Barnkonventionen
Regeringen har i juni 1998 överlämnat propositionen Strategi för att förverkliga FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige (prop.1997/98:182) till riksdagen. Där beskrivs en strategi för det fortsatta arbetet med att förverkliga och genomföra barnkonventionen i Sverige.
I regeringsförklaringen skriver regeringen: "Barnkonventionen ska efter- levas och alla politiska beslut ska analyseras utifrån hur de påverkar barnens situation. Misshandel, sexuellt utnyttjande och andra övergrepp mot barn måste med kraft motverkas".
Bakgrunden är FN:s granskning av hur Sverige följer barnkonventionen samt ett flertal undersökningar som visat hur besparingar i samhället har gjort barnens situation svårare. Fallskärmarna i barnens liv har blivit allt bräckligare och därför faller barn ibland rätt igenom samhällets skyddsnät. Detta är oacceptabelt och därför krävs nu kraftfulla insatser för att skydda barnen och ge dem goda och trygga uppväxtförhållanden.
Förverkligandet av barnkonventionen är en ständigt pågående process som måste hållas levande. Arbetet med att förankra det synsätt som genomsyrar barnkonventionen är långsiktigt. Det handlar om att ändra attityder, förhåll- ningssätt och arbetssätt i olika verksamheter och på olika nivåer i samhället. Satsningar måste göras på att höja medvetenheten hos beslutsfattare och vuxna som arbetar med barn samt hos barn och ungdomar själva. På så sätt kan på lång sikt barnperspektivet utvecklas så att barnens bästa verkligen sätts i centrum och barn respekteras.
Barn till missbrukare
Barn till missbrukare är en försummad och utsatt grupp. De är försummade av både sina föräldrar och av samhället trots att undersökningar pekar på att cirka 10-15 procent av alla barn växer upp i familjer där en eller båda föräldrarna missbrukar alkohol.
I Sverige finns cirka 100 000-150 000 barn i åldrarna 0-12 år som växer upp i alkoholistfamiljer. Missbruk är det dominerande skälet till omhänder- tagande av barn och dessa har ökat de sista åren.
Dessa barns uppväxtförhållanden är svåra och ofta inte kända av omgivningen. Både barn som blir omhändertagna och placeras i familjehem och de barn som lever tillsammans med sina missbrukande föräldrar behöver stöd. Socialstyrelsens rapport som presenterades 1993 visade att det endast fanns tio verksamheter som var direkt riktade till yngre barn i alkoholist- familjer. En enkätundersökning gjordes angående alkoholmottagningarnas och rådgivningsbyråernas insatser. Resultatet visade att endast 300 mot- tagningar erbjöd barn särskilt stöd.
När det gäller samhällets möjligheter att förebygga utveckling av alkoholism bland befolkningen måste särskild uppmärksamhet riktas mot barn till alkoholmissbrukande föräldrar.
I besparingstider är det av största vikt att säkerställa att resurser friställs för verksamhet som ser till barnets bästa och då även barn till alkohol- missbrukande föräldrar. Det får aldrig bli godtagbart att svaga grupper som inte själva kan föra sin talan eller som inte har någon egen förespråkare ska drabbas mer av besparingar än de grupper som demonstrerar och kräver sin rätt.
Kristdemokraterna har under många år förespråkat verksamhet riktad till missbrukarbarn. Redan 1991 krävde vi en kartläggning av dessa barns situation. Alkoholkommissionen tillsatte en utredning som senare presen- terade en sammanställning av olika undersökningar genomförda av Social- styrelsen. I debatten aktualiserades dessa barn och ett flertal kommuner började att kartlägga och undersöka missbrukarbarnens situation. Verksam- heter startades och projektmedel tillfördes från Rädda Barnen och Social- styrelsen. Några av dessa verksamheter blev sedan införlivade i den ordinarie verksamheten. Många fick dock läggas ner efter projekttidens slut.
I Gävle startades projektet Grinden som tog emot barn från miss- brukarmiljöer. Ganska snart uppenbarades att det var många barn som for illa i Gävle. Kön till Grindens verksamhet växte och är idag två år, och verksamheten skulle behöva byggas ut. Svårigheten är att få beslutsfattare att avsätta resurser till liknande verksamheter därför att det inte går att visa snabba resultat, och det ger inte några kortsiktiga vinster. Konsekvensen av detta kortsiktiga tänkande gör att dessa barn far illa och inte får det stöd samhället är skyldigt att ge. Barn till missbrukare kan få psykiska och känslomässiga störningar och inte sällan även fysiska skador vid misshandel och övergrepp.
För att Sverige ska kunna leva upp till barnkonventionens intentioner behöver extra resurser tillföras verksamhet som hjälper, rehabiliterar och stödjer barn till alkoholmissbrukande föräldrar.
Behandlingsforskning måste prioriteras och missbruksvård, socialtjänst, psykiatri, skola med flera i samverkan måste utveckla effektiva behand- lingsprogram. Program som kan förhindra att dessa barn själva hamnar i en missbrukarsituation. Detta måste vara ett tydligt mål i regeringens arbete för att kunna genomföra det som står i regeringsförklaringen att relevanta beslut ska analyseras utifrån hur de påverkar barnens situation.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av resurser i kommunerna för att rehabiliterande verksamhet riktad till barn till alkoholmissbrukande föräldrar skall genomföras.
Stockholm den 25 oktober 1998
Ragnwi Marcelind (kd)