Ekonomiskt bistånd utges i de flesta kommuner endast till den person som är helt barskrapad. En kvinna som våldtagits, misshandlats eller utsatts för sexuella övergrepp kan erhålla skadestånd för de skador hon utsatts för. Ofta hör dessa brottsoffer inte till de mer välbeställda människorna, dvs. de med god ekonomi. Om en sådan kvinna tvingas söka ekonomiskt bistånd för sitt uppehälle, tvingas hon i första hand att leva på skadeståndsersättningen. När den är slut, kontrolleras hur kvinnan använt pengarna. Eventuellt diskuteras om skadeståndet enligt norm inte borde räckt längre med följd att ekonomiskt bistånd kan nekas. Ofta är skadestånden avsedda att täcka terapikostnader och för att brottsoffret skall kunna gå vidare i sitt liv, men om de skall användas till det dagliga uppehället, förfelar skadeståndet sitt syfte.
I de nu gällande allmänna råden från Socialstyrelsen (1992:4) sägs: "Utdömt skadestånd räknas som inkomst till den del det inte utgör ersättning för extra kostnader för vård och behandling." I det förslag till nytt allmänt råd som just nu är ute på remiss (remisstiden går ut den 28 oktober) sägs:
Om den enskilde förfogar över kontanter, banktillgodohavanden eller andra tillgångar som lätt kan realiseras (t.ex. aktier och obligationer) bör dessa beaktas vid bedömningen av en sökandes behov av försörjningsstöd ... och att ... skadestånd som kompenserar den skadelidande för ekonomiska förluster med anledning av skadan och som inte utgör ersättning för inkomstförlust ... inte bör medföra en reducering av försörjningsstödet.
Samma sak gäller för stipendier och fondmedel som är avsedda för ett visst ändamål, t.ex. en resa. Vänsterpartiet anser att detta även borde gälla personliga skadestånd som utdömts för sveda och värk och för psykiskt lidande. Detta kan jämföras med lagstiftningen om utmätning, (utsökningsbalken 5:7) där skadestånd, som är utbetalade för kränkning av den personliga integriteten, skyddas från utmätning under vissa förutsättningar (pengarna hålls avskilda etc.) och under viss tid. Här har lagstiftarna valt att ta hänsyn till skadeståndets personliga karaktär så att det får gå före fordringsägares rätt att få sin skuld betald. Det kan ifrågasättas om inte socialtjänstlagen borde reglera vilka tillgångar som skall beaktas vid beslut om ekonomiskt bistånd, men eftersom det är en omfattande fråga nöjer vi oss med att i vart fall föreslå att regeringen ges i uppdrag att återkomma med förslag till riksdagen om ändring i socialtjänstlagen som leder till att ideella skadestånd som utdömts för sveda och värk och för psykiskt lidande inte skall reducera möjligheten till ekonomiskt bistånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i socialtjänstlagen enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v) Rolf Olsson (v) Lena Olsson (v) Kalle Larsson (v) Carlinge Wisberg (v) Claes Stockhaus (v) Sture Arnesson (v)