Den hälso- och sjukvårdspolitiska debatten har på senare tid handlat mycket om vård/behandlingsgarantier. I detta sammanhang är det därför viktigt att komma ihåg att en mycket stor del av sjukvårdskonsumtionen sker av människor med någon form av kronisk sjukdom. Den befintliga behandlingsgarantin är i likhet med den tidigare egentligen inte avpassad för dessa grupper. För personer med kroniska sjukdomar bör i stället andra förslag utredas.
De nationella riktlinjerna för god medicinsk praxis är i första hand riktade mot patientgrupper med svåra kroniska sjukdomar. En patientgrupp, diabetes mellitus, har hittills fått sina riktlinjer och ytterligare grupper kommer under kommande år att få sina, bland annat patientgruppen med diagnosen reumatoid artrit (RA). De nationella riktlinjerna kommer att utarbetas i en takt om ca 3-5 stycken per år.
De nationella riktlinjerna skall sedan ligga till grund för utarbetandet av vårdprogram hos sjukvårdshuvudmännen. Vårdprogrammen anpassas lokalt utifrån respektive huvudmans resursmässiga och organisatoriska förutsätt- ningar för att uppfylla de nationella riktlinjernas fastlagda vårdstandard. Vårdprogrammen kommer därför att handla om hur sjukdomen ska behandlas och vården organiseras. Vidare kommer vårdprogrammen att ligga till grund för individuella överenskommelser mellan enskilda patienter och patientansvarig läkare. I överenskommelsen skall framgå patientens rätt till information om sin sjukdom, tillgängliga vårdinsatser och inom vilka tidsintervaller. Dessutom innehåller överenskommelsen information om patientens eget ansvar och vad patienten kan göra själv för att hantera sin sjukdom.
Vad som har skapats är i själva verket en vårdgaranti - under förutsätt- ning att de lokala vårdprogrammen får en seriös behandling inom respektive landsting.
Om Socialstyrelsen väljer att arbeta med diagnosgrupper som ligger i sam- klang med riksdagens prioriteringsbeslut när man utformar de nationella riktlinjerna, så kan man genom att ge de nationella riktlinjerna en formell status, t ex i form av föreskrifter eller allmänna råd, påstå att nationella vårdgarantier för kroniskt sjuka håller på att införas i Sverige. Det hela kommer naturligtvis att ta sin tid men så småningom bör en större del av kronikergrupperna kunna vara intäckta i de olika nationella riktlinjerna. Mängden av nationella riktlinjer och utarbetandetakten av dessa torde vara sådan att landstingen kan hantera sin del av uppdraget utifrån ekonomiska och andra resursmässiga faktorer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda huruvida de nationella riktlinjerna kan tjäna som vårdgarantier för personer med olika kroniska sjukdomar.
Stockholm den 28 oktober 1998
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)