För många människor med olika funktionshinder utgör den lagstadgade (LSS) rätten till daglig verksamhet något mycket viktigt i deras liv. Att gå till ett dagligt arbete där man känner att man uträttar något meningsfullt för andra människor eller för samhället, är ett lika stort behov hos människor med som utan funktionshinder. Arbetet är extra viktigt för människor med funktionshinder för att de skall uppleva att de lever ett värdigt liv. Många människor med psykiska funktionshinder är - på grund av att de fått bistånd enligt LSS och placerats i daglig verksamhet - inte avlönade i vanlig mening utan får sin försörjning genom förtidspension/sjukbidrag och rehabiliteringsersättning. En viktig komponent i arbetets sociala dimension är att få lön för det arbete man uträttar. Detta förhållande påtalas ofta av de funktionshindrade och deras anhöriga. Funktionshindrade känner sig med all rätt utnyttjade av kommunen. Funktionshindrade, som placerats i daglig verksamhet, kan utifrån sin förmåga aktivt bidra till samhället med sina arbetsinsatser och borde rimligen få betalt för det.
Vänsterpartiet anser därför att kommunerna bör ersätta de funktions- hindrade, utöver det bistånd de erhåller, för det arbete de utför med någon form av stimulansbidrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen för kommunerna klarlägger vad som menas med daglig verksamhet för funktionshindrade,
2. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om hur kommunerna skall ersätta funktionshindrade för det arbete de utför i kommunal regi.
Stockholm den 26 oktober 1998
Ulla Hoffmann (v)
Ingrid Burman (v) Kalle Larsson (v) Lena Olsson (v) Claes Stockhaus (v) Carlinge Wisberg (v) Siv Holma (v) Rolf Olsson (v)