Assistansreformen är en viktig reform. Människor som tidigare varit helt beroende av stöd och praktisk hjälp från sina nära och kära har genom reformen getts möjlighet att utvecklas till självständiga individer. Idag kan en familj där en av medlemmarna har ett omfattande funktionshinder umgås som man gör i andra familjer. Man kan mötas på samma villkor eftersom stöd och praktisk hjälp ges av personliga assistenter.
Under det senaste året har dock denna möjlighet naggats i kanten. Denna förändring av lagens intentioner som skett gäller främst barn och äkta makar. Den har skett utan att riksdagen har fattat något sådant beslut. Istället är det olika tolkningar av riksdagens beslut som lett fram till denna utveckling.
Barns behov av personlig assistans
När det gäller barn har det reglerats i RFV:s allmänna råd gällande statlig assistansersättning att barnets omvårdnadsbehov ska vara mer än 12 timmar per dygn för att assistansersättning ska kunna utgå. Dessa 12 timmar ska dessutom ligga utöver de ca 8 timmar per dag som barnet går i skola eller daglig verksamhet. Tänkvärt är att man i detta hänseende räknas som barn tills man är 16 år. Samtidigt säger man i de allmänna råden att det inte ska ställas större krav på föräldrar med funktionshindrade barn än på andra föräldrar. Detta är en orimlig ekvation.
Äkta makar
I tolkningen av lagen har även en annan grupp drabbats. Det gäller äkta makar där den ena parten har rätt till personlig assistans. Lagens intention är att en persons hela behov av personlig assistans ska tillgodoses av statlig assistansersättning om personen uppfyller de kriterier som uppges och om behovet inte tillgodoses på annat sätt. I RFV:s allmänna råd står det idag att den funktionshindrade äkta makens behov av assistans under natten i form av jour i allt väsentligt ska anses tillgodosett genom hemmavarande make. Man ställer alltså krav på den icke funktionshindrade maken att finnas till hands varje natt för att bistå sin partner med praktisk hjälp.
Schablonersättningen
En av rättigheterna i LSS/LASS är att den enskilde assistansberättigade kan välja vem som ska vara arbetsgivare för de egna personliga assistenterna. Denna valmöjlighet har skapat en mångfald av brukarkooperativ och assistansföretag runtom i Sverige. Förutom att lagen uppfyller intentionerna om valfrihet och självbestämmande, ger nya arbetstillfällen för personliga assistenter så har den alltså även skapat administrativa arbetstillfällen inom de alternativa assistansverksamheterna.
Idag märker man dock inom flera av dessa verksamheter att man har hamnat på efterkälken i konkurrensen med kommunen om personliga assistenter. Att arbeta som personlig assistent är ett svårt och kvalificerat arbete. Inom kommunerna pågår en kompetensutveckling och låglönesats- ning som gör att lönenivån för personliga assistenter ökar. Schablonersätt- ningen är idag inte tillräckligt stor för att brukarkooperativ och assistans- företag ska kunna erbjuda samma löner till personliga assistenter som kommunerna erbjuder. De funktionshindrades valfrihet som var en av grundtankarna med assistansreformen hotas därmed och även ett stort antal arbetstillfällen för administratörer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förtydliga lagen vad gäller barns rätt till personlig assistans,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förtydliga lagen vad gäller äkta makars rätt till personlig assistans,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över schablonersättningen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Mikael Oscarsson (kd)