Sedan den nuvarande abortlagen trädde i kraft den 1 januari 1975 har närmare 800 000 aborter utförts på svenska sjukhus. Trots det stora antalet har ingen stor undersökning gjorts om hur dessa aborter påverkat kvinnorna.
I våras gjordes en Sifo-undersökning "Kvinnors inställning till och erfarenhet av abort" (mars-april 1998). Undersökningen omfattade hem- besök hos 1243 kvinnor i åldrarna 17-74 år. Eftersom ämnet bedömdes som känsligt, fick intervjupersonerna anonymt fylla i ett frågeformulär, som de själva fick stoppa ned i ett kuvert och klistra igen.
Totalt uppgav 18% av kvinnorna att de gjort abort någon gång, varav 15% gjort abort en gång och 3 % två eller flera gånger.
21% sade att de har eller har haft problem med ångest eller depression efter att ha gjort abort. 12 % säger att de haft andra problem (som t ex självförakt, samlevnadsproblem, svårt att umgås med små barn). 63% sade att de inte haft några problem som de sätter i samband med aborten.
För kvinnor mellan 16 och 29 år är tendensen klar. Närmare var tredje kvinna i denna åldersgrupp uppger att de har eller har haft problem med ångest eller depression som de sätter i samband med aborten.
Mot denna bakgrund finns det goda skäl att utvärdera den nuvarande abortlagen och ställa frågor som:
- Hur har kvinnors psykiska hälsa förändrats under perioden? - - Varför gör kvinnor abort? Hur mår kvinnor efter aborten? Hur mår kvinnor 5-10 år efter aborten? - - Får kvinnor de alternativ till abort som de önskar? Fungerar de abort- förebyggande åtgärderna? Finns det ekonomiska/sociala skäl som skulle kunna undanröjas? - - 10F- - P - Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av abortlagen.
Stockholm den 28 oktober 1998
Mikael Oscarsson (kd)