I regeringens proposition 1998/99:1 föreslår regeringen att Socialstyrelsen skall handlägga alla bidrag till organisationer för det alkohol- och drogpreventiva arbetet, jämte bidragen till kvinnoorganisationer och utsatta barn. Till grund för förslaget ligger en tjänstemannautredning "Vad får vi för pengarna" (SOU 1998:38). Bidragsbeloppet är på totalt 64 841 000 kr varav 500 000 kr särskilt skall avsättas för åtgärder mot sexuell exploatering av barn.
Enligt tidigare principer har bidragen till organisationer som arbetar med primär- och sekundärprevention fördelats via Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till vissa nykterhetsorganisationer m.fl. Bidragen till organisationer som arbetar med vård och omsorg samt organisationer som arbetar med frågor kring misshandlade kvinnor och utsatta barn har hittills fördelats via Socialstyrelsen. Projektbidragen fördelas via Folkhälsoinstitutet till organisationer, kommuner och landsting. Sedan slutet av 1970-talet har principen varit att staten utnyttjar den kompetens och kunskap som folkrörelserna besitter och överlämnar till deras samarbetsorganisationer att fördela statliga pengar.
Det innebär att Samarbetsnämnden har fördelat bidrag till nykterhets- rörelsen och organisationer som arbetar med primär- och sekundärpre- vention, att Riksidrottsförbundet har fördelat bidrag till idrottsrörelsen, Sam- arbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund har fördelat bidrag till kyrkor och samfund och Folkbildningsrådet till studieförbund och folkhögskolor. För resp. fördelningsorgan finns en lag eller förordning, som reglerar verk- samheten.
Nyligen har folkbildningsrådet givits förnyat mandat. Vidare föreslår en parlamentarisk utredning att Riksidrottsförbundet ska anförtros att fördela idrottens anslag på ca 500 miljoner kronor. Trossamfunden synes nu ej vara ifrågasatta.
Om regeringens förslag beträffande Samarbetsnämnden vinner riksdagens gehör skall nykterhetsrörelsen bli kontrollerad av två statliga ämbetsverk, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet, som ska höras innan beslutet tas. Ett föreningsråd, som inte har rätt att styra bidragsfördelningen, skall också samlas. Det innebär, att till skillnad mot dagens hantering med en myndighet, som har nära kontakt med organisationerna, skall två ämbetsverk sysselsättas med att besluta och utvärdera drygt 18 miljoner kronor i statsbidrag till nykterhetsorganisationer,kyrkor och samfund via Hela Människan, kvinnoorganisationer via KSAN samt ytterligare några organisationer, vilka arbetar med primär- och sekundärprevention. I propositionen redovisas bristfälligt den kritik mot förslaget, som organisationerna har.
Eftersom nuvarande Samarbetsnämnd haft begränsade möjligheter att agera utöver vad förordningen och regleringsbreven angivit anser vi att frågan om en förändring av Samarbetsnämnden inte allsidigt prövats och att de i remissvaren angivna förslagen till förändringar inte beaktats. Vi ser det som mycket angeläget att den kompetens som nykterhetsrörelsen och övriga bidragsmottagande organisationer har tillvaratas på ett bättre sätt än i före- liggande förslag.
Härtill kommer att den utredning Statskontoret gjort redovisar ett antal olika modeller för hur statliga myndigheter skall kunna organiseras inom det alkohol- och drogpreventiva området. Förslaget skall remitteras under hösten 1998. Att redan nu besluta att Socialstyrelsen skall organisera upp en ny bidragsgivning och att denna sedan eventuellt skall flyttas över till annat organ är mindre välbetänkt.
Regeringen har i många sammanhang markerat sin tilltro till och den demokratiska betydelsen av folkrörelserna. Nu föreliggande förslag om anslagsfördelning rimmar illa med tidigare uttalanden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Samarbetsnämndens fördelning av bidrag till nykterhetsorganisationer.
Stockholm den 28 oktober 1998
Göran Magnusson (s)
Elver Jonsson (fp) Fanny Rizell (kd) Marianne Samuelsson (mp) Göte Jonsson (m)