Inledning
Även om alkoholkonsumtionen totalt i stort sett legat på en stabil nivå kring sex liter per innevånare under de senaste åren finns det tecken som påminner om situationen under perioden 1965-1977. Vi hade då en rad alkoholpolitiska experiment som försäljning av mellanöl i detaljhandeln och försök i tre län, bl.a. Göteborgs och Bohus län, med starköl i butikerna. Försöksverksamheten med starköl blev så förödande att den måste avbrytas och detta banade även väg för att mellanölet togs bort från den vanliga handeln.
Under samma period hade Sverige även ett antal försök med att lätta på vissa restriktioner när det gällde narkotika i form av förskrivning av narko- tika och fria sprutor. När det gällde skolungdomars tobaksbruk var inställ- ningen ganska slapp till rökrutor även på en del grundskolors skolgårdar.
Lärdomar av misslyckade experiment
En ungdomsgeneration ådrog sig allvarliga skador, som en del ungdomar aldrig hämtade sig från.
De lärdomar politikerna drog av denna period resulterade i en restriktivare alkohol- och narkotikapolitik. Som exempel kan nämnas:
? återföring av stark- och mellanölsförsäljning till systembolaget ? ? lördagsstängning av systembolagets butiker ? ? kraftfulla satsningar i samverkan med föreningslivet för att visa på andra livsstilar ? Det ledde till att Sverige under perioden 1977-1984 lyckades sänka sin alkoholkonsumtion med drygt 20 % och att narkotikapolitiken fick en klar inriktning mot ett narkotikafritt Sverige.
Alkoholtillståndet bland ungdomar lika allvarligt som i slutet av 70-talet
Tabell som visar befolkningens konsumtion av alkoholdrycker från 15 år och uppåt År Sprit Vin Starköl Öl klass IIB Öl klass IIA Total t 1976 3,9 1,4 0,2 2,1 0,1 7,7 1977 3,7 1,5 0,4 1 0,7 7,3 1978 2,6 1,7 0,7 - 1,1 7 1984 2,6 1,7 0,9 - 0,9 6,1 1996 1,5 1,9 1,4 - 1,3 6 1997 1,3 2 1,4 - 1,1 5,8 Källa: Alkoholinspektionen
Tabellen visar att svenskarna nu dricker mer öl än under det sista året av mellanölsperioden. Ungdomar under 18 år står för en betydande del av konsumtionen i form av folköl, vilket rör sig om olaglig försäljning, och något äldre ungdom svarar för en hel del av den ökade starkölsförsäljningen. All erfarenhet talar för att en hel del ungdomar riskerar att bli alkoholberoende.
I CAN:s rapport 1998 i samverkan med Stockholms stad och landsting noteras att ungdomar i grundskolan ökar sin alkoholkonsumtion och att flickor nu dricker starksprit i högre grad än pojkar. Den allmänna trenden är att flickor nu dricker lika mycket eller mer än pojkar, vilket är oroväckande, eftersom flickor liksom kvinnor har en lägre alkoholtolerans än pojkar och män. Risken för att flickor skall hämmas i sin utveckling är därför stor. Därför är det viktigt att kommunerna får ett instrument att kontrollera folkölsförsäljningen.
Ett tecken på den allvarliga situationen är att en del ungdomar redan i 20- årsåldern betraktas som alkoholister. I radioprogrammet Efter 12 samtalade reportern den 24 oktober 1998 med en ung man i 20-årsåldern, som sedan ett och ett halvt år lever som nykter alkoholist.
Ett annat skäl att komma till rätta med alkoholbruket bland ungdom är att alkoholintag ökar våldsbenägenheten. Vi har sett alltfler exempel på grov misshandel och även flera mord där ungdomar varit både offer och förövare. I en majoritet av fallen skulle förmodligen de grova våldsbrotten inte ha skett alkoholen förutan.
Lättnader i restriktioner diskuteras
Trots den allvarliga situationen bland ungdom när det gäller alkohol och ett ökande bruk av narkotika diskuteras lättnader i restriktionerna, som kommer att öka tillgängligheten. All forskning visar att det finns ett starkt samband mellan tillgänglighet och alkoholskador. Lättnaderna gäller dock inte narkotika. Där är det svenska samhället fortfarande i stor utsträckning enigt om målsättningen ett narkotikafritt samhälle. De röster som höjs för att göra lättare narkotika laglig utgör undantag. Debatten i Europa är dock oroande och attitydförändringar kan ske inte minst via TV och Internet. Ett alkoholbruk som går allt längre ner i åldrarna kan också bana vägen för narkotikamissbruk. Forskning visar att man sällan börjar med narkotika som första drog.
Skattesänkning på alkohol har aviserats för att komma tillrätta med hembränt och smuggelsprit även om man vet att prissänkningar leder till ökat bruk. Tobaksskatten har redan sänkts och därmed priset. Eftersom narkotika är olaglig i Sverige, har vi där inget annat medel än att med all kraft bekämpa smugglingen. Tullens och polisens resurser har under senare år skurits ned. I stället för skattesänkningar borde ansträngningarna att effektivt motverka såväl narkotikasmuggling som tobaks- och spritsmuggling intensifieras och tull och polis få de resurser som krävs för att komma till rätta med problemen.
Lördagsstängning av systemet har på sistone varit ställt under debatt. Argumentet har varit att servicen måste förbättras på systemet. Kvällsöppet en eller två kvällar skulle säkert vara en acceptabel lösning. Lördagsöppet eller inte bör inte bygga på dåligt underbyggda opinionsundersökningar utan på de fakta som finns tillgängliga om vad lördagsstängningen innebar. Forskarrapporter visar följande effekter av lördagsstängningen:
? ca 5000 färre omhändertagande av berusade ? ? ca 900 färre ingripanden vid lägenhetsbrott ? ? ca 500 färre misshandelsbrott ? ? ca 700 färre ingripanden vid annat bråk ? Vi avvisar experimenterande med lördagsstängning som kan leda till ökning av misshandel och bråk.
Attitydförändringar måste till
Den viktigaste faktorn för att få ned bruket av alkohol, narkotika och tobak är utan tvekan information som leder till attitydförändringar. Det går att vända en trend. Det visade sig från 1977-1984. Den restriktiva politiken spelade en stor roll men framför allt skulle vi vilja peka på att alla drog åt samma håll och var positiva till att försöka vända trenden som höll på att förstöra en ungdomsgeneration. I skolorna var undervisningen inriktad på att vända trenden. Ett par elever utbildades t.ex. i Göteborg i varje klass på högstadiet för att sedan kunna påverka sina kamraters attityder. Ännu mer betydde kanske att föräldrar, vuxna och samhälle diskuterade sina alkoholvanor och vågade vara förebilder för sina egna och andras tonåringar. Även media ställde upp och skrev om drogfritt men även alkoholfritt som något positivt och inte som något att förlöjliga. Om man vill få ned alkohol- och drogbruk bland ungdom måste hela samhället ge tydliga signaler, som alla pekar åt samma håll.
Undervisning och utbildning måste bli bättre
Det är dags för ett trendbrott i dagens Sverige. Det går att vända trenden. Frågan är om samhället i stort vill och orkar ta itu med problemet. Skolan måste ta sitt ansvar för utbildning om livsstil, hälsa och droger. Skolan måste också få resurser att anlita t.ex. de ungdomsorganisationer med inriktning mot en drogfri livsstil, som har utvecklat bra undervisningsprogram i form av teater och film. Utbildningsutskottet visade i en rapport som följd av en hearing under förra mandatperioden att undervisningen om alkoholens skadeverkningar har försämrats betydligt. Barnavårdscentral och skola måste få bättre utbildning för att kunna identifiera och hjälpa de barn som växer upp i familjer med alkohol- och narkotikaproblem för att de ska kunna få en bättre start i livet. De projekt som arbetar med dessa barn, som sägs uppgå till minst 150 000, måste få resurser för sin viktiga verksamhet.
Ge frihet och förtroende åt nykterhetsorganisationerna att fördela sina bidrag
Det är inget bra förslag i proposition 1998/99:100 volym 6 att Socialstyrelsen skall kontrollera fördelningen av bidrag till nykterhetsorganisationerna efter hörande av folkhälsorådet. Det vore bättre om man gav dessa organisationer med stor erfarenhet av praktisk alkohol- och drogprevention frihet att själva fördela sina bidrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre resurser för kommunerna att kontrollera folkölsförsäljningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt stängning av systembolagets butiker på lördagarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattesänkningar,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser till tull och polis,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för att stärka det förebyggande arbetet i skolväsendet,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda åtgärder för barn från missbrukande familjer,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att riksdagen bör återförvisa förslaget om att Socialstyrelsen skall fördela bidrag till nykterhetsorganisationerna.
Stockholm den 28 oktober 1998
Ingrid Näslund (kd)
1Yrkandena 3 och 4 hänvisade till JuU.
2Yrkande 5 hänvisat till UbU.