Den frigörelse från föräldrarna som alla ungdomar måste igenom är en förutsättning för att kunna bli en hel och känslomässigt mogen vuxen. Den processen är ofta mer eller mindre smärtsam för både ungdomar och föräldrar. Yttre faktorer gör det ofta svårare. Frigörelseprocessen kan hindras av att den unge inte har ekonomiska förutsättningar att klara sig själv och därmed inte kan skaffa ett eget boende. Ungdomar med funktionshinder har naturligtvis även andra svårigheter, som kan hindra dem i deras frigörelse. Ofta fortsätter familjens omsorger för det egna barnet i ett anställningsförhållande som personlig assistent. Det kan också hända att samma person är förordnad som god man. Det kan vara svårt för den unge att hävda sin rätt att få en egen assistent utanför familjekretsen. Graden av beroende kan härigenom ökas vid den tid då frigörelsen är som mest angelägen.
Föräldern kan också uppleva en känsla av förlust genom att skiljas från yrkeslivet och arbetsgemenskapen där. Den som slutar en anställning har sedan inte alltid så lätt att komma tillbaka och den lösning som kanske tedde sig så självklar kan kännas påtvingad. Till detta kommer att uppdraget då också blir en fråga om försörjning. Inga relationer mellan vuxna människor mår bra av beroende. Alla inblandade kan komma att känna sig missnöjda.
För unga människors utveckling har samhället ett ansvar. Därför är det av stor vikt att uppmärksamma behovet av att stödja unga med funktionshinder så att de genom stöd av LSS kan välja en fristående personlig assistent från sin egen generation om de så önskar. Familjen kan också som helhet behöva stöd för att acceptera en sådan lösning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomar och personlig assistans.
Stockholm den 28 oktober 1998
Karin Wegestål (s) Anita Jönsson (s)