI) skall främst användas som projektstöd till ideella organisationer vars målgrupp är barn och ungdomar. Totalt kommer regeringen att satsa 30 miljoner kronor under en treårsperiod. Vi stöder denna satsning men vill samtidigt påpeka att det är viktigt med långsiktiga satsningar för att minska tobaksbruket. Av det följer att den enhet som arbetar med tobaksfrågor vid FHI liksom de organisationer som har som sin enda uppgift att arbeta med tobaksföre- byggande arbete garanteras adekvata resurser och en långsiktighet i den ekonomiska planeringen.
Alkohol
Målet för den svenska alkoholpolitiken är enligt Folkpartiet att skapa respekt för alkoholen och därmed minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Det innebär är att vi vill minska totalkonsumtionen och som medel bevara detaljhandelsmonopolet och en hög skatt på alkoholhaltiga drycker samt genomföra insatser mot svartspriten och smugglingen. Vi vill att undantaget beträffande införselregler i EU skall bibehållas och att alkoholhandelsutredningen skall genomföras. Till detta kommer genomförande av den nationella handlingsplanen för alkohol- och narkotikaförebyggande arbete.
Tyvärr finns i dag oroande signaler om en ökande alkoholkonsumtion bland allt yngre ungdomar. Särskilt oroande är ökningen bland flickor och att det framför allt är de lättillgängliga dryckerna folköl, starköl och illegala alkoholdrycker (svartsprit/hembränt och smuggelsprit) som används. Respekten för alkohol som vanebildande dryck vilken kan leda till missbruk tycks låg i ungdomsgrupperna.
En forskargrupp ledd av Eckart Kühlhorn har i en rapport redovisad hösten 1997 kommit fram till att 35 procent av all sprit som dricks i Sverige är illegal. Forskargruppen anser att den illegala spritmarknaden spelar den avgörande rollen som leverantör av sprit till våra alkoholproblematiker.
Spritsmugglingen har ökat kraftigt under senare år. Tullen har gjort stora insatser mot svartspriten, i varje fall om man räknar i beslag. Forskargruppen kommer ändå fram till att det är den hembrända spriten som har den största marknadsandelen. Orsakerna till att den svenska alkoholpolitiken hotas av den illegala marknaden är sannolikt flera. Insmugglingen på grund av EU- medlemskapet är omfattande men det problemet borde man kunna komma till rätta med genom ökat samarbete inom EU.
Förklaringen ligger sannolikt i att hembränningen varit en lågprioriterad fråga, både politiskt och inom polisen. Upptäcktsrisken är liten och på- följderna låga. Då är det inte konstigt att hembränning i den allmänna opinionen ses som en ganska obetydlig förseelse.
Det är därför uppenbart att det behövs ett kraftfullt opinionsbildande arbete för att bryta den negativa utvecklingen främst hos yngre och att dessa insatser inte får dröja. I Norge har en flerårig stor kampanj mot hembränning, smuggling och annan olovlig sprithantering genomförts. Bakom kampanjen står flera departement och myndigheter. En utvärdering konstaterar att kam- panjen givit positiva resultat både vad gäller den illegala sprithanteringens omfattning och norrmännens attityder till denna verksamhet. Det visar också att man måste hålla på under en längre tid för att få effekt av sina insatser.
Men informationskampanjer mot svartsprit är inte tillräckliga och då är det inte skattesänkningar och att göra alkoholen mer lättillgänglig som är lösningen.
Om man vill få bort svartspriten är det skärpt kamp mot spritkriminaliteten det handlar om. Tre kategorier av brott är prioriterade i polisens verksamhet: narkotikahandel, ekonomisk brottslighet och våldsbrott. Arbetsgruppen mot svartspriten lade fram en rad förslag, av vilka det viktigaste var att även kampen mot svartsprit skulle vara ett sådant prioriterat område. Skälen för det är självklara. Svartsprit och narkotika erbjuder likartade problem. Delvis är det samma ligor som ägnar sig åt både smuggling och langning av både sprit och narkotika. Den statliga kommittén OAS, det oberoende alkohol- samarbetet, som leds av statssekreteraren i Socialdepartementet och i vilken representanter för myndigheter som Rikspolisstyrelsen och Folkhälso- institutet, organisationer och företag på alkoholmarknaden ingår, måste i sin kampanj mot svartspriten inbegripa också polisiära insatser i kampen mot den illegala spriten. Att observera i sammanhanget är att de låga straffen enligt alkohollagen i kombination med de mycket stora vinsterna på svart- spriten har lett till att kretsen återfallsförbrytare är stor.
Nya idéer och nya metoder i kampen mot alkoholskadorna efterlyses i dag. Men att vänta på sådana är att förlora tid. Folkpartiet anser att det viktiga är att skapa en acceptans för de metoder som redan är välkända och som har tillämpats med gott resultat. Vi behöver en fortlöpande registrering av vad som händer med konsumtion, alkoholvanor och skador i samband med de förändringar som sker i samhället. Och vi skall fortsätta arbeta efter de riktlinjer som 1995 antogs vid WHO:s europeiska konferens om hälsa, samhälle och alkohol. De syftar att uppnå följande målsättningar:
? I hemmet, samhället och på arbetet har alla människor rätt till en tillvaro som är skyddad från olyckor, våld och andra negativa följder av alkohol- konsumtion. ? ? Alla människor har från tidig ålder rätt till välgrundad, opartisk informa- tion och utbildning om alkoholkonsumtionens konsekvenser för hälsan, familjen och samhället. ? ? Alla barn och ungdomar har rätt att växa upp i en miljö som är skyddad från alkoholkonsumtionens negativa följder och som i möjligaste mån är fredad mot marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. ? ? Alla människor med riskabla eller skadliga alkoholvanor och deras familjemedlemmar har rätt till lättillgänglig behandling och vård. ? ? Alla människor som inte vill dricka alkohol, eller inte kan det p.g.a. hälso- eller andra skäl, har rätt att fredas mot påtryckningar att dricka samt att stödjas i sitt alkoholfria levnadssätt. ? Att man i Europa har kunnat enas om dessa mål har sin grund i att det visat sig finnas betydande hälsomässiga och ekonomiska vinster att hämta inom den europeiska regionen om man skapar en respekt för alkoholen och dess risker för beroende, missbruk och andra skadeverkningar samt genomför handlingsprogram för att förebygga alkoholproblem.
Alkoholreklamen
I och med EU-medlemskapet har inslaget av privat vinstintresse på den svenska alkoholmarknaden ökat. Som en följd har marknadsföringsåtgärderna ökat och alkoholreklamen förefaller att ha blivit mer omfattande och aggressiv. Reklamfrågan har nyligen varit föremål för utredning (betänkandet Alkoholreklam, marknadsföring av alkoholdrycker och Systembolagets produktval [SOU 1998:8]). Enligt budgetpropositionen kommer en proposition om alkoholreklamen våren 1999.
Folkpartiet anser att utredningen gjort en bra genomgång av aktuella frågor på reklamområdet. Det är bra med ytterligare begränsning av alkohol- reklamen och att regelverket blir tydligt. Det är vidare angeläget med förbud mot indirekt reklam för starköl. Däremot tycker vi att en uppdelning av tillsynsansvaret på två myndigheter, Alkoholinspektionen och Konsument- verket, kommer att medföra sämre kontroll av marknadsföringen.
Ett viktigt konstaterande i utredningen är att reglerna för Systembolagets produkturval är förenliga med EG-rätten. Vi förutsätter att regeringen inte kommer att föreslå någon ändring på denna punkt.
Kvinnor och alkohol
När motboken försvann 1955 blev alkohol tillgänglig för kvinnor på ett helt annat sätt än tidigare. Nya dryckesmönster etablerades, konsumtionen ökade bland kvinnor. År 1955 räknade man med en kvinnlig alkoholist på 50 manliga, idag en på tre till fyra. De kvinnliga alkoholisterna är en heterogen grupp. Här finns tonåringar, här finns dubbelarbetande yrkeskvinnor, arbetslösa kvinnor och den ensamma åldrade kvinnan.
Under 80- och 90-talen har mycken forskning ägnats åt forskning kring kvinnor och alkohol. Vi vet nu att det finns könsspecifika skillnader mellan manliga och kvinnliga alkoholister psykologiskt, psykiatriskt, medicinskt och socialt sett. Det är därför viktigt att man i vården och rehabiliteringen har kunskap om dessa skillnader och att vård och behandling anpassas till kvinnors specifika behov.
Lena Dahlgren, som forskat mycket kring kvinnor och alkohol, tog i sin avskedsföreläsning upp en rad punkter att tänka på för framtiden.
Kvinnors alkoholproblem är inte sällan kopplade till svårhanterliga ätstör- ningar, intrasslade i komplicerade relationer. De kan ha en partner som inte alltid är en resurs i rehabiliteringen. De kan bli gravida, de kan ha huvud- ansvaret för barn och är tyngda av skuld och skam. Många har utsatts för övergrepp. Lena Dahlgren ser som önskvärt att man skapar kvinnomottag- ningar, som kan ligga litet avskilt, dit man kan komma utan att väcka uppmärksamhet, kanske med möjlighet till anonym rådgivning och tillgång till gruppverksamhet där kvinna kan möta kvinnor.
Vi anser att man måste ta vara på dessa förslag. Det finns behov av att man inom hälso- och sjukvården lägger upp ett särskilt program för hur vi skall kunna hjälpa kvinnliga alkoholister, Detta bör vara en prioriterad uppgift för Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet.
Narkotika
De rapporter som kommer om ökad acceptans av haschbruk bland ungdomar oroar liksom rapporterna om ett alltmer utbrett blandmissbruk. Likaså måste man se allvarligt på den tendens till ökad nyrekrytering till mera regelbundet narkotikamissbruk som tycks ske bland socialt marginaliserade ungdomsgrupper.
I riksdagen har de politiska partierna varit överens om narkotikapolitiken och gemensamt redovisat sin syn i riksdagsbetänkanden, senast våren 1998. Vi är överens om att målet är ett narkotikafritt samhälle och vi tar avstånd från den liberalisering av narkotikapolitiken en del grupper i Europa försöker driva. Dessa grupper vill framställa den svenska narkotikapolitiken som misslyckad men enligt tillgänglig statistik ligger Sverige gynnsamt till jämfört med andra länder. Data ger inget som helst stöd för att vi skulle vinna något på att ändra inriktningen av vår politik. Vi bör fortsätta att driva vår linje i EU och andra internationella fora.
Men kampen måste också skärpas. Den sker i huvudsak på tre fronter.
För det första måste man med all kraft förebygga att människor börjar missbruka narkotika. Eftersom, som tidigare nämnts i denna motion, de flesta narkotikamissbrukare börjat sin missbrukarkarriär med först rökning och sedan alkohol, är en viktig åtgärd att förhindra tobaksdebut och att erbjuda ungdomar andra aktiviteter som tillgodoser deras behov av att uppleva något nytt, att ta risker. Det kräver ett aktivt opinions- och informationsarbete på en rad nivåer, såväl professionella som frivilliga. Föräldrarna, andra vuxna förebilder och skolan spelar en viktig roll i det arbetet. Det gäller också att polisen och de sociala myndigheterna samarbetar effektivt för att komma åt oseriösa rave-arrangörer.
För det andra måste vården och rehabiliteringen av missbrukare bli effektivare. I Bengt Johanssons andra bok om sin narkotikamissbrukande och hivsmittade dotter Sara (Från dödsdans till övertid) finns en rad förslag som man måste ta fasta på. Det behövs en grundlig och seriös utbildning av personalen. Vården skall inte förmedlas av okunniga vikarier. Vården måste individualiseras. Det enda narkomanerna har gemensamt är knarket. Tvång är nödvändigt därför att narkomanerna annars skriver ut sig när abstinensen kommer och flyr tillbaka till knarket. Meningsfull sysselsättning måste skapas med möjligheter till studier. Kvinnliga narkomaner skall kunna välja att komma till avdelningar med bara kvinnor. Läkare, sköterskor och psykologer måste finnas tillgängliga under hela dygnet.
Folkpartiet anser att man måste göra en systematisk undersökning av narkomaners och anhörigas förslag om hur vården och rehabiliteringen av narkotikamissbrukare kan göras mer effektiv.
Eftersom behandlingsresultaten vid narkotikamissbruk är dåliga anser vi att forskning måste stimuleras kring nya behandlingsmetoder, där man bygger på den nya forskning som kommit fram om narkotikans effekter på nervsystemet.
För det tredje måste tillgången på narkotika hejdas. Här är det inter- nationella samarbetet viktigt och det måste utvecklas vidare. Europol måste t.ex. utvecklas till ett överstatligt samarbete. Det är viktigt att det finns gemensamma brottsregister och gemensamma insatsstyrkor för vissa typer av grövre narkotikabrott. Ett nära samarbete mellan tull och polis nationellt och internationellt är här en grundförutsättning för att vi skall lyckas.
Metadonbehandling
Sverige var först i Europa med metadonbehandling (Gunne 1965). Sedan dess har verksamheten långsamt expanderat alltefter man fått fram vetenskapligt underlag som stöder vilka som gagnas av behandlingen. Idag har Socialstyrelsen satt en övre gräns om 600 patienter. Romelsjö och Stenbacka har utvärderat de svenska metadonprogrammen.
De karakteriseras av att man tillämpar strikta intagningskriterier. De patienter som kan bli föremål för behandlingen skall ha haft ett dokumenterat intravenöst missbruk i minst fyra år, de skall ha prövat annan behandling men misslyckats och de skall inte ha något avancerat blandmissbruk.
Metadonbehandlingen visade sig ha en positiv effekt på flera områden. Det kan dock inte uteslutas att den delvis kan bero på selektion av särskilt motiverade patienter. Kriminaliteten har påverkats positivt. Antalet lagförda brott minskade under behandlingstiden både för män och kvinnor liksom arresteringstillfällena. Slutenvården på sjukhus minskade och dödligheten var något lägre bland metadonpatienterna än i jämförelsegruppen. Patienter- na mådde subjektivt bättre. Vad gäller användningen av beroendeframkall- ande medel rapporterade 73 procent att de slutat eller minskat sin användning av narkotika, 51 procent sin alkoholkonsumtion och 33 procent sin tobaks- konsumtion.
Resultaten kan sammanfattas så att metadonbehandling tillsammans med psykosocialt stöd har signifikant positiva effekter så länge patienterna är kvar i behandling. De som slutar i förtid med behandlingen får problem. För dem stiger dödligheten och kriminaliteten liksom antalet slutenvårdstillfällen. Bland skälen att de slutar är att de fått för låg metadondos.
Metadonbehandling bedrivs i Uppsala, Skåne och Stockholm. Övriga delar av landet är hänvisade till att remittera sina patienter till något av dessa områden. Det visar sig att man ibland avstår av ekonomiska skäl. Detta är oacceptabelt i synnerhet som det utöver humana vinster är samhälls- ekonomiskt lönsamt att behandla dessa patienter med metadon.
Forskning
Forskningen när det gäller olika förklaringsmodeller för drogberoende samt intervention och behandling av beroendeproblem går starkt framåt. Vi har idag bättre beslutsunderlag när det gäller vårdkonsumtion, läkemedel är på väg. Vi vet mer om diagnostik och behandling av psykiskt störda missbrukare och mer om vilka insatser mot riskabel alkoholkonsumtion som är effektiva. Men fortfarande är många frågor olösta. Fortsatt forskning måste stimuleras.
Det finns ett förslag om inrättandet av ett alkoholforskningsinstitut som vi ställt oss positiva till. Dock bör institutets ansvarsområde vidgas till forsk- ning om beroende och missbruk av också andra medel och beteenden som spelberoende. Det finns så många likheter mellan alkoholberoende och andra beroendeproblem att det är olämpligt att dra en gräns just vid alkohol.
Handelsavtal
MAI (Multilateral Agreement on Investment) är ett internationellt handelsavtal om skydd för investeringar, som förhandlats fram inom OECD. Enligt planerna skulle förslaget ha godkänts nu i höst av medlemsländerna. Detta har emellertid visat sig omöjligt på grund av en omfattande kritik bl a gällande demokratifrågor. I motsats till alla tidigare internationella handelsavtal, innehåller MAI nämligen inte den undantagsklausul som "normalt" ger staterna rätt att utan hinder av avtalet vidta åtgärder som skyddar hälsa och miljö. En stat som trots detta lagstiftar på hälso- och miljöskyddsområdet kan dras inför domstol och dömas att betala kompensation/skadestånd till de investerare som ev. drabbas. Här några exempel på problem som skulle kunna uppstå när det gäller tobak och alkohol:
- Flertalet västländer har infört skyddande lagstiftning beträffande tobak. Inom EU finns beslut om totalförbud mot tobaksreklam, maximigräns för tjärhalt i cigaretter, varningstexter m.m. Om MAI träder i kraft i nuvarande lydelse kommer länder i framtiden inte att kunna införa sådan lagstiftning. Om t.ex. Lettland vill förbjuda tobaksreklam, kan landet enligt MAI dras inför domstol och dömas att betala skadestånd till tobaksbolagen för att man "exproprierat" deras investeringar som utgått från fri rätt till marknadsföring. - - I Sverige har vi sedan länge ett reklamförbud för alkohol. Om t.ex. Estland - efter ett MAI - skulle vilja införa samma förbud mot alkoholreklam skulle stora alkoholföretag kunna kräva kompensation och skadestånd. - Folkpartiet anser att Sverige inte kan acceptera MAI i sin nuvarande form. Också i fortsättningen måste stater kunna vidta åtgärder som skyddar hälsa och miljö.
Läkemedel
Det på Folkpartiets initiativ inrättade Läkemedelsepidemiologiska nätverket (NEPI) har påbörjat en studie över omfattningen av läkemedelsberoende. Det är angeläget att den slutförs inte minst för att data från en sådan studie skulle kunna ge underlag för bedömningen av hur omfattande vårdbehoven är. Det vi vet i dag är att det är brist på resurser för rehabilitering av läkemedelsberoende. Dessutom behövs utbildning, inte minst inom primärvården, för att man där skall kunna både diagnostisera läkemedelsberoende och erbjuda behandling.
I detta sammanhang bör Kilen - Konsumentinstitutet läkemedel och hälsa nämnas. Det är ett kompetenscenter där man bygger upp ny kunskap utifrån de erfarenheter som läkemedelsberoende patienter som söker Kilen förmedlar. Kilen är att se som ett komplement till sjukvårdens behandling av biverkningar och vårdskador, just därför att Kilen är utanförstående och inte tillhör sjukvården.
Vid Kilen har man byggt upp en konsumentdatabas ELIN bl a med hjälp av EU-medel och medel från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet. Genom ELIN har man på ett tidigt stadium kunnat fånga upp problem beträffande nya läkemedel men också långtidsbiverkningar. Det är signaler som inte fångats upp genom Läkemedelsverkets läkemedelsbiverkningsrapporterings- system dit enbart läkare kan rapportera misstänkta läkemedelsbiverkningar. Kilens rapporter kommer däremot från konsumenterna/patienterna. Systemen kan därmed sägas komplettera varandra..
Kilen har ett treårsavtal med Stockholms läns landsting för sitt individ- inriktade arbete riktat till länets invånare. Hälften av Kilens hjälpsökande bor utanför Stockholmsområdet. Kilens arbete med dessa klienter liksom data- banksuppbyggnaden är nationellt. Vi anser att det är viktigt att Kilens verk- samhet får fortsätta och att det i regleringsbrev till berörda myndigheter framgår att också staten vill satsa på denna verksamhet.
Spelberoende
Spelberoende är ett hälsoproblem vars omfattning är större än vad man tidigare trott. Enligt en kartläggning utförd av Sten Rönnberg och medarbetare, vilken nyligen presenterats, har 150 000 svenskar problem med sitt spelande. För en tredjedel av dem, ca 50 000 personer, är problemen så allvarliga att de kan klassas som spelberoende. Spelberoende är vanligare bland män, unga och invandrare. Det är nu viktigt att denna undersökning får fortsätta utan avbrott så att vi får mer kunskap om vilka som riskerar att bli spelberoende, vilka spel som är mest riskabla och hur man kan förebygga att människor hamnar i denna situation. Folkhälsoinstitutet bör få i uppdrag att sprida kunskap om de resultat som kommer i dagen.
För dem som blivit spelberoende finns idag mycket litet hjälp att få i form av behandling och rehabilitering. Socialstyrelsen bör få i uppdrag att undersöka hur vård- och behandlingsbehoven kan tillgodoses.
Staten har ju stora inkomster av spel. Vi anser det rimligt att frågan utreds om en del av dessa inkomster skulle kunna användas till insatser för att förebygga spelberoende samt forskning om behandlingsmetoder.
Doping
Folkpartiet har i kommittémotionen Åtgärder mot doping (1998/99:So4) utvecklat sin syn på problemet och vilka åtgärder som behöver vidtas. Vi tar där bl.a. upp Dopingjourens finansiering. Det är inte rimligt att en jour som utnyttjas av hälso- och sjukvården, åklagare, domare och advokater över hela landet och som står för statistik och kunskapsförmedling inom området skall bygga sin finansiering på bidrag från ett läkemedelsföretag. Regeringen bör i regleringsbrev till berörda myndigheter ange hur jouren skall finansieras i fortsättningen. Regeringen bör också i förhandlingar med Landstingsförbundet ta upp frågan om hur jourens framtid skall tryggas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU inte bör subventionera tobaksodling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör genomföra WHO:s tiopunktsprogram och internationella konvention mot tobak,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförande av förslaget om rökavvänjning enligt Statens beredning för utredning av medicinsk metodik (SBU),
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rökfri skola,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för och långsiktighet i det tobaksförebyggande arbetet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantaget i EU beträffande införselregler för alkohol,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kampanj mot illegal sprithantering,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt kamp mot spritkriminaliteten,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförande av WHO:s riktlinjer för alkoholpolitiken,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholreklamen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för och forskning om kvinnor med alkoholmissbruk,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förebyggande insatser mot narkotikamissbruk,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vård och behandling av narkotikamissbrukare,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning om behandlingsmetoder för narkomaner,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt samarbete i kampen mot narkotika,2
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om metadonbehandling,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning om alkohol, andra beroendeframkallande medel och spelberoende,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handelsavtalet MAI, tobak och alkohol,3
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkemedelsberoende,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kilen,4
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spelberoende,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering av förebyggande insatser mot och forskning om spelberoende,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dopning.
Stockholm den 28 oktober 1998
Kerstin Heinemann (fp)
Bo Könberg (fp) Barbro Westerholm (fp) Harald Nordlund (fp)
1 Yrkande 6 hänvisat till SkU.
2 Yrkandena 8 och 15 hänvisade till JuU.
3 Yrkande 18 hänvisat till UU.
4 Yrkande 20 hänvisat till SfU.