Inledning
I dag föder kvinnor i Sverige färre barn än någonsin tidigare. Flera undersökningar visar också att barnfamiljerna tillhört de stora förlorarna när välfärden drabbats av nedskärningar och åtstramning. Särskilt svår är situationen för ensamstående mammor med barn.
Detta är Vänsterpartiets familjepolitiska målsättningar:
? Alla barns rätt till en god uppväxtmiljö och goda levnadsvillkor. ? ? Att verka för att barn inte ska bli en klassfråga, vare sig när det gäller valet att föda barn eller inte eller när det gäller barnens välfärd. ? ? Att undanröja ekonomiska och sociala hinder för människor att skaffa barn. ? ? Att utjämna de ekonomiska villkoren mellan familjer med och utan barn samt över livscykeln. ? ? Att öka förutsättningarna för jämställdhet mellan kvinnor och män, bland annat genom att stödja både mäns och kvinnors möjligheter att kombinera förvärvsarbete med föräldraskap. ? ? Att särskilt stödja barnfamiljer i utsatta situationer. ? Dessa olika målsättningar är intimt sammankopplade med varandra. Ibland framstår det i debatten som om jämställdhet mellan könen står i motsatsställning till barnens bästa. Vänsterpartiet menar tvärtom att det i högsta grad finns ett samband. Barn har rätt till båda sina föräldrar. Att kvinnor kan delta i samhällslivet på lika villkor som män gynnar också barnen. Om inte kvinnor ges möjligheter att dela makten i samhället och omsorgsansvaret med männen tillvaratas inte heller barnens intressen på bästa sätt.
Familjebegreppet
Den gängse definitionen av begreppet familj är "mamma, pappa, barn". Vänsterpartiets utgångspunkt är att en familj också kan bestå av ensamstående föräldrar med ett eller flera barn, av homosexuella som lever tillsammans eller storfamiljer i olika konstellationer. Vid skilda tidpunkter i livet kan dessa behöva olika typer av stöd som ett välfärdssamhälle kan ge.
Det finns i dag två parallella institut för familjerättslig samlevnad, det ena för heterosexuella och det andra för homosexuella relationer. Inrättandet av partnerskap för homosexuella par var en kompromiss. Slutmålet måste vara att homosexuella skall kunna ingå äktenskap på samma villkor som heterosexuella, och att uttrycket "äktenskapsliknande förhållanden" också ska omfatta homosexuella sambor.
Vänsterpartiet vill att homo- och bisexuella ska ha samma möjligheter som heterosexuella att adoptera barn. Vänsterpartiet har utvecklat sina synpunkter i dessa frågor i en separat motion.
Bakgrund
Den svenska välfärdsmodellen har haft en avgörande betydelse för att Sverige i dag är ett av världens mest jämställda länder. För bara några år sedan födde den svenska kvinnan flest barn i Europa. Det var ett resultat av att den generella välfärden gjort det möjligt för kvinnor att kombinera förvärvsarbete med småbarn. Det går därför inte att tala om en bra familjepolitik utan att samtidigt tala om kvinnors frigörelse.
Vårt välfärdssystem bygger inte - som många andra europeiska länders - på att kvinnor utför obetalt omsorgsarbete i hemmet med en mycket lös anknytning till arbetsmarknaden som följd. I stället har den offentliga sektorns utbyggnad inneburit en förutsättning för kvinnors förvärvsarbete samtidigt som andra delar av familjepolitikens utformning, t.ex. underhålls- stödet, gjort det möjligt för kvinnor att bryta upp från ohållbara relationer.
Grunden för den svenska familjepolitiken har varit och bör förbli att varje kvinna och man ska betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende. Det innebär i förlängningen att bidragssystem och andra sam- hällsinsatser inte skall utformas utifrån ett - uttalat eller underförstått - antagande om ojämlika relationer mellan kvinnor och män när det gäller ekonomiska resurser och tidsanvändning. Ett exempel på förslag som strider mot denna princip är det borgerliga förslaget om vårdnadsbidrag, som bara kan utnyttjas fullt ut av familjer där en förälder (mannen) har så hög inkomst att den andra (kvinnan) kan stanna hemma och ta hand om barnen mot en mycket låg ersättning.
Välfärdens finansiering via skattsedeln innebär en omfördelning och en utjämning av livsvillkoren mellan olika grupper i samhället, och därmed också mellan kvinnor och män. Familjepolitiken är en del av politiken för generell välfärd och en del av en nödvändig fördelning av samhällets gemen- samma resurser.
Framtidens välfärd måste utgå från ett stärkande av de principer som gjort det svenska samhället till ett av världens mest jämställda. Det innebär en politik för full sysselsättning, en stärkt offentlig sektor och en stärkt progressivitet i skatteskalan.
Men det räcker inte bara med att slå vakt om de vunna segrarna. För att jämställdheten ska vinna ytterligare mark krävs djupgående strukturella förändringar av bland annat arbetslivet. En arbetstidsförkortning krävs för att möjliggöra en omfördelning av såväl det betalda arbetet som det obetalda hemarbetet. Dessutom behövs en kraftfull lagstiftning mot lönediskrimi- nering på grund av kön.
Minskat barnafödande
I dag föds det färre barn per kvinna i Sverige än någonsin tidigare. Svenska kvinnor föder i genomsnitt bara drygt 1,5 barn per kvinna och under 1997 dog det fler människor än det föddes i Sverige. Födelsetalen är dessutom sjunkande. De alarmerande siffrorna borde leda till en omfattande debatt om orsaker, konsekvenser och åtgärder, men tystnaden är i det närmaste total.
Statistik är ofta svårtolkad, men det är ingen alltför grov gissning att hushållens försämrade ekonomi, den höga arbetslösheten och de stora besparingarna inom den offentliga sektorn är viktiga förklaringar till det minskande barnafödandet. Det faktum att barnfamiljerna som grupp förlorat stort under 1990-talet är givetvis också mycket betydelsefullt.
Runt 1990 var det en topp i barnafödandet, därefter har det minskat för varje år. Minskningen sammanfaller med arbetslöshet och nedskärningar. Enligt SCB är det framför allt lågutbildade och låginkomsttagare som väntar med att skaffa barn. Det är lätt att föreställa sig att man tvekar att skaffa barn när vardagsekonomin är otrygg och framtidsutsikterna är dystra, samtidigt som man upplever att den offentliga sektorn och socialförsäkringssystemen står under konstant attack. Barn har blivit en klassfråga. Sverige har traditionellt haft höga födelsetal i ett europeiskt perspektiv. Länder som Spanien, Italien, Grekland och f.d. Västtyskland har fortfarande lägre siffror, vilket kan bero på att de inte har haft det generella välfärdssystem vi haft i Sverige. Socialförsäkringssystemen i de flesta EU-länderna har sin utgångspunkt i familjen och bygger på den s. k. subsidiaritetsprincipen. Familjen, inte individen, betraktas som samhällets grundval. Välfärden ses inte som en självklar medborgerlig rättighet och ansvaret för barn och gamla ligger på familjen, dvs. kvinnorna. Detta innebär att många kvinnor tvingas välja mellan barn och yrkeskarriär.
Det svenska samhället tycks alltså EU-anpassas även på denna punkt. Manssamhället stärks och kvinnorna pressas tillbaka. Problemet - eller det hoppingivande - är att svenska kvinnor knappast kommer att acceptera att tvingas bort från arbetsmarknaden i någon större omfattning. Baksidan på myntet riskerar att bli att många i stället väljer bort att skaffa barn.
Sedan 1990 har benägenheten att få första barnet, dvs. andelen kvinnor som över huvud taget föder något barn, sjunkit med 34 procent. Det enda som är positivt i statistiken är att andelen tonårsmödrar inte tycks öka i takt med de allt kärvare tiderna för många unga kvinnor. Att skaffa barn tycks alltså inte locka som en lösning på en svår ekonomisk och social situation. En tredjedel av nedgången i barnafödande sedan 1990 beror på att fler kvinnor studerar, och det är dessutom möjligt att vissa av dem som under 1990-talet inte skaffat barn bara väntar, dvs. att vi har en ny "babyboom" att vänta. Nyligen presenterades dock uppgifter som tyder på att många unga kvinnor inte frivilligt väljer studier för att utvecklas och stärka sin kompetens, utan att de flyr till studier på grund av att de har svårt att få jobb. Det är också svårt att tro att hela nedgången skulle kompenseras av en senare uppgång, och redan en dramatisk pendel av det slaget måste tolkas som ett kristecken och ett stort samhällsproblem.
Det låga barnafödandet är inte bara ett problem för de unga människor som inte vågar satsa lika mycket på framtiden som sin föräldrageneration - det är också ett stort samhällsproblem. I det nya pensionssystemet är pensionen tydligt kopplad till tillväxten i samhällsekonomin. Detta handlar om tillväxt per pensionär - en tillväxt som givetvis till slut hamnar på minussidan om befolkningen minskar. Kort sagt: allt färre arbetande skall försörja en växande skara pensionärer. De låga födelsetalen är en tickande fattigdoms- bomb!
Ett politik för att vända den här utvecklingen kräver en lång rad åtgärder inom flera politiska områden. Den viktigaste är en politik för ökad sysselsättning. Därför är det i sammanhanget bra att regeringen i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu har formulerat ett tydligt sysselsättningsmål för den ekonomiska politiken. Den påbörjade upp- rustningen av den offentliga sektorn genom mer pengar till kommunerna är också ett steg på vägen. En fullt utbyggd och väl fungerande kommunal barnomsorg är en viktig förutsättning för att människor ska våga skaffa barn. Den mest kraftfulla åtgärden för ett ökat barnafödande vore dock en allmän arbetstidsförkortning. En kortare arbetsdag skulle innebära mer tid för barn och familj och ge både män och kvinnor möjlighet att på lika villkor kombinera barn med yrkesarbete. Det möjliggör en omfördelning av såväl det betalda förvärvsarbetet som det obetalda hemarbetet. Det låga barna- födandet är ett så allvarligt problem att vi genast behöver en kartläggning av orsaker, konsekvenser och motmedel. Det behövs en stor och brett upplagd utredning som får tillräckliga resurser för att snabbt kunna prestera resultat.
Barnomsorg
En bra och väl utbyggd barnomsorg är viktig för att ge alla barn en stimulerande uppväxt och en förutsättning för att småbarnsföräldrar, både män och kvinnor - skall kunna förvärvsarbeta.
I ett samhälle där många lever med bara den ena föräldern, eller har dålig eller ingen kontakt med äldre släktingar, innebär en försämring av den offentliga barnomsorgen ytterligare segregering av barn efter föräldrarnas sociala ställning. För stora grupper barn kan det vara livsavgörande hur barnomsorgen och skolan fungerar. Om det finns vuxna där, som bryr sig om barnet och ger bästa möjliga stöd, kan barnet kompenseras för brister hemma (se Ds 1996:57 Barn i dag). Det råder stor samstämmighet bland forskare och professionella som arbetar med barn om att plats i barnomsorgen är ett viktigt stöd för utsatta barn.
Kommunernas trängda ekonomiska situation har på många platser drabbat barnomsorgen hårt med lägre personaltäthet, färre vikarier, högre avgifter och längre köer. Därför är de statliga tillskotten till kommunerna angelägna, men inte tillräckliga. Ytterligare tillskott krävs i framtiden för att verksamheten skall kunna utvecklas i positiv riktning. För Vänsterpartiet är det en prioriterad fråga att alla barn - även barn till arbetslösa och föräldralediga - skall få plats i den kommunala barnomsorgen. Vi vill också bidra till en utveckling mot sänkta avgifter och på sikt en avgiftsfri barnomsorg. Vi har utvecklat vår syn på förskola och barnomsorg i en särskild motion.
Föräldraförsäkringen
Föräldraförsäkringen är mycket viktig för att underlätta för kvinnor att kombinera förvärvsarbete och barn. Inkomstbortfallsprincipen, dvs. att ersättningen skall vara kopplad till tidigare inkomst, är viktig att försvara mot de borgerliga förslagen om enhetliga och låga belopp i socialförsäkringssystemen. En utbyggd föräldraförsäkring måste prioriteras så fort resurserna tillåter. Ett exempel är att minimibeloppet för de föräldrar som inte kommit in i försäkringssystemet p.g.a. arbetslöshet eller annat fortfarande ligger kvar på 60 kronor per dag, samma nivå som 1987, trots att det blivit avsevärt dyrare att klara ett hushåll med småbarn. Minimibeloppet bör höjas till 100 kronor så snart som möjligt.
Det är bra att ersättningen i föräldraförsäkringen höjts till 80 % den 1 januari 1998. Men Vänsterpartiet anser att ersättningen i föräldraförsäkringen bör återställas till där den en gång var. Den bör därför höjas till 85 % så snart som möjligt. På sikt är vårt mål en återgång till 90 procents ersättning i föräldraförsäkringen.
I dag omfattar föräldraförsäkringen 15 månader. Under tre av dessa månader består ersättningen av garantibeloppet 60 kronor per dag, under de övriga tolv består ersättningen normalt av 80 % av tidigare inkomst. Vänsterpartiets målsättning är 18 månaders föräldraförsäkring där alla 18 månader ersätts med 90 % av tidigare inkomst.
Stärk pappans roll - kvotera föräldraledigheten
En politik för jämställdhet innebär inte bara att stödja kvinnor så att de kan ta del av sådant som hittills varit mer eller mindre förbehållet män, till exempel ekonomisk och politisk makt. Det handlar också om att medverka till att män tar större del av det arbete och ansvar som kvinnor i stor utsträckning förväntats ta. Det är hög tid att gå från ord till handling för att öka männens möjligheter att självständigt ta ansvar för barn och hem. Ett ökat ansvarstagande från pappornas sida borde förstås kunna ske utan "morötter", men Vänsterpartiet anser att det är viktigt med ekonomisk stimulans, särskilt eftersom männen oftast har högre lön än kvinnorna och det av familjeekonomiska skäl därför kan bli så att pappan avstår. Så fort det finns ekonomiskt utrymme bör därför ersättningsnivån i den s.k. pappamånaden höjas till 90 procent. Vi vill också på sikt se en ökad kvotering av föräldraförsäkringen.
Barnbidrag
Vänsterpartiet stödjer den av regeringen föreslagna höjningen av barnbidraget med 100 kronor per barn och månad år 2000 och med ytterligare 100 kronor per barn och månad år 2001. Vi motsätter oss alla förslag om att behovspröva barnbidraget. Barnbidraget är inte avsett att utjämna inkomstskillnader mellan olika grupper, utan att utjämna mellan de som har barn och de som inte har barn. Barnbidragen är en viktig del av den generella välfärden. Vänsterpartiet vill utjämna inkomstskillnaderna mellan olika grupper i samhället, men detta görs mest effektivt genom bostadsbidraget och en progressiv inkomstskatt. När barnbidragen höjs är det viktigt att höjningen kommer alla barn till del. Med nuvarande regelsystem riskerar dock barnen i de ekonomiskt mest utsatta familjerna att helt gå miste om höjningen. Hos de familjer som uppbär socialbidrag (bland annat många ensamma mammor) kommer höjningen bara att leda till att socialbidragen sänks i motsvarande mån. Vi vill att regeringen i kommande budgetarbete vidtar åtgärder för att förhindra detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Bostadsbidrag
Bostadsbidraget utgör en viktig inkomstkälla för många barnfamiljer och fyller därför en stor funktion när det gäller att utjämna levnadsvillkoren i samhället. Det nyligen avskaffade stödet för fjärde och femte barnet är dock inte tillräckligt kompenserat med flerbarnstillägget i barnbidraget och försvårar förutsättningarna för efterfrågan av rimlig bostadsstandard. Dessutom bör reglerna förbättras så att bostadsbidraget höjs för de familjer där den ene studerar. Vi har utvecklat vår syn på bostadsbidragen i en särskild bostadspolitisk motion.
Underhållsstöd
Vänsterpartiet ställer sig bakom grundprinciperna i det nya underhållsstödet, men menar att det behövs förbättringar på några punkter. Reglerna för umgängesavdrag är i dag mycket stelbenta och behöver moderniseras. Många umgängesföräldrar saknar möjlighet till umgängesavdrag, trots att de ägnar mycket tid och resurser åt sina barn. Vänsterpartiet anser också att det är oacceptabelt att föräldrar med låg inkomst inte skall kunna träffa sina barn. Vi vill därför att en umgängesförälder skall ha rätt till två behovsprövade umgängesresor per månad. På denna punkt behöver också rättssäkerheten stärkas genom att socialtjänstlagen ändras så att avslag på ansökan om bistånd till umgängesresor kan överklagas. Vi har utvecklat vår syn på dessa frågor i en särskild motion om underhållsstödet.
Sex timmars arbetsdag
Som tidigare nämnts anser Vänsterpartiet att sextimmars arbetsdag är en viktig komponent för den framtida familjepolitiken. En kortare arbetsdag skulle innebära mer tid för barn och familj och ge både kvinnor och män möj- lighet att på lika villkor kombinera barn med yrkesarbete. Det möjliggör en omfördelning av såväl det betalda förvärvsarbetet som det obetalda hemarbetet. I en särskild motion redogör Vänsterpartiet för sina förslag om kortare arbetsdag.
Föräldrautbildning
I en enkät från 1995 från Socialstyrelsen framgår att nästan alla förstföderskor deltar i föräldrautbildning vid mödravårds- och barnavårdscentralerna. Men föräldrautbildning och stöd är något som kan behövas under barns hela uppväxttid. Dessutom behöver män extra stöd för att i större utsträckning ta sin del av ansvaret för barnen. Inom barnomsorgen och i skolan förekommer olika typer av föräldraträffar, men oftast är det de mest engagerade och väletablerade föräldrarna som deltar och gör sina röster hörda. Därför är det viktigt att utveckla formerna för sådana träffar så att alla föräldrar kan känna sig delaktiga. En viktig målgrupp i detta sammanhang är invandrade familjer. Vänsterpartiet anser, att föräldrar i ökad utsträckning bör ges möjlighet till fortsatt föräldrautbildning, när mödra- och barnavårdscentralernas ansvar upphört. Detta borde utvecklas inom ramen för förskolan och grundskolan.
Barnvårdare
För barn som blivit sjuka och inte kan vistas i den ordinarie barnomsorgen har det tidigare funnits god tillgång till barnvårdare i hemmen. I samma takt som kommunerna fått allt kärvare ekonomi har antalet barnvårdare minskat. Införandet av en karensdag i sjukförsäkringen har medfört att allt fler barn "tvingas" till dagis och skolan, när de i stället borde stannat hemma. Värst utsatta är barn till ensamföräldrar. Vänsterpartiet anser att barnvårdarsystemet är en prioriterad uppgift och vi önskar därför en plan för verksamhetens återuppbyggnad.
Stöd till barn i kris
Under 1997 kom drygt 10 000 allvarliga samtal från barn till Barnens Hjälptelefon hos BRIS (Barnens Rätt i Samhället). Under första halvåret 1998 ökade antalet samtal med 20 %, vilket innebär att den markanta ökning som präglat 1990- talet fortsätter. Tre av fyra samtal kom från flickor. Drygt 12 % av samtalen rörde mobbning, 10,1 % handlade om störda relationer, 9,4 % handlade om fysisk eller psykisk misshandel och 8,6 % handlade om sexuella övergrepp. Antalet barn som misshandlas har ökat kraftigt under 1990- talet. Barn som far illa, eller befinner sig i en risksituation, måste få allt tänkbart stöd. Ökad samverkan mellan olika myndigheter för barnens bästa måste därför vara en prioriterad uppgift.
Varje år berörs 20 000-25 000 barn av skilsmässor. Många föräldrar strider med varandra om vårdnaden. Utgångspunkten vid lagstiftning om vårdnadsfrågor måste alltid vara barnens bästa och FN:s barnkonvention. Barns rätt till båda föräldrarna måste vara en utgångspunkt, men i familjer där det förekommer våld och övergrepp måste barns främsta rättighet vara att skyddas från detta. Denna rättighet är dock hotad genom de ändringar i föräldrabalken som riksdagen beslutade om i samband med propositionen om vårdnad, boende och umgänge (1997/98:7). Förändringen innebär att det nu blir möjligt för domstolar att döma till gemensam vårdnad mot den ena förälderns vilja. Detta riskerar att leda till att barn tvingas till umgänge med en förälder som utövar våld eller övergrepp. De kvinnor som hittills kunnat skydda sina barn från fäder som begår övergrepp genom att få till stånd enskild vårdnad har nu förlorat ett viktigt redskap. Denna kritik framförde vi i samband med förändringen, och vi motsatte oss också förändringen.
På samma grunder motsatte vi oss också att domstolar skulle kunna tvinga föräldrar till samarbetssamtal i de fall där det förekommit sexuella övergrepp eller våld. Nu förväntar vi oss att regeringen noga följer utvecklingen på området och snarast återkommer med en utvärdering av konsekvenserna av förändringen i föräldrabalken.
En bra familjerådgivning kan bidra till att stödja familjen och reda ut problem i samband med skilsmässa. I många fall kan också knutar och missförstånd lösas upp och skilsmässa undvikas. Vänsterpartiet vill att en plan upprättas för hur en utvidgad avgiftsfri familjerådgivning skall kunna förverkligas i alla kommuner. Vänsterpartiet anser att möjligheterna att utse kontaktperson eller ombud för barn bör utökas. Kontaktpersonens uppgift skall vara att se till barnets bästa i krislägen, t ex vid skilsmässa. Förordnande av kontaktperson/ombud skall kunna begäras av barnet, social- nämnd, vårdnadsutredare eller någon barnet närstående person.
En verksamhet som skurits ned nästan till utplåning är stödet till barn till missbrukare. Dessa barn far ofta mycket illa. Därför måste landsting och kommuner bedriva en aktivt uppsökande verksamhet och ge särskilt stöd till dessa barn. Alla insatser för barn i en utsatt situation måste vara avgiftsfria.
Studerande föräldrar
Studerande föräldrar har i dag en mycket svår situation. Studiemedlens låga nivå och det faktum att studiemedel bara betalas ut under nio månader ger signalen att småbarnsföräldrar överhuvudtaget inte borde komma på tanken att skaffa sig en högre utbildning. Det är uppenbart att vuxna med försörjningsbörda har ett helt annat behov av studiemedel än ungdomsstuderande. Dessa frågor måste få en lösning inom ramen för ett nytt och sammanhållet studiemedelssystem.
Flyktingfamiljer
De familjer som tvingats att fly sina länder och sökt en fristad i Sverige utsätts för stora påfrestningar. Den långa väntetiden på besked från invandringsmyndigheterna i Sverige underlättar inte situationen. De enskilda medlemmarna i flyktingfamiljer har ofta upplevt mycket traumatiska händelser och måste därför få hjälp att bearbeta sina upplevelser. För barnen i asylsökande familjer blir situationen extra svår eftersom de som de normalt vänder sig till, föräldrarna, ibland själva mår så dåligt att de har svårt att ta sitt föräldraansvar. Barnen tvingas då ofta i stället ta ansvaret för föräldrarna. Rapporter från anställda inom psykiatrivården visar att både flyktingbarnen och deras föräldrar mår mycket dåligt. Vänsterpartiet anser att situationen för asylsökande familjer måste uppmärksammas. Vi har i vår motion med anledning av regeringens skrivelse 1998/99:9 Migration och asylpolitik bl.a. rest frågan om flyktingbarnens skolundervisning och asylsökandes rätt till sjukvård.
Unga invandrade kvinnors familjesituation
Många unga invandrade kvinnor har en svår situation, bland annat på grund av att de ofta hamnar i en kulturkrock mellan den egna familjens värderingar och en västerländsk syn på kvinnor och sexualitet. Alla som arbetar med barn och ungdomar behöver kunskaper om dessa problem. Många av dessa unga kvinnor har svårt att hitta någon att prata med om sina problem, bland annat för att de upplever det som ett lojalitetsbrott att "lämna ut" den egna familjen i ett samtal med t.ex. en skolkurator. Ofta vänder de sig istället till kvinnor verksamma i de projekt för invandrarkvinnor som pågår i många kommuner. Därför är det viktigt att den sortens verksamheter bibehålls och utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
Barnkonventionen
Utvecklingen de senaste åren har präglats av en stram finanspolitik där saneringen av den svenska ekonomin varit en huvudfråga. Dessa besparingar har också påverkat barnen. I flera rapporter från Socialstyrelsen och Socialdepartementet finns exempel på hur barnen drabbats hårt. Att Sverige verkligen tar på allvar de åtaganden för barns rättigheter man gjort genom att ratificera FN:s konvention om barnens rättigheter är därför mycket angeläget. I Sverige har vi kommunalt självstyre, vilket innebär att många beslut fattas på en lokal nivå nära de berörda. Barnkonventionens tillämpning är därför väsentlig på den kommunala nivån. Men det övergripande politiska ansvaret för barnkonventionens genomförande ligger hos staten. Staten kan aldrig frånhända sig ansvaret för genomförandet av barnkonventionen genom att t.ex. hänvisa till att ett visst område är ett kommunalt ansvar. Staten måste ha styrinstrument och uppföljningssystem som säkerställer att alla barn i landet verkligen tillförsäkras sina rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Vänsterpartiet anser att statens roll i arbetet med barnkonventionen i dag är för svag och behöver förstärkas.
Barnkommittén tog i sitt huvudbetänkande (SOU 1997:116) upp frågan om inkorporering av barnkonventionen. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att barnkonventionen inkorporeras i svensk lagstiftning. Detta för att göra implementeringen effektivare än den är i dag. I vår motion 1998/99:So7 med anledning av prop. 1997/98:182 Strategi för att förverkliga FN:s konvention om barns rättigheter i Sverige, redovisar vi mer utförligt vår syn på barnkonventionen och dess förverkligande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vidgning av familjebegreppet till att omfatta hetero-, homo- och bisexuella,1
2. att riksdagen uppdrar åt regeringen att tillsätta en utredning om det låga barnafödandets orsaker, konsekvenser och motmedel, 2
3. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utökad och kvoterad föräldraförsäkring, 2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de aviserade höjningarna av barnbidraget kommer alla barn till del,
5. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utökad föräldrautbildning,
6. att riksdagen hos regeringen begär att Socialstyrelsen ges i uppdrag att upprätta en plan för återuppbyggandet av barnvårdarverksamheten,
7. att riksdagen uppdrar åt regeringen att återkomma med en utvärdering av konsekvenserna av förändringen i föräldrabalken, 1
8. att riksdagen hos regeringen begär en plan för utvidgad verksamhet vid familjerådgivningsbyråer,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka möjligheterna att utse kontaktperson/ombud för barn,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om unga invandrade kvinnors situation, 2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förstärkning av det statliga ansvaret för barnkonventionen.
Stockholm den 25 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v)
1 Yrkandena 1 och 7 hänvisade till LU.
2 Yrkandena 2, 3 och 10 hänvisade till SfU.